Decizia nr. 528 din 07.06.2012

07.06.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. TV SIRIUS SRL
DROBETA TURNU SEVERIN, str. Traian nr. 85 (corp B), bl. C1,
jud. Mehedinţi CUI 22204605

pentru postul de televiziune TELE 2
DROBETA TURNU SEVERIN, str. Aurelian nr. 46, et. 5,
corp clădire P+5, cam. 1, 2, 3, 4, jud. Mehedinţi

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 7 iunie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 9132/05.06.2012 referitoare la emisiunea de ştiri difuzată de postul TELE 2 în data de 01.06.2012, de la ora 19.00.

Postul de televiziune TELE 2 aparţine radiodifuzorului S.C. TV SIRIUS S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 387/18.03.2008 şi decizia de autorizare nr. 1570.0/05.02.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, ale articolelor 30, 34 alin. (1), 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 63 alin. (2) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului:
- art. 3 alin. (1): Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Conform prevederilor din Codul audiovizualului:
- art. 30: Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
- art. 34 alin. (1): Orice persoană are dreptul la propria imagine.
- art. 40 alin. (1): În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. Art. 63 alin. (2) din Legea nr. 67/2004 prevede că radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure, în cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toate partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi pentru toţi candidaţii.

În fapt, postul de televiziune TELE 2 a difuzat vineri, 01.06.2012, în principala emisiune de ştiri de la ora 19:00, în reluare la ora 22:00, şi sâmbătă, 02.06.2012, la orele 01:00 şi 10:00, o ştire cu titlul „Gherghe vs. Stănişoară” referitoare la faptul primarul municipiului Turnu Severin ar fi anunţat că nu susţine candidatura domnului Mihai Stănişoară la Preşedenţia CJ Mehedinţi. Ştirea a conţinut şi opiniile unor cetăţeni cu privire la această declaraţie.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare:
Crainica:Severinenii consideră în proporţie covârşitoare că Primarul Constantin Gherghe a luat cea mai bună decizie în momentul în care s-a hotărât de a nu-l mai susţine pe Mihai Stănişoară la Preşedienţia CJ Mehedinţi. Gherghe spune că pe 10 iunie a decis să se susţină doar pe el, pentru că nici el nu simte sprijinul cuiva.
Reporter:Severinenii se arată extrem de încântaţi de decizia luată de primarul Constantin Gherghe de a nu-l mai susţine pe Mihai Stănişoară la preşedenţia CJ Mehedinţi. Primarul a anunţat ieri pentru postul nostru de televiziune că a luat această decizie după ce a ajuns la concluzia că nici pe el nu-l susţine nimeni. Hotărârea luată de Gherghe i-a încântat pe toţi severinenii întâlniţi astăzi.
Cetăţean: Foarte bine, da, să se gândească şi la noi...Normal, de asta-i primarul nostru, să se gândească la populaţie...
Cetăţean 2: Gherghe face şi Stănişoară vine...
Reporter:Sunteţi de acord cu ceea ce se întâmplă?
Cetăţean 2: Eu nu-s de acord, că primarul a făcut prea multe...
Reporter: E bine că, în sfârşit, primarul se debarasează de Mihai Stănişoară?
Cetăţean 2: E bine, eu cred că-i bine, să vină alţii care poate să ajute Severinul.
Cetăţean 3: Foarte bine face, pentru că Stănişoară e o jigodie de personaj, un securist împuţit, el şi familia lui... Ulterior difuzării acestei ştiri, în cadrul emisiunii informative au participat, în calitate de invitaţi, domnii Adrian Bidilici şi Nandi Covlea, primar al localităţii Prunişor, candidat USL pentru un nou mandat. În cadrul discuţiilor purtate, domnul Adrian Bidilici a făcut afirmaţii acuzatoare, denigratoare la adresa unor reprezentanţi ai competitorilor electorali, fapt de natură a afecta imaginea, demnitatea şi opinia electoratului despre aceştia.

Adrian Bidilici: Mă refeream la Liviu Nicolicea, la Mihai Stănişoară şi la aceşti reprezentanţi ai MNMH-ului (Mişcarea pentru noul Mehedinţi, compusă din PDL, UNPR, PNŢCD, PER), inclusiv presa portocalie de care vorbea domnul primar. Oameni buni, Mirela, domnule primar, doamnelor şi domnilor, ştiam că era o iniţiativă legislativă, prin care se interzicea consumul de etnobotanice. Oamenii ăştia văd că consumă în continuare, şi consumă pe sub mână, din câte îmi dau seama, deci oamenii ăştia ar trebui să-i ia cineva la întrebări, pentru că e clar că oamenii sunt pe etnobotanice. Ăştia, în general, care-şi permit să denatureze adevărul, să-l întoarcă la 180 de grade, fără nici un fel de jenă, fără nici un fel, deci eu cred că avem o dovadă clară a faptului că prin MNMH, pe-acolo, se consumă nişte etnobotanice...
Nandi Covlea (primar Prunişor): Daţi-mi voie să spun şi eu cîteva cuvinte...
Adrian Bidilici: Vă rog.
Nandi Covlea: Cum este posibil, sau cum credeţi dv. sau crede cineva că eu după 4 ani, după 4 ani de chinuri, că nu pot să le spun altceva...
Crainica: Aţi fost în opoziţie...
Nandi Covlea: Nu numai atât, deci 4 ani de chinuri, de şantaj, de prigoană, la care-a fost supus primarul Covlea Nandi, cum aţi crede dv. că tocmai acuma, când la guvernare se află partidul meu, când tocmai acum când candidatul la Preşedenţia CJ, Adrian Duicu (USL) are un procent de 63%, după ultimile sondaje, şi nu făcute de o singură societate, ci de mai multe...
Adrian Bidilici: Vreo 5...
Nandi Covlea: Vreo 5 societăţi, cum aş putea eu să fac o asemenea greşeală, atât este Nandi de nepriceput şi de slab? (se referă la participarea sa la lansarea candidaţilor MNMH la Prunişor)
Adrian Bidilici: Vreau să fac o precizare, pentru că văd că domnul primar este foarte afectat de ceea ce se întâmplă, sau, mă rog, de minciunile sfruntate care, ce-i drept, la un moment dat, s-ar putea să te influenţeze...Oameni buni, şi domnule primar, nu cred că este cazul să se supere cineva pentru că ăştia sunt oamenii, v-am spus, din punctul meu de vedere există 2 explicaţii...
Nandi Covlea: Eu sunt foarte supărat, domnule Bidilici...
Adrian Bidilici: Vă văd şi vă spun: revin la una din posibilele explicaţii, ori oamenii sunt pe etnobotanice, îmi pare rău s-o spun, dar după cum se comportă şi după cum am văzut nişte personaje politice pe-acolo e clar c-au luat-o pe stupefiante, ori căldura asta, ieri a fost o zi călduroasă...

Analizând conţinutul ştirii referitoare la declaraţia primarului municipiului Drobeta Turnu Severin, potrivit căreia acesta nu susţine candidatura domnului Mihai Stănişoară la Preşedenţia CJ Mehedinţi, membrii Consiliului au constatat că în cuprinsul acesteia au fost prezentate de radiodifuzor şi afirmaţii de natură acuzatoare, depreciativă la adresa acestei persoane (e-o jigodie de personaj, un securist împuţit, el şi familia lui...), care nu veneau să asigure o informare a publicului, ci lezau în mod gratuit imaginea şi demnitatea persoanei, depăşind limitele dreptului la liberă exprimare. Cu privire la prezentarea acestei opinii, Consiliul a apreciat că radiodifuzorul, responsabil pentru conţinutul programului difuzat, dispunea de toate mijloacele tehnice pentru a asigura o informare a publicului cu respectarea dispoziţiilor legale în domeniu şi fără lezarea drepturilor altor persoane.

De asemenea Consiliul a constatat că şi discuţiile purtate în studio ulterior difuzării acestei ştiri au fost de natură să afecteze imaginea şi demnitatea persoanei, în condiţiile în care acesteia i s-a reproşat că nu acţionează responsabil, întrucât acţiunile ori comportamentul său ar fi o consecinţă a consumului unor substanţe stupefiante, interzise de lege.

Or, în condiţiile în care în emisiune nu a fost prezentată nicio dovadă în acest sens şi niciun punct de vedere al persoanei la adresa căreia erau aduse astfel de acuzaţii grave, membrii Consiliului au apreciat că prin prezentarea informaţiilor în această modalitate, radiodifuzorul nu a asigurat o informare corectă şi obiectivă a publicului, pentru a-i da posibilitatea acestuia să-şi formeze propria opinie şi a prejudiciat în mod grav drepturi fundamentale ale persoanei, precum onoarea, reputaţia şi dreptul la imagine.

Ţinând cont de faptul că ştirea prezentată de postul TELE 2 se referea la susţinerea unui candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, precum şi împrejurarea că persoana la adresa căreia au fost făcute afirmaţiile acuzatoare era candidat, Consiliul a considerat că, dat fiind contextul electoral, acestea au fost de natură să afecteze şansele competitorului prin influenţarea în mod negativ a opiniei electoratului, precum şi corectitudinea, imparţialitatea şi echilibrul de care trebuia să dea dovadă radiodifuzorul pe parcursul campaniei electorale.

Având în vedere acest aspect, Consiliul a apreciat că difuzarea materialului audiovizual a fost de natură să contravină şi dispoziţiilor articolului 63 alin. (2) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, potrivit cărora, radiodifuzorii au obligaţia de a asigura desfăşurarea campaniei în mod echitabil, echilibrat şi corect pentru toate partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi pentru toţi candidaţii.

Pentru aceste motive, în temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 75 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 90 alin. (1) şi (2) şi 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de dispoziţiile art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. TV SIRIUS S.R.L. având licenţa audiovizuală nr. TV-C 387/18.03.2008 şi decizia de autorizare nr. 1570.0/05.02.2009, pentru postul TELE 2 din localitatea Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, ale articolelor 30, 34 alin. (1), 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prelabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TELE 2 cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor din domeniul audiovizualului privind dreptul la imagine al persoanei şi principiile de desfăşurare a campaniei electorale, întrucât, în cadrul emisiunii de ştiri difuzată în data de 1 iunie 2012, au fost formulate acuzaţii grave, neprobate, la adresa unui competitor electoral, de natură să-i prejudicieze imaginea şi să influenţeze opinia electoratului cu privire la acesta.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.