Decizia nr. 503 din 07.06.2012

07.06.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 7 iunie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare referitor la un material electoral al competitorului electoral USL, difuzat pe posturile de televiziune TVR 1 şi TVR Info.

Conform raportului de monitorizare, acesta are următorul conţinut:

Voce din off: Vă mai aduceţi aminte? Am trăit zile negre într-o lume portocalie. Acum portocaliul vrea să vă păcălească şi s-a vopsit în verde. Vă place mai mult? Nu vă lăsaţi păcăliţi. Verde egal portocaliu. Votaţi-i pe cei care nu se ascund! Votaţi roşu! Votaţi galben! Votaţi albastru! Votaţi USL! Să se facă dreptate!

Vocea din off este însoţită de o succesiune de imagini, astfel: o mulţime de oameni filmaţi alb negru care apoi se colorează în portocaliu; portocaliul devine verde; ecranul se splitează şi în stânga culoarea devine portocalie iar în dreapta verde; apoi pe portocaliu este titrat, cu culoare verde, cuvântul: VERDE, iar pe verde este titrat, cu culoare portocalie, cuvântul PORTOCALIU, între cele două cuvinte fiind pus semnul egal; urmează câteva imagini de la o lansare de candidaţi, pe fundalul scenei fiind vizibilă combinaţia de culori: albastru, galben şi roşu.

Potrivit raportului de monitorizare, acest material a fost prezentat în data de 21.05.2012 pe postul TVR Info, în emisiunea electorală „Electorale 2012” difuzată de postul de televiziune TVR1, în data de 25.05.2012, de la ora 15:30, precum şi în alte emisiuni electorale (Electorale 2012) în montajul prezentat pentru USL, atât pe postul de televiziune TVR Info (perioada 25.05 – 06.06.2012), cât şi pe postul de televiziune TVR1 (de exemplu, 01.06.2012, Electorale 2012 ora 15:30).

Analizând materialul electoral, membrii Consiliului au constatat că difuzarea acestuia s-a făcut cu încălcarea prevederilor art. 5 alin. (3) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Conform dispoziţiilor invocate, în cadrul emisiunilor care au caracter electoral este interzisă combinarea de culori, semne grafice sau sunete care să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat. Aceeaşi interdicţie este stabilită, de asemenea, de dispoziţiile art. 65 alin. (9) din Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Astfel, în urma vizionării materialului, Consiliul a constatat că în cadrul acestuia sunt combinate culorile ce alcătuiesc drapelul României, drapel care, potrivit prevederilor art. 12 alin. (1) din Constituţia României, reprezintă unul dintre simbolurile naţionale.

Faţă de acest aspect, membrii Consiliului au constatat că spotul cu caracter electoral analizat este difuzat cu încălcarea regulilor de desfăşurare a campaniei electorale reglementate prin Decizia nr. 195/2012 şi prin Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Pentru aceste considerente, în temeiul art. 75 din Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea de îndată în legalitate în privinţa spotului electoral de promovare a competitorului USL.