Decizia nr. 522 din 07.06.2012

07.06.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. TV RĂDĂUŢI S.R.L.
Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 104, Pavilion 4, cam. 2, jud. Suceava

pentru TV RĂDĂUŢI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 07 iunie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunea „Punct şi de la capăt” difuzată în data de 04 mai 2012, de către TV RĂDĂUŢI.

Postul TV RĂDĂUŢI aparţine S.C. TV RĂDĂUŢI S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 269/17.11.2005 şi decizia de autorizare nr. 978.0/29.11.2005). În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TV RĂDĂUŢI S.R.L. a încălcat prevederile articolelor 34 alin. (1), 40 alin. (1) şi 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate:
- art. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
- art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
- art. 139 - Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală

În fapt, în ziua de 04.05.2012, începând cu ora 20.20, postul TV RĂDĂUŢI a difuzat emisiunea „Punct şi de la capăt”, moderată de d-na Mona Popovici, invitaţi fiind domnii Aurel Olărean, primarul oraşului Rădăuţi, Dorel Donisan şi Florin Colibaba, candidaţi PD-L pentru Consiliul Local al oraşului Rădăuţi. Emisiunea este structurată pe două parţi.

În prima parte a emisiunii, au fost prezenţiatât primarul oraşului Rădăuţi, dl. Aurel Olărean, cât şi viitori candidaţi la alegerile locale care şi-au făcut cunoscute planurile referitoare la viitorul localităţii.

În cea de a doua parte a emisiunii, invitaţii au răspuns întrebărilor formulate de ascultători, fie telefonic, fie prin intermediul mesajelor trimise prin e-mail sau pe telefon. În cadrul discuţiilor, atât moderatoarea emisiunii, cât şi candidaţi şi unii ascultători, care au intrat în emisiune telefonic, au făcut afirmaţii acuzatoare la adresa S.C. Servicii Comunale SA Rădăuţi şi a conducerii acesteia, dl. Nistor Tătar, exprimând nemulţumirea faţă de serviciile acesteia, fără a se menţiona dovezile sau probele concrete pe care se sprijină aceste afirmaţii şi fără a fi prezentat un punct de vedere din partea persoanelor la adresa cărora au fost făcute afirmaţiile acuzatoare.

Redăm din raportul de monitorizare: „Mona Popovici: E mai dureros să dăm banii la comunale să nu plătim penalităţi, pe mine o să mă auziţi de mai multe ori, pentru că mă zgârie undeva pe creier, mi se pare un non sens ca o institutie căpuşă a Primăriei şi a rădăuţeanului să aibă pretenţii de la rădăuţeni si de la Primăria oraşului Rădăuţi, să aibă pretenţii la penalităţi. Mi se pare drastic pentru că ce nu au inţeles unii, dragi telespectatori, dragii mei invitaţi, este că aceşti bani pe care îi are Primaria Rădăuţiului îi are de la dvs. Şi dacă dvs. nu aţi avut posibilitatea să vă plătiţi toate dările astfel încât aceşti bani să-i sature odată, înseamnă că primiţi penalităţi. Iată că e o tactică de lucru. La Iaşi. Repet. şi am s-o spun de multe ori, şi în campania electorală, Serviciul Citadin similar Serviciilor Comunale de la Rădăuţi nu au avut curajul să ceară penalităţi şi vom discuta pe parcurs.
(...) Dorel Donisan: Dorel Donisan mă numesc, din interiorul Consiliului Local vreau să spun că ce s-a văzut în acest mandat……bugetul unui oraş bogat poate cel mai bogat oraş din Moldova…….cum acest buget se duce pentru a îngrăsa cea de-a doua aşa zisă Primărie a Rădăuţiului, telespectatorii ştiu despre ce vorbesc despre acea instituţie de pe strada 1Mai.
(...) Florin Colibaba: ... adineaori se spunea că oraşul este condus de două primării…Este cea oficială, pe care o conduce dl. Primar Olărean şi cea neoficială, care e condusă de dl. Tătar. Asta se ştie clar. Atunci când sunt două primării lumea nu mai înţelege nimic. Cea oficială trebuie să conducă, cea neoficială trebuie să se supună.”

Analizând modul în care s-a desfăşurat emisiunea „Punct şi de la capăt”, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 34 alin. (1) şi ale art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului

Astfel, atât radiodifuzorul, cât şi invitaţii emisiunii au făcut afirmaţii acuzatoare, fără a fi prezentat şi punctul de vedere al persoanelor la adresa cărora au fost formulate aceste acuzaţii, deşi potrivit art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, în vederea protejării imaginii persoanei, legiuitorul instituie în sarcina radiodifuzorului două obligaţii legale, în următoarele ipoteze:
- în situaţia în care în cadrul emisiunii se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte de natură morală sau penală, acuzaţiile trebuie susţinute de dovezi, iar persoana acuzată trebuie să aibă posibilitatea reală de a interveni pentru a se putea apăra cu privire la faptele care îi sunt imputate;
- în cazul în care acuzaţiile sunt formulate de radiodifuzor, acesta are obligaţia legală de a respecta principiul audiatur et altera pars, în sensul de a lua acele măsuri necesare care să asigure prezentarea şi punctului de vedere al persoanei acuzate; dacă persoana în cauză refuză şă-şi precizeze punctul de vedere, acest lucru trebuie menţionat pe post.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că discuţiile purtate în prima parte a emisiunii au depăşit cadrul unei informări cu privire la subiecte de interes general şi au avut un evident caracter de promovare a unor oameni politici, difuzarea respectivului program audiovizual fiind în contradicţie cu dispoziţiile prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, în condiţiile în care campania electorală pentru alegerile locale urma să înceapă la data de 11 mai 2012.

În aceeaşi şedinţă publică a fost analizat şi raportul privind emisiunile informative difuzate în perioada 23 – 25 mai 2012.

Astfel, după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că şi în aceste ediţii au încălcate prevederile articolelor 34 alin. (1) şi 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 7 alin. (1) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Conform art. 7 din Decizia nr. 195/2012, emisiunile informative se supun obligaţiei de obiectivitate, echitate şi de informare corectă a publicului. În fapt, în ediţiile emisiunii informative din perioada 23 – 25 mai 2012, postul TV RĂDĂUŢI a difuzat 3 ştiri privind activităţile de campanie ale candidaţiilor USL la Consiliul Local Rădăuţi.

În cadrul ştirilor, radiodifuzorul a făcut afirmaţii acuzatoare la adresa d-lui Nistor Tătar, candidat din partea USL la Consiliul Local Rădăuţi, acuzaţii neprobate, de natură penală, fără a se prezenta şi punctul de vedere al persoanei în cauză

Exemplificăm din raportul de monitorizare: „Ştirea din data 23.05.2012 Prezentatoarea: Cetăţenii municipiului nostru sunt din ce în ce mai contrariaţi de faptul că directorul SC Servicii Comunale, Nistor Tătar, candidează pentru consilier local pe listele lui Petru Carcalete, candidatul fugit la USL să reprezinte această alianţă.
Reporter: Mulţi rădăuţeni sunt într-o confuzie foarte mare datorită acestui CARCALETE. Aici definiţia de mixtură între mai multe lichide şi vorbim de fuziune a doua partide, PNL şi PSD, şi, ciudat, reprezentată chiar de Petru Carcalete, persoana fugită din PD-L pentru a vâna funcţia de primar la Rădăuţi. Pe langă aceste nelămuriri, rădăuţenii sunt nemultumiţi şi de echipa din spatele acestui candidat. Deoarece oraşul este mic şi toată lumea cunoaşte pe toată lumea, printe candidaţii la functia de consilier local propuşi de Petru Carcalete se numără personaje precum, Nistor Tătar, managerul afacerii SC Servicii Comunale, afacere ce a scos din buzunarul rădăuţeanului bani nejustificaţi foarte multă vreme sau Tiberiu Maierean, o persoană care locuieşte la Suceviţa, dar este om de afaceri la Rădăuţi.”

Ştirea din 24.05.2012
„Prezentatoarea: Oamenii numiţi de candidatul USL Petru Carcalete pentru funcţiile de consilieri locali la Rădăuţi sunt cercetaţi de DNA.
Reporter: Oamenii propuşi pentru funcţia de consilier la Rădăuţi sunt cercetaţi de către DNA. Rupt parcă dintr-un scenariu de televiziune, când vorbim despre Nistor Tătar, director la SC Servicii Comunale de la Rădăuţi.
În luna februarie 2009, acest domn director a făcut un împrumut în bancă cu acordul acţionarilor AGA în sumă de 1.600.000 lei ca mai apoi, în luna septembrie a aceluiaşi an, să mărească această linie de credit, fără aprobarea acţionarilor, cu suma de 2.680.000 lei oferind ca şi garanţie la 2 bănci bunurile municipiului Rădăuţi, implicit ale rădăuţenilor. Cu alte cuvinte, protejatul lui Petru Carcalete, Nistor Tătar dacă ar pleca de la conducerea SC Servicii Comunale în acest moment ar pleca cu aproape un million de euro în buzunar sau în conturile greceşti şi rădăuţenii ar rămâne păgubiţi, iar banca ar confisca bunurile oraşului, în speţă cele de la SC Servicii Comunale. Aceste infracţiuni au iesit la iveală datorită controlului efectuat de Curtea de Conturi. În acest moment, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat documente SC Servicii Comunale pentru a finaliza această anchetă. Este foarte dezamăgitor faptul că aceşti oameni sunt promovaţi de către Petru Carcalete la funcţii în Consilul Local, consiliu din care au facut parte 4 ani de zile, blocând dezvoltarea municipiului Rădăuţi pe motive politice.”

Ştirea din 25.05.2012
„Prezentatoarea: Joi TV Rădăuţi v-a prezentat cazul directorului SC Servicii Comunale, Nistor Tătar, care are dosar de cercetare deschis la Direcţia Generală Anticorupţie. Astăzi vă prezentăm mai multe informaţii abia primite şi documentele care arată valoarea împrumuturilor acestei societăţi.
Redactor: Aceste împrumuturi efectuate de către SC Servicii Comunale, societate condusă de Nistor Tătar o să le platească fiecare cetăţean din municipiul nostru, deoarece societatea aparţine rădăuţenilor. În anul 2009, luna a treia, SC Servicii Comunale, prin al său director Nistor Tătar fără acordul consiliului AGA, a mărit linia de credit cu suma de 1.600.000 lei noi şi spuneam, fără acord, pentru că pe documentul ce reflecta hotararea nr. 18 se află doar o singură semnătură, cea a domnului Nistor Tătar, când acest document trebuia să aibă toate cele 5 semnături ale consilierilor AGA. În luna a noua a aceluiaşi an se mai ia o hotărâre, cea cu numarul 22, dar de această dată cu acordul consilierilor AGA, hotărâre care aproba prelungirea creditului angajat in valoare de 2.600.000 lei şi respective 80.000 lei. Uite aşa merge treaba cu creditele la Rădăuţi. Mai mult decât atât, vă prezentăm un cupon de pensie al unei doamne din municipiul Rădăuţi ce a lucrat 30 de ani, valoarea pensiei fiind de 4.900.000 lei vechi. În comparaţie, vă prezentăm şi salariul directorului de la SC Servicii Comunale care este de 79.000.000 lei vechi. De asemeni, în contractul de angajare se mai menţionează faptul că directorul societaţii va primi o sumă de până la 5 salarii în cazul obţinerii de profit net. Ceea ce inseamnă 390.000.000 lei vechi. Clauza este atât de ciudată şi evaziv formulată încât dacă ar face un profit de 1 leu ar primi acest bonus de aproape 400.000.000 lei vechi. Se trăieşte bine aici la noi în Bucovina, păcat de faptul că ne apropiem cu paşi repezi de diferenţiere a 2 pături sociale, baroni locali, cu salarii monstruoase, şi oameni de rând, ce-şi duc zilele cu greu din remuneraţii foarte mici.”

Analizând conţinutul ştirilor prezentate de radiodifuzor, membrii Consiliului au constatat că în cadrul acestora au fost făcute unele afirmaţii de natură să aducă atingere demnităţii umane, fără să se prezinte probe în susţinerea celor afirmate şi fără a fi prezentat un punct de vedere din partea d-lui Nistor Tătar, astfel cum prevăd dispoziţiile legale.

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul, care ar trebui să fie un arbitru neutru şi imparţial, a avut, în fapt, prin modaliatea de prezentare a informaţiilor aduse la cunoştinţa publicului, o atitudine de natură să afecteze demnitatea persoanei la adresa căreia a făcut aceste afirmaţii şi implicit obiectivitatea şi informarea corectă a telespectatorilor.

Având în vedere că unele emisiuni au avut caracter electoral, această obligaţie îi revenea radiodifuzorului şi în virtutea dispoziţiilor art. 7 din Decizia nr. 195/2012.

Faţă de faptele constatate, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul prevederilor art. 75 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, ale art. 15 din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, ale art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1: Radiodifuzorul S.C. TV RĂDĂUŢI S.R.L. titular al licenţei audiovizuale nr. TV-C 269/17.11.2005 şi al deciziei de autorizare nr. 978.0/29.11.2005, pentru postul TV RĂDĂUŢI, se sancţionează cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor articolelor 34 alin. (1), 40 alin. (1) şi 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 7 alin. (1) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Pentru încălcarea prevederilor articolelor 34 alin. (1), 40 alin. (1) şi 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a intra de îndată în legalitate.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. TV RĂDĂUŢI S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TV RĂDĂUŢI cu somaţie publică, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 34 şi 40 din Codul audiovizualului, întrucât, în emisiunea „Punct şi de la capăt” difuzată în 04 mai 2012 au fost formulate acuzaţii neprobate la adresa unei persoane, fără ca moderatoarea emisiunii să intervină şi să solicite dovezi.

Sancţiunea a fost aplicată şi pentru nerespectarea art. 7 din Decizia 195/2012, deoarece ştirile electorale difuzate în perioada 23 – 25 mai 2012 cu privire la un candidat din partea USL la Consiliul Local Rădăuţi au fost transmise cu încălcarea obligaţiei de obiectivitate, echitate şi de informare corectă a publicului."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.