Decizia nr. 518 din 07.06.2012

07.06.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. TERRA SAT SEVERIN S.R.L.
Drobeta Turnu Severin, str. Băile Romane, nr. 1, jud. Mehedinţi

pentru RADIOTELEVIZIUNEA SEVERIN

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 07 iunie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunea informativă „7 seri” difuzată în ziua de duminică, 27 mai 2012, de către RADIOTELEVIZIUNEA SEVERIN.

Postul RADIOTELEVIZIUNEA SEVERIN aparţine S.C. TERRA SAT SEVERIN S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 021.4/09.07.2003, decizia de autorizare nr. 551.0/20.11.2003 şi de reautorizare nr. 551.1-1/04.10.2005 eliberată la data de 11.11.2010).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TERRA SAT SEVERIN S.R.L. a încălcat prevederile articolelor 34 alin. (1) şi 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale articoilelor 5 alin. (2), 8 alin. (2) lit. b) şi c), 9 lit. e) şi f) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Potrivit dispoziţiilor din Codul audiovizualului:
- art. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
- art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

Conform prevederilor din Decizia nr. 195/2012:
- art. 5 alin. (2) Emisiunile dedicate campaniei electorale, spoturile publicitare electorale şi emisiunile informative care prezintă activităţile de campanie ale candidaţilor pot fi difuzate numai în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri. Emisiunile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) vor fi marcate ca atare, la începutul emisiunii, respectiv „emisiune electorală” sau, după caz, „dezbateri electorale”.
- art. 8 alin. (2) În cadrul emisiunilor electorale şi al emisiunilor de dezbateri electorale competitorii electorali şi, după caz, participanţii, au următoarele obligaţii:
b) să nu facă afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane sau moralei publice;
c) să probeze eventualele acuzaţii cu incidenţă penală sau morală aduse unui alt candidat sau reprezentant al competitorilor electorali
- art. 9 Realizatorii şi moderatorii emisiunilor electorale şi ai celor de dezbateri electorale au următoarele obligaţii:
e) să solicite dovezi explicite atunci când participanţii aduc acuzaţii cu incidenţă penală sau morală unor contracandidaţi;
f) să intervină atunci când, prin comportamente sau exprimări, participanţii la emisiuni pun în pericol ordinea constituţională, ordinea publică, siguranţa persoanelor şi a bunurilor, fac afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane ori moralei publice, nu probează eventualele acuzaţii cu incidenţă penală sau morală aduse unui alt candidat ori reprezentant al unui competitor electoral, incită la ură sau discriminare pe considerente de rasă, etnie, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală; în cazul în care invitaţii nu se conformează solicitărilor, moderatorul poate decide întreruperea microfonului acestuia sau oprirea emisiunii, după caz.”

În fapt, în ziua de duminică, 27.05.2012, începând cu ora 18.000, postul RADIOTELEVIZIUNEA SEVERIN a difuzat emisiunea informativă „7 Seri”, moderată de d-na Voica Briceag. Emisiunea a fost trasmisă în reluare, în aceeaşi zi, de la ora 20.45.

În ultima parte a emisiunii a fost invitat fostul prefect al judeţului Mehedinţi, dl. Ion Mîţu, care a făcut afirmaţii acuzatoare la adresa candidatului din partea USL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, dl. Adrian Duicu, fără a menţiona dovezile sau probele concrete pe care se sprijină aceste acuzaţii şi fără ca moderatoarea emisiunii să intervină şi să solicite invitatului să probeze acuzaţiile cu incidenţă penală aduse altui candidat, aşa cum prevăd dispoziţiile legale.

De asemenea, pe parcursul discuţiilor, atât moderatoarea, cât şi invitatul acesteia au abordat subiecte de interes electoral.

Exemplificăm din raportul de moniorizare: „Ion Mîţu: Haideţi s-o lămurim, eu vă spun clar: deci dacă Duicu e candidat, nu-i logic? stă tot timpul în biroul lui Drăghia, e stăpînul lui, că ăsta-i negru pe plantaţie, ascultă ce-i spune, păi în momentul ăla, cînd are un interes, el, direct, cum credeţi dv. că o să fie corecte, să nu fure pentru el? Cum credeţi, când el, eu ca Prefect l-am prins la şterpelit? Nu luă Policlinica? Ne-o luă pe zero lei? Ne şterpeli Policlinica, stăm şi ne uităm ca proştii... Fizioterapia, o rasă şi pe asta, se mai duceau bătrînii, şi ăştia, nici n-avea voie s-o dărîme, o rase şi pe aia. Fizioterapia din Policlinică, îşi bătu joc şi de aia...Deci o rase şi pe asta. Îşi cumpără şi asta de-aici, 300.000 de euro, Petrom-ul ăl nou de-aici de pe Smîrdan, luă hotelul Palace, toate reuşitele acuma, cînd a fost el Vicepreşedinte, nu se poate, vă daţi seama că un om ca ăsta dacă câştigă un judeţ ce se va întâmpla? El şi negrii lui pe-aici, păi ne ducem, acum să vă spun şi gaşca, hai s-o lămurim, eu m-am uitat la calitatea umană, bun, nu e bun Duicu, că m-am şi mirat, băi fraţilor, ăştia de la PNL de ce nu şi-au pus un om, au o grămadă de profesii liberale, oameni culţi, deştepţi, intelectuali, au doctori, au avocaţi, puteau să pună pe oricine să candideze, păi mi-l puseşi pe pompagiul lui peşte, ăsta.....
Voica Briceag: Vorbim şi despre asta, a mai venit un mesaj pe 1284, sondaj bombă în Caraş-Severin, Frunzăverde Sorin, candidat USL pierde în faţa lui Tabugan Ion, candidat UNPR, Tabugan are 52% iar Frunzăverde 28%...
Ion Mîţu:Lumea nu mai acceptă să te muţi de la un partid la altul, te sancţionează de nu te vezi, s-a săturat să alergi pe interese, deci stai acolo unde eşti, ţi-e bine, nu ţi-e bine, fă-ţi treaba, indiferent de sigla pe care o ai în spate, tu dacă-ţi faci treaba, calitatea omului e mai presus de orice, dacă ştii să-ţi faci treaba, şi dacă ţi-o faci într-adevăr, că mă tot critică ăştia, pe la un nu ştiu ce, ăla din platou, Bibilică, bun, să vă spun ceva, ei, de 2 săptămîni, am urmărit şi eu atent, că sunt implicat, am fost Prefect, mă uit şi eu atent, la partea politică, că-i judeţul şi oraşul meu, e normal să ştiu ce se va întîmpla cu el...Dv. dac-aţi văzut vreun program economic, nu, ei spun aşa: Mîţu a spus de Gherghe, Gherghe a spus de Stănişoară, Stănişoară a spus de Mîţu, ş.a.m.d. Ăsta-i programul lor politic şi economic de dezvoltare a judeţului? Păi Stănişoară, Mihai spune „Vă dau 1000 de euro la ţară să vă luaţi animale, la cei pînă-n 35 de ani, cei tineri...Vom face poluri(sic!) economice în Strehaia, Vînju Mare, Orşova, Severin”, ş.a.m.d. Alt discurs , altă mentalitate...”

Analizând modul în care s-a desfăşurat emisiunea „7 seri”, membrii Consiliului au constatat că în cadrul acesteia au fost făcute unele afirmaţii de natură să aducă atingere dreptului la imagine şi demnităţii umane, fără ca moderatoarea să intervină şi să solicite invitatului emisiunii probe în susţinerea celor afirmate.

Faţă de acest conţinut, membrii Consiliului au considerat că au fost încălcate dispoziţiile articolelor 34 alin. (1) şi 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora, orice persoană are dreptul la propria imagine, iar în virtutea acestui drept, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că subiectele propuse de moderatoare au condus către o dezbatere care a căpătat caracter electoral, fiind făcută o campanie negativă îndreptată împotriva unui competitor înscris în cursa electorală, în speţă dl. Adrian Duicu, candidat al USL pentru funcţia de preşedinte al C.J. Mehedinţi, iar potrivit dispoziţiilor art. 5 alin. (2) din Decizia nr. 195/2012 astfel de emisiuni nu pot fi difuzate într-o zi de duminică.

Având în vedere caracterul electoral pe care l-a dobândit emisiunea, în cauză deveneau incidente dispoziţiile art. 8 din Decizia 195/2012, potrivit cărora, în cadrul emisiunilor electorale şi al emisiunilor de dezbateri electorale competitorii electorali şi, după caz, participanţii, au obligaţa de a nu face afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane sau moralei publice şi de a proba eventualele acuzaţii cu incidenţă penală sau morală aduse unui alt candidat sau reprezentant al competitorilor electorali.

De asemenea, Consiliul a apreciat că, prin lipsa de atitudine a moderatoarei emisiunii, nu a fost asigurată nici respectarea dispoziţiilor art. 9 din Decizia 195/2012, care stabilesc în sarcina realizatorilor şi moderatorilor emisiunilor electorale şi a celor de dezbateri electorale obligaţia să intervină şi să solicite dovezi explicite atunci când participanţii aduc acuzaţii cu incidenţă penală sau morală unor contracandidaţi.

Faţă de faptele constatate, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul prevederilor art. 75 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, ale art. 15 din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, ale art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1: Radiodifuzorul S.C. TERRA SAT SEVERIN S.R.L. titular al licenţei audiovizuale nr. TV-C 021.4/09.07.2003 şi al deciziei de autorizare nr. 551.0/20.11.2003 şi de reautorizare nr. 551.1-1/04.10.2005 eliberată la data de 11.11.2010, pentru postul RADIOTELEVIZIUNEA SEVERIN, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor articolelor 34 alin. (1) şi 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, 5 alin. (2), 8 alin. (2) lit. b) şi c), 9 lit. e) şi f) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. TERRA SAT SEVERIN S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIOTELEVIZIUNEA SEVERIN cu somaţie publică, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 34 şi 40 din Codul audiovizualului, întrucât, în emisiunea „7 seri” difuzată duminică, 27 mai 2012, reprezentantul unui competitor electoral a formulat acuzaţii neprobate la adresa candidatului USL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, fără ca moderatoarea emisiunii să intervină şi să solicite dovezi explicite.

Sancţiunea a fost aplicată şi pentru încălcarea art. 5 din Decizia 195/2012, deoarece în emisiunea menţionată, difuzată într-o zi de duminică, a participat reprezentantul unui competitor electoral şi au fost făcute comentarii cu caracter electoral."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.