Decizia nr. 551 din 20.06.2012

20.06.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind somarea S.C. DELTA PROD-SERVICE S.R.L.
cu sediul în Ocna Mureş, Aleea Independenţei bl. 4, ap. 12, jud. Alba

- pentru postul RADIO DELTA

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 20 iunie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la respectarea dispoziţiilor din domeniul audiovizualului referitoare la reflectarea campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi sesizările înregistrate la C.N.A. sub numerele 9524/10.06.2012 şi 9664/12.06.2012.

Postul RADIO DELTA aparţine radiodifuzorului S.C. DELTA PROD-SERVICE S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 333.1/14.10.1999, decizia de autorizare nr. 448.0/08.11.2001 pentru localitatea Ocna Mureş, judeţul Alba).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DELTA PROD-SERVICE S.R.L. a încălcat prevederile art. 71 lit. c) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi ale art. 1 alin. (1) şi art. 12 lit. c) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, prevederi raportate la art. 11 din Decizia nr. 195/2012 şi art. 53 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor art. 71 lit. c) din Legea nr. 67/2004, cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise comentarii privind campania electorală.

Conform prevederilor art. 1 alin. (1) din Decizia nr. 195/2012:

- art. 1 alin. (1): Campania electorală la posturile de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, a partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi a candidaţilor independenţi, denumiţi în continuare competitori electorali, începe vineri, 11 mai 2012, şi se încheie în ziua de joi, 7 iunie 2012, ora 24.00.
- art. 12 lit. c): Cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise comentarii privind desfăşurarea campaniei electorale, precum şi cele privind competitorii electorali.

În ziua de sâmbătă, 09.06.2012, începând cu ora 20.01, postul RADIO DELTA din localitatea Ocna Mureş a difuzat dreptul la replică solicitat de candidaţii Drăguţ Augustin şi Ilea Ovidiu, în urma cererilor acestora înregistrate la post în data de 07.06.2012, cereri aprobate spre difuzare pentru sâmbătă, 09.06.2012.

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile art. 71 din Legea nr. 67/2004 şi ale art. 12 lit. c) din Decizia nr. 195/2012, întrucât a permis celor doi candidaţi, beneficiari ai dreptului la replică, să facă, în cadrul exercitării acestui drept, comentarii cu caracter electoral.

Astfel, deşi potrivit dispoziţiilor art. 53 din Codul audiovizualului, textul replicii trebuie să se refere numai la faptele neadevărate pentru care a fost solicitat dreptul la replică, radiodifuzorul, care a transmis în direct dreptul la replică exercitat de cei doi candidaţi, a permis acestora să facă referiri care au excedat obiectului pentru care a fost acordat dreptul la replică.

Cei doi candiaţi au făcut comentarii negative la adresa unor competitori electorali, deşi campania campania electorală în audiovizual se încheiase în mod oficial, în data de 7 iunie 2012, la ora 24.00.

Exemplificăm din raportul de monitorizare:
Babu Mircea: O seară bună ascultătorilor Delta FM, deoarece domnul Drăguţ Augustin, candidatul Uniunii Social-Liberale, a cerut în mod oficial în data de 7 iunie 2012, dreptul la replică. În această seară îi acordăm dreptul la replică conform legilor în vigoare. Domnule Drăguţ Augustin aveţi microfonul pentru replica dumneavoastră, vă rog.
Drăguţ Augustin: Stimaţi oameni buni, stimaţi concetăţeni de peste tot şi acuma când mă refer aici încep de la Războieni, Podul Mureşului, Uioara de Sus, Uioara de Jos, Cistei, Micoşlaca. Sunt Augustin Drăguţ, primarul în funcţie al oraşului Ocna Mureş şi vreau să vă fac următoarea informare, pentru că aţi fost duşi în eroare, aţi fost din nou minţiţi cu acei fluturaşi care vi s-au pus noaptea în postă de către cine ştiţi dumneavoastră şi nu mai are rost să ne punem întrebări. Sunt minciuni sfidătoare şi ordinare, în primul rând la adresa dumneavoastră. De ce vreau să vă mintă ? Ce scopuri au ? O singură întrebare v-am pus-o. Sunt perfect sănătos, sunt în deplinătatea facultăţilor mintale şi fizice, sunt un om responsabil, aşa cum aţi ascultat şi cum aţi înţeles normal cu maturitatea dumneavoastră din dezbaterea finală de la Radio Delta, sunt Augustin Drăguţ care are curajul întotdeauna să apară în faţa dumneavoastră şi să spună adevărul, chiar dacă a greşit, sunt Augustin Drăguţ cel care lucrez la lumină şi nu pe întuneric ca liliecii. Este o minciună raportat şi la informarea dumneavoastră că-mi retrag candidatura şi raportat la persoanele enumerate în acea prostie, că nu pot să o numesc altfel, care vi s-au aşezat în cutiile poştale. Deci pentru cele două persoane care vi se recomandă să le votaţi vă spun cu toată consideraţia pe care o am faţă de dumneavoastră că nici în visele mele cele mai urâte nu puteam să fac asemenea recomandare, pentru dumneavoastră în primul rând, să fie foarte clar. Această acţiune a fost concepută şi gândită în scopul de a fi şovăielnici, de a nu vă duce dumneavoastră la vot să alegeţi candidatul dorit, de a putea fi manipulaţi. Încă odată vă spun, mergeţi, votaţi aşa cum vă este conştiinţa şi gândul, pentru bunăstare şi pentru siguranţa oraşului Ocna Mureş. Augustin Drăguţ nu este de vânzare, Augustin Drăguţ candidează, vă mulţumesc, aşa să-mi ajute Dumnezeu şi vă aştept la vot pe toţi.

În continuare, postul RADIO DELTA a difuzat dreptul la replică formulat de domnul Ilea Ovidiu.

Redăm din raportul de monitorizare:
Babu Mircea: De asemenea tot în această seară vom da dreptul la replică domnului Ilea Ovidiu, consilier pe lista Uniunii Social-Liberale la primăria comunei Unirea. De asemenea dânsul a cerut dreptul la replică în data de 7 iunie 2012. Vă rog domnule Ilea Ovidiu, aveţi microfonul.
Ilea Ovidiu: Mulţumesc pentru dreptul acordat şi în primul rând aş vrea să salut pe ascultătorii radioului Delta. Dragi cetăţeni, în data de 7 iunie 2012, domnul profesor Alba Gheorghe a făcut mai multe afirmaţii nefondate şi nejustificate în emisiunea difuzată la postul de radio Delta FM. În primul rând aş vrea să vă spun legat de proiectul despre care el habar nu are, nu este vorba doar de aşa-zisa asfaltare a unui drum prin pădure, ci este vorba despre un proiect în valoare de 6 milioane de euro, finanţat din fonduri europene şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi avea următoarele componente: construirea unui drum forestier între comuna Unirea şi comuna Moldoveneşti, asfaltarea tuturor străzilor din comuna Unirea, alimentarea cu apa şi canal în comuna Unirea, azil de bătrâni în Unirea 2, cămin cultural în Unirea 2. Acuma dumneavoastră decideţi. Vă rog să observaţi cât de important era acest proiect pentru comuna Unirea. Dragi alegători, observaţi că acest proiect rezolva toate problemele de maximă necesitate ale comunei noastre. Observaţi că pe scrisoarea lui, adică a domnului Alba Gheorghe, vă probează că vă va lipsi de toate aceste investiţii strict necesare pentru o viaţă mai bună şi în acelaşi timp v-a dezinformat. Vă rog să ţineţi cont de acest fapt la vot. De asemenea cu acestă ocazie vreau să vă spun că în noaptea de vineri spre 9 iunie 2012 aţi primit o scrisoare din partea domnului Alba prin care încearcă să vă livreze mai multe minciuni, apropo, la fel ca şi scrisoarea de demisie a donului Drăguţ Augustin din Ocna Mureş. Continuăm cu problema noastră. În scrisoarea pe care v-a adresat-o, afirmă, că din cauza mea, Ovidiu Ilea, s-au plătit penalităţi de un miliard, fapt care nu este real, subsemnatul, am semnat de primire a facturii prin care Consiliul Local trebuia să plătească executantului lucrările de asfaltare executate de fostul primar Metea Cristinel. Dar penalităţile au survenit în timp ca urmare a refuzului consilierilor locali de a aproba luarea unui credit în timp util. Specific că după ce s-a ajuns la aceste penalităţi, consilierii PD-L, care astăzi s-au zugrăvit în verde, şi-au dat seama că au greşit, dar a fost prea târziu. Deja penalităţile creşteau. Dragi alegători cei care s-au opus pentru luarea acestui credit sunt Alba Gheorghe şi cei care umblă acum după votul dumneavoastră. Acum aveţi şansa ca prin votul dumneavoastră să corectaţi aceste grosolane manipulări. Aveţi şansa să redaţi comunei adevărul, aveţi şansa să-i daţi comunei consilieri adevăraţi. Vă asigur că dacă voi fi consilier nu voi sta nepăsător şi voi face tot posibilul ca aceste penalităţi să fie plătite de vinovat, adică de Consiliul Local, de vechiul Consiliu Local, adică de cei care nu au votat aprobarea creditului. Ei sunt cei vinovaţi. În data de 10 iunie 2012 veniţi la vot şi votaţi aşa cum vă îndeamnă inima. Vă aşteptăm la vot. Mulţumesc.

Membrii Consiliului au constatat că în cadrul exercitării dreptului la replică acordat candidaţilor Drăguţ Augustin şi Ilea Ovidiu în ziua de 9 iunie 2012 aceştia au făcut comentarii cu caracter electoral, deşi campania electorală în audiovizual se încheiase în data de 7 iunie 2012, la ora 24.00.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate prevederile art. 71 din Legea nr. 67/2004 şi ale art. 12 din Decizia nr. 195/2012, potrivit cărora cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise comentarii privind desfăşurarea campaniei electorale, precum şi cele privind competitorii electorali.

În conformitate cu prevederile art. 1 din Decizia nr. 195/2012, campania electorală pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale s-a încheiat în ziua de joi, 7 iunie 2012, la ora 24.00.

Pentru aceste considerente, constatând încălcarea dispoziţiilor referitoare la reflectarea campaniei electorale pentru alegerile locale pe posturile de radio şi de televiziune, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul dispoziţiilor art. 75 din Legea nr. 67/2004, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 15 din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. DELTA PROD-SERVICE S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 333.1/14.10.1999, decizia de autorizare nr. 448.0/08.11.2001 pentru postul RADIO DELTA din localitatea Ocna Mureş, judeţul Alba) se sancţionează cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 71 lit. c) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi ale art. 1 alin. (1) şi art. 12 lit. c) din Decizia nr. 195/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, prevederi raportate la art. 11 din Decizia nr. 195/2012 şi art. 53 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. DELTA PROD-SERVICE S.R.L are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 06.00 - 14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO DELTA cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 71 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, întrucât în cadrul exercitării dreptului la replică acordat unor candidaţi în ziua de 9 iunie 2012 aceştia au făcut comentarii cu caracter electoral, deşi campania electorală în audiovizual se încheiase în data de 7 iunie 2012, la ora 24.00.

Potrivit dispoziţiilor invocate, cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise comentarii privind desfăşurarea campaniei electorale, precum şi cele privind competitorii electorali."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.