Decizia nr.714 din 11.10.2012

11.10.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind amendarea cu 50.000 lei a S.C. ANTENA TV GROUP S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1 CUI R 1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27, sector 1 BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 octombrie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA cu nr. 13695/26.09.2012, 13696/26.09.2012, 13719/26.09.2012, 13856/01.10.2012, 14206/08.10.2012, 14208/08.10.2012, 14209/08.10.2012, cu privire la unele ediţii ale emisiunii „Acces direct”, difuzate de postul ANTENA 1 în perioada 25 septembrie - 8 octombrie 2012.

Postul ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.3/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării unor ediţii ale emisiunii „Acces direct”, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, precum şi prevederile art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f), i), k) şi l), şi art. 18 lit. c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform dispoziţiilor art. 18, nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:
c) persoane în ipostaze degradante;

Potrivit art. 19 alin. (1) din Codul audiovizualului, criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor;
i) prezentarea femeii în ipostaze degradante;
k) calitatea şi tipologia limbajului;
l) genul sau tema programului. În fapt, postul de televiziune Antena 1 difuzează de luni până vineri, în intervalul orar 17.00-19.00, în direct, emisiunea Acces direct, prezentată de Simona Gherghe. Emisiunea calificată de radiodifuzor ca fiind de gen „news-magazine” este difuzată cu marcajul AP, respectiv emisiune ce poate fi urmărită de copiii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinţilor sau împreună cu familia.

În perioada 25 septembrie - 9 octombrie 2012, în cadrul unor ediţii ale emisiunii “Acces direct” au fost prezentate subiecte referitoare la Ioana Tufar, fiica Andei Călugăreanu. Analizând rapoartele de monitorizare şi vizionând unele înregistrări, membrii Consiliului au constatat că reclamaţiile petenţilor referitoare la aceste emisiuni sunt întemeiate şi că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale cu privire la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

Potrivit raportului de monitorizare, pe parcursul emisiunii „Acces direct” din 25 septembrie 2012 au fost difuzate scurte promo-uri cu privire la subiectul ce urma a fi dezbătut în legătură cu Ioana Tufar. Astfel, pe parcursul unuia dintre materialele promoţionale, au fost difuzate acorduri ale melodiei „Bomba”. Comentariul din off a fost însoţit de prezentarea unor imagini din timpul unei şedinţe foto a cărei protagonistă a fost Ioana Tufar. Aceasta a purtat mai multe ţinute sumare (lenjerie intimă, ciorapi plasă, costum de baie).

Voce din off: N-aţi mai văzut-o aşa niciodată. A slăbit 120 de kilograme. Iar acum e bombă sexy. Ioana Tufaru scapă de inhibiţii şi de haine. Dezbrăcată şi dezinvoltă. Fiica Andei Călugăreanu vine în platoul „Acces direct” să vă lase pe toţi mască.

În cadrul emisiunii, pe parcursul discuţiilor, pe ecran au fost afişate titluri precum: Se vrea bombă sexy!; Ioana Tufaru, pictorial incendiar!; Ioana Tufaru s-a lansat!; I. Tufaru: „Am 89 de kg, ar trebui să ajung la 75”; I Tufaru: „M-am născut prematur, la 7 luni”; I Tufaru: „Aveam senzaţia că stomacul meu e un sac fără fund”; I. Tufaru: „Luam hălci de carne din congelator”; A slăbit 120 de kilograme!; Ioana Tufaru se vrea bombă sexy!; I. Tufaru: „Mama mă îndopa cu dulciuri”; I. Tufaru: „Mâncam o franzelă la o masă”; I. Tufaru: „Am băut şi 6 litri de suc pe zi”; I. Tufaru: „N-am mai mâncat pâine de foarte mult timp”; I. Tufaru: „Mi-e poftă de slăninuţă”

În cadrul ediţiei au fost prezentate imagini filmate la o şedinţă foto. Astfel, pe acordurile unei melodii arăbeşti, dar şi ale melodiei „Sexy şi rea” au fost difuzate imagini cu Ioana Tufar în timp ce se pregătea pentru a poza (când îmbrăca ciorapii plasă şi când încălţa o sanda), dar şi din timpul şedinţei foto. Aceasta a pozat în diferite ipostaze şi decoruri, fiind îmbrăcată sumar, în lenjerie intimă şi ciorapi de plasă, ambele de culoare roşie şi a purtat o eşarfă cu fulgi multicolori, ciorapii ridicându-se până deasupra sânilor şi lenjerie intimă de culoare neagră, chilot tanga şi sutien roşu pe care l-a dezbrăcat, iar goliciunea sânilor şi-a acoperit-o cu nişte frunze de palmier, în costum de baie la piscină (întinsă pe marginea piscinei, pe şezlong, stând pe o minge de dimensiuni mari până când s-a dezechilibrat şi a căzut).

De asemenea, Ioana Tufar, prezentă în studio, a fost îmbrăcată într-un neglije, scurt şi decoltat, de culoare roşie şi a purtat ciorapi de plasă negri, iar în finalul emisiunii Simona Gherghe, prezentatoarea acesteia, a anunţat publicul despre participarea invitatei şi la o altă emisiune: „Cu Ioana o să vă vedeţi deseară la „Un show păcătos”. Ioana va dansa la bară. Va fi o premieră.
Ioana Tufar: Şoc!
Simona Gherghe: Baftă multă! Îţi ţinem pumnii şi ne uităm.

Pe parcursul acestei părţi a emisiunii, pe ecran splitat au fost difuzate imagini din timpul şedinţei foto cu Ioana Tufar îmbrăcată sumar.

Subiectul referitor la Ioana Tufar a fost reluat şi în cadrul ediţiei din 26 septembrie 2012. Pe parcursul emisiunii a fost difuzat un scurt promo cu privire la aceasta. Redăm din raportul de monitorizare:
„Voce din off: A demonstrat că poate să fie senzuală. Ioana Tufar te-a dat pe spate cu noul look de bombă sexy. Dar ce se ascunde dincolo de pozele incitante? Culisele celei mai fierbinţi şedinţe foto, mai târziu. Doar la „Acces direct”.

Au fost difuzate imagini cu Ioana Tufar îmbrăcată sumar, imagini din emisiunea „Un show păcătos”, când era în apropierea unei bare de streaptease şi pozând în diferite ipostaze în timpul unei şedinţe foto.

Subiectul referitor la Ioana Tufar a fost reluat şi în cadrul ediţiei din 28.09.2012 a emisiunii „Acces direct”, de la ora 18:38, sub titlul: ŞOC! ŞOC! ŞOC! VEDEŢI BINE! IOANA TUFARU – SUPERBOMBA SEXY

Redăm din raportul de monitorizare:
„Simona Gherghe: A slăbit mai bine de 100 de kilograme şi le-a demonstrat tuturor că se simte din ce în ce mai bine în pielea ei. După şedinţa foto incendiară pe care v-am prezentat-o la începutul săptămânii, incendiară şi controversată în acelaşi timp, Ioana Tufaru este hotărâtă să meargă până la capăt. De această dată nu s-a mai ascuns de privirile oamenilor şi a completat portofoliul cu fotografii, atenţie, realizate în plină stradă.

Pe ecran splitat au fost prezentate scurte imagini cu Ioana care-şi trage un ciorap plasă pe un picior, Ioana îmbrăcată în lenjerie intimă de culoare roşie.

De asemenea, în emisiune a fost prezentat un material cu imagini filmate în diverse zone din Bucureşti, cum ar fi: Piaţa Presei libere, Arcul de Triumf. În aceste filmări Ioana apare, fie îmbrăcată în costum de baie întreg aşezată pe spate cu genunchii îndoiţi, cu piciorele ridicate, stând în genunchi sau în picioare, având mâinile pe sâni, fie îmbrăcată cu chilot portjartier, o cămaşă legată sub sâni şi şapcă pe cap sau cu lenjerie intimă neagră, Ioana fiind surprinsă în diverse ipostaze, de exemplu: sprijinită de portiera unei maşini, cu un picior ridicat pe un stâlp-opritor, mergând pe trotuar, sprijinită de un gard cu un picior uşor ridicat. Pe parcursul discuţiilor din emisiune, pe ecran splitat au fost difuzate imagini din timpul şedinţei foto cu Ioana Tufar îmbrăcată sumar.

În cadrul acestei ediţii, Ioanei Tufar i-a fost făcută o „surpriză”, prezentată de un reporter, Horaţiu Tudor, care se afla undeva în centrul Bucureştiului, şi care avea lângă el trei bărbaţi atrăgători.

Horaţiu Tudor şi cei 3 bărbaţi au privit mai multe poze ale Ioanei, de la şedinţa foto, proiectate pe un ecran de pe o clădire. S-au făcut comentarii în studio. Simona Traşcă, invitată în emisiune, a spus că toate fetele îşi doresc să apară acolo, iar Ioana Tufar a zis că mai e de lucrat la trupul ei. De asemenea, Horaţiu Tudor a cerut părerea şi celor 3 bărbaţi cu privire la pozele Ioanei. Unul dintre ei a fredonat câteva versuri în limba engleză, altul a apreciat curajul şi spontaneitatea acesteia, iar cel de al treilea a spus că este frumoasă şi a invitat-o cu el la Paris, acolo unde locuieşte. La final, toţi cei 4 bărbaţi s-au aşezat în genunchi şi au cerut-o în căsătorie pe Ioana, aceasta alegându-l pe Horaţiu.

Sub titlul: ŞOC! ACUZATĂ DE PROSTITUŢIE! IOANA TUFAR ÎN RĂZBOI CU VECINII; FAŢĂ ÎN FAŢĂ CU ACUZATORUL, subiectul referitor la Ioana Tufar a fost reluat şi în cadrul ediţiei din 03 octombrie 2012.

Prezentarea acestuia a început cu difuzarea unui material în care sunt arătate imagini cu Ioana Tufar îmbrăcată sumar, pozând în ipostaze sexy, în diferite locaţii. Reportajul se difuzează pe un fundal sonor unde se pot auzi cuvintele: ”I.m sexy and I know it!”.

Tema din această ediţie a vizat faptul că Ioana Tufar a fost acuzată de către administratorul blocului că este o locatară cu probleme şi că “prestează tot felul de servicii…sexuale!”. Declaraţia administratorului a fost titrată pe ecran precizându-se ca sursă ziarul Libertatea. Invitată în platoul emisiunii, Ioana Tufar a declarat că administratorul blocului minte cu privire la serviciile sexuale şi că îi va intenta proces în instanţă. În platoul emisiunii a fost invitat un vecin al Ioanei Tufar, cu care aceasta a avut un schimb de replici referitor la o astfel de situaţie.

De asemenea, în emisiune a fost prezentată o intervenţei telefonică a unui anumit Bogdan, care a declarat că a fost prieten cu Ioana până în momentul când şi-a dat seama că “întreţine relaţii sexuale contra cost”. Ioana nu l-a recunoscut şi a declarat că acesta minte că ar fi intrat în locuinţa sa.

Tot în această emisiune a intervenit, prin telefon, o locatară din acel bloc, care a susţinut-o pe Ioana Tufar şi a declarat că nu a auzit niciodată scandal în apartamentul acesteia.

La un moment dat a fost dată legătura reporterului “Acces Direct”, care se afla în apartamentul Ioanei Tufar, fiind prezentate imagini cu fiecare încăpere din acel imobil. Pe ecran a fost titrat “IMAGINI SPECTACULOASE/ IMAGINI ŞOCANTE! IOANA TRĂIEŞTE PRINTRE GÂNDACI. POFTIŢI ÎN CUIBUŞORUL IOANEI TUFAR”.

Imaginile prezentau un imobil lipsit de condiţii, neigienic, plin de gândaci. Ioana Tufar a specificat faptul că nu a avut resursele financiare pentru a-l îmbunătăţi.

Şi ediţia din 04.10.2012 a emisiunii „Acces direct” a cuprins subiectul referitor la Ioana Tufar, sub titluri precum: HORROR, IMAGINI ŞOCANTE! IOANA TUFAR, EXISTĂ VIAŢĂ DUPĂ GÂNDACI? ŞOC! CASA IOANEI TUFAR INVADATĂ DE GÂNDACI! MENAJERA: MOBILA DIN CASA IOANEI ESTE INFESTATĂ.

În debutul emisiunii, Ioana Tufar a precizat faptul că acuzaţiile din ultima vreme au afectat-o, mai ales datorită faptului că o mare parte din ele nu au fost adevărate, în special cele legate de prostituţie şi proxenetism.

În emisiune a fost difuzat un material filmat de echipa Antenei 1, împreună cu Daniela Gyorfi, în casa Ioanei Tufar. Pe ecran a fost titrat: ÎNGROZITOR, IMAGINI ŞOCANTE! DANIELA GYORFI ÎN PRAGUL LEŞINULUI ÎN CASA IOANEI TUFARU.

Invitată în studio pentru a comenta imaginile difuzate a fost jurnalista Mara Bănică.

Redăm din raportul de monitorizare:
Simona Gherghe: Ioana, să ştii că sunt o mulţime de oameni furioşi pe tine, supăraţi pe tine...
Ioana Tufar: Da, ştiu.
Simona Gherghe: Cum a fost posibil să ajungi în halul ăla?
Ioana Tufar: Nu ştiu, probabil...oricum cred că acum orice scuză ai găsi...
.....
Mara Bănică: Eu mă gândesc la un singur lucru, că există o anumită categorie, nu vreau să spun că i se întâmplă ei, dar dacă stau să analizez de câte ori apare ea la televizor cu cerşitul, nu pot spune altfel Ioana, sunt nişte oameni cu probleme. Tu ţi-ai pus vreodată problema, spuneai că nu te-ai spălat tu pe dinţi 16 ani, ţi-ai pus vreodată problema că ai avea nevoie de un ajutor medical? În general persoanele care au nevoie de psihiatri nu se spală, refuză lucrul ăsta, iartă-mă că sunt directă, mitomană, mie personal, mi-ai demonstrat că eşti, acum eu nu vreau să te pun la zid, dar sunt şi eu femeie, am pielea de găină pe mine de când am văzut imaginile astea. Am avut bunică la ţară, strângea apă de ploaie şi spăla rufele la ţară, păianjenii ăia nu se fac în două zile, stai o secundă pentru mine strict, dar te rog să încerci să fii sinceră şi zece minute să nu mai minţi. (...) Tu aveai chiloţi purtaţi, o pereche de bikini roşii aruncaţi măi lângă wc, murdari, purtaţi, aruncaţi acolo sul. Tu te dezbraci şi îţi arunci chiloţii de pe tine şi nu îi speli? Ai apă, cum îi arunci aşa?
....
Mara Bănică: Astea sunt numai minciuni tot ce spui tu, sunt numai minciuni, eu sunt...toate sunt minciuni, tu ca om eşti o persoană nespălată, iartă-mă că îţi spun. Vrei să îţi spun că aici la machiaj folosesc nişte bureţi pe care îi aruncă după aceea, că lumea se fereşte de tine, îţi spun eu sigur că aşa e pentru că tu ca om nu te speli, refuzi curăţenia!
Ioana Tufar: Nu eşti în măsură să mă judeci tu...
Mara Bănică: Şi atunci tu cum eşti în măsură să vii să ceri milă la televizor, mă fato?
Ioana Tufar: Dar nu am cerut milă. _ Mara Bănică: Atunci ce cauţi aici, ridică-te şi taie-o!
Ioana Tufar: Pentru că m-au invitat ei.
Mara Bănică: Ca să ce, să râdă de tine, să te vadă cum trăieşti, ca să vadă cum îţi baţi joc de imaginea maică-tii şi a lui taică-tu, ca să îi faci de râs...

Ediţia din 05.10.2012 a emisiunii „Acces direct” a prezentat, de asemenea, subiectul referitor la Ioana Tufar, sub titluri precum : VIAŢA PRINTRE GÂNDACI ŞI PĂIANJENI. CASA IOANEI TUFAR, FOCAR DE INFECŢIE! HALUCINANT, NU CREDEAI AŞA CEVA! IOANA ÎNVAŢĂ SĂ SE SPELE PE DINŢI LA 35 DE ANI! ŞOC DUPĂ ŞOC! IOANA TUFAR ÎNCORSETATĂ! SENZAŢIONAL IOANA TUFARU ÎN IPOSTAZE INTIME! AM PUS MÂNA PE CASETA INCRIMINATORIE.

Emisiunea a debutat cu un material filmat în timpul curăţeniei făcute în apartamentul Ionei Tufar. În studio au fost invitate jurnalista Mara Bănică, cântăreaţa Maria Cârneci şi Ioana Tufar.

În cadrul acestei emisiuni a fost difuzat un nou material în care Ioana Tufar a participat la o şedinţă de body-painting, specialiştii realizându-i pe piele un desen înfăţişând un corset. Pe parcursul şedintei de body-painting zonele intime ale acesteia au fost uşor blurate.

După difuzarea materialului, în studio, invitatele au comentat următoarele:
Ioana Tufar: Eu ce să zic, mie mi-a plăcut.
Mara Bănică: Eu sunt siderată, nu am ce să mai spun....
Maria Cârneci: Eu sunt curioasă cât au luat băieţii ăia spor, au lucrat cu masca pe figură? Cum au lucrat, ca la sudură? Păi ţie asta îţi lipsea, măi Ioana? Chelului tichie de mărgăritar!
Ioana Tufar: Păi dar ce, trebuia să arăt, să fiu 90-60-90?
Maria Cârneci: Dar nu e vorba de asta...
Mara Bănică: Eu la începutul carierei mele de reporter nu am făcut aşa ceva...
Ioana Tufar: Da şi ce, am făcut o crimă, am omorât pe cineva? Ce am făcut de mă tot atacaţi atât?
Mara Bănică: Eşti superbă, eşti de vis şi a rămas România erectă când te-a văzut.
Ioana Tufar: Nu e vorba că sunt superbă, dar până la urmă ce am făcut? Aşa mi-a venit mie, aşa m-am simţit eu bine...
Maria Cârneci: Deci nimeni nu o poate condamna că a făcut treaba asta, deci ţie îţi palce că te-ai dus şi ai încercat o experinţă, dar mă crezi şi pe mine, cât ai stat tu acolo 5 ore, puteai să faci ceva mult mai constructiv şi mai util pentru tine...
Mara Bănică : Ea face ce îi place, mai ştii profesoara aia porno la 70 de ani, la fel de ridicolă venea şi spunea: mie îmi palce să fac sex, fac sex în grup. Poate asta o să descopere că îi place, că spre asta tinde.(...)
....
Moderatoarea emisiunii a anunţat că echipa Antenei 1 a reuşit „ să pună mâna pe caseta incriminatorie” şi că va fi difuzată o înregistrare în care Ioana Tufar apare în ipostaze intime.

A fost difuzată o înregistrare în care este filmată o persoană de la spate, posibil Ioana Tufar, în timp ce adresează cuiva cuvinte de alint. Imaginile au avut menţiunea: Imagini şocante. În studio s-a comentat pe marginea înregistrării:

Simona Gherghe: Cine te-a filmat, Ioana?
Ioana Tufar: Nu ştiu, că acum am rămas şi eu blocată şi nu înţeleg ce îmi faceţi, ce se întâmplă.
Simona Gherghe: În acele imagini era vocea ta.
Ioana Tufar: Aş fi eu, dar nu înţeleg...
Simona Gherghe: Se văd draperiile roşii...
Ioana Tufar: Da. Dar de unde şi până unde au ajuns la voi?
Simona Gherghe: Dar tu ai un iubit? Dacă tu ai un iubit nu e treaba noastră...
Ioana Tufar: ..asta nu înseamnă că practici prostituţia, aşa e. Am, nu am. Ce mai contează. Important e că mi-aţi făcut-o şi voi şi că nu mă aşteptam.
Simona Gherghe: Mara, ce zici de imaginile acelea?
Mara Bănică: Nu comentez. Eu cred că se zmotocea cu căţelul, atenţie că dacă faci dinastea s-ar putea să ţi-l ia asociaţiile de protecţie a animalelor, dacă faci prostii cu căţelul vin şi îţi iau căţelul. (...)

În finalul emisiunii a fost difuzat întreg filmuleţul aşa-zis incriminator în care Ioana Tufar îşi alinta, de fapt, căţelul.

Sub titlurile: SENZAŢIONAL! IOANA TUFAR ÎN ACŢIUNE! SERVICII COMPLETE PENTRU CLIENŢI MULŢUMIŢI; SCANDALOS! S-A PROSTITUAT SAU NU? IOANA TUFAR ACUZATĂ DE PROSTITUŢIE!, ediţia din 08.10.2012 a emisiunii „Acces direct” a prezentat din nou subiectul referitor la Ioana Tufar.

Redăm din raportul de monitorizare:

Simona Gherghe: Scandalos! Am reuşit să o surprindem pe Ioana Tufar în timp ce făcea bani în plină stradă. Nici 30 de minute, fiica Andei Călugăreanu, provocator, a făcut aproape 30 de lei. Cum? Vedem chiar acum.
Voce din off: Primele ore ale dimineţii. Îmbrăcată într-o ţinută provocatoare şi încălţată în sandale cu toc, Ioana Tufar îşi face apariţia pe o stradă de la marginea Capitalei. Îşi ridică grijulie sutienul şi salută nonşalant participanţii la trafic. După câteva secunde trece grăbită strada şi-şi aprinde o ţigară. Pare neliniştită. Brusc, bagă mâna în sutien, scoate telefonul şi începe să gesticuleze. După conversaţie se plimbă de colo - colo, în timp ce trage însetată din ţigară. Mai stă câteva minute apoi traversează grăbită strada şi dispare. După aproape o jumătate de oră o găsim într-o intersecţie. Ioana începe să se justifice.
Reporter: Ioana, unde mergi?
Ioana Tufar: La muncă. Obiectul muncii, uite-l aici. (ţinea în mănă o sticlă cu apă şi o racletă pentru geam). Asta nu e tot o muncă?
Reporter: Vrei să faci bani astăzi?
Ioana Tufar: Păi da. Păi da, bine-nţeles. Un bănuţ, sunt atâtea moduri de a face bani şi meseria e brăţară de aur până la urmă, fie ea şi cea mai veche din lume, tot meserie e.
Reporter: De ce te-ai îmbrăcat aşa?
Ioana Tufar: Sexy, ca să fie cât mai tare. Hai, că mă grăbesc, lăsaţi-mă că am treabă, vă rog frumos, da? Sunt ocupată azi, n-am timp de…
Ioana Tufar a intrat într-o intersecţie, cerând participanţilor la trafic permisiunea să le spele parbrizul maşinilor contra unei sume de bani. Cu unii dintre aceştia a purtat chiar şi un dialog, iar după ce a primit banii şi i-a bagat la sutien. (...)
Pe timpul derulării materialului, Ioana Tufar a fost îmbrăcată foarte sumar, cu o pereche de pantaloni foarte scurţi şi o bustieră, lăsând să se vadă foarte mult din sâni. Invitată în platoul emisiunii, aceasta a declarat că materialul a fost o joacă.
Simona Gherghe a adus în discuţie subiectul prostituţiei, cerând explicaţii invitatei, în emisiune dându-se legătura şi unui reporter “Acces Direct” care se afla în casa Ioanei Tufar, care a insistat să o întrebe pe aceasta dacă spune adevărul cu privire la această acuzaţie.

Ediţia din 09.10 2012 a emisiunii „Acces direct” a tratat, de asemenea, subiectul referitoar la Ioana Tufar, acesta fiind prezentat sub titlurile: MAMA O ACUZĂ DE PROSTITUŢIE; IOANA TUFAR, SCANDALUL ANULUI; SCANDALOS! IOANA TUFAR ACUZATĂ DE PROSTITUŢIE

Redăm din raportul de monitorizare:

Simona Gherghe: Incredibil! Ieri au ieşit la iveală câteva înregistrări din 2001 în care Ioana Tufar vorbeşte despre un italian care ar fi plătit-o cu 300 de lei, în schimbul unor partide de amor. Despre ce este vorba vedem acum, iar Ioana Tufar va veni în câteva clipe în platoul nostru. A fost difuzat un material care cuprindea atât fragmente din filmuleţul în care Ioana Tufar s-ar presupune că face declaraţii cu privire la prostituţie precum şi fragmente din emisiunea “Un Show Păcătos” în care aceasta a fost prezentă şi a neagat toate acuzaţiile. Pe timpul derulării materialului, au fost difuzate imagini cu Ioana Tufar îmbrăcată foarte sumar. Dialogul din filmuleţul în care se presupune că Ioana Tufar ar fi afirmat că practică prostituţia a fost titrat şi pe ecran.

Având-o invitată în platoul emisiunii, Simona Gherghe îi cere o explicaţie cu privire la acele declaraţii din filmare.

De asemenea, în emisiune a fost difuzată o intervenţie telefonică a Ancăi, fostă colegă de liceu cu Ioana Tufar, care a declarat că aceasta se purta foarte urât cu mama ei şi nici nu îi plăcea şcoala: „Cred că nu e mare diferenţă faţă de cum este acum. La fel de mincinoasă, la fel de murdară se purta, la fel de grasă pentru vârsta ei sau obeză. Deci lucrurile astea nu s-au întâmplat pentru că a afectat-o moartea mamei ei. Lucrurile acestea s-au întâmplat ulterior sau a ajuns la situaţia în care a ajuns din cauza ei şi din cauza caracterului pe care îl are. Din ce am văzut şi din ce făcea pe acolo prin liceu şi din comportamentul faţă de mama ei lasă de dorit. (...) Ioana era o tipă cum sunt copiii mici, graşi, obezi şi răsfăţaţi, care se dau cu fundul de pământ că nu le convenea şi sunt şi obraznici pe deasupra. ”

În emisiune a fost prezentată o intervenţie a corespondentului Antena 1 aflat la Orlaţi, la Institutul de Integrare pentru Persoane cu Handicap, unde, se pare, a fost internată şi Ioana Tufar cu diagnosticul de handicap mintal, în urmă cu câţiva ani. Anjajaţii Institutului au avut cuvinte de laudă la adresa acesteia, comportamentul ei neîncadrându-se în specificul persoanelor cu boli mintale.

Potrivit raportului de monitorizare, în studio, moderatoarea l-a întrebat pe soţul unei prietene a Ioanei Tufar: Aţi făcut amor cu Ioana, mă scuzaţi...? Mă scuzaţi că vă întreb direct, dar asta e...
Soţul Zoicăi: Mai repetaţi o dată întrebarea...
Simona Gherghe: Amor cu Ioana...
Soţul Zoicăi: Amor, amor...amore mio...eu aşa ceva nu ştiu...poate ştie ea...aşa ceva...
Simona Gherghe: Ziceţi domnule....da sa nu nu.
Soţul Zoicăi: Nu!
Simona Gherghe: Asta e! Ca să lămurim...că tu spuneai în înregistrare...
Doru Stănculescu: Ne aflăm într-o...într-un film suprarealist. Dacă aseară mă întristam, acum mă apucă veselia...
Simona Gherghe: Eu încerc să îmi pun imaginaţia la bătaie, dar îmi e foarte greu să îmi imaginez cum ai fi putut tu...vă rog frumos, puteţi să vă ridicaţi în picioare? Şi tu (diferenţa de înălţime între cei doi este semnificativă). Exact, film suprarealist....cum spun unii.
Ioana Tufar: Care abia respira, darămite să mai facă şi sex. (...) Analizând conţinutul emisiunilor menţionate anterior, membrii Consiliului au constatat că acesta a fost de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a copiilor, fiind difuzat cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

Astfel, Consiliul a apreciat că temele aduse în discuţie, modul de prezentare a acestora precum şi titlurile afişate de radiodifuzor pe ecran au fost de natură să prejudicieze minorii, nefiind adecvate orei de difuzare a emisiunii.

Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecţia copiilor se realizează, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

În scopul asigurării unei protecţii reale a publicului minor şi al informării publicului cu privire la conţinutul programelor audiovizuale, reglementările în vigoare prevăd criteriile în funcţie de care se clasifică programele, responsabilitatea clasificării acestora revenind radiodifuzorilor.

În urma vizionării înregistrărilor, Consiliul a constatat că, în ceea ce priveşte ediţiile emisiunii „Acees direct” ce au făcut obiectul controlului, radiodifuzorul nu a respectat criterii de clasificare a programelor precum cele referitoare la psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, prezentarea femeii în ipostaze degradante, calitatea şi tipologia limbajului, şi genul sau tema programului, criterii prevăzute de art. 19 din Codul audiovizualului. De asemenea, Consiliul a apreciat că au fost încălcate şi dispoziţiile legale privind interdicţia difuzării în intervalul orar 6,00 - 23,00, a unor producţii care prezintă persoane în ipostaze degradante.

Membrii Consiliului au apreciat că abordarea unor teme referitoare la prostituţie, anunţate ca fiind de “maxim interes” pentru public, prin titluri ce căutau să şocheze, sau imaginea de “bombă sexi” creată persoanei despre care se discuta, imaginile şi discuţiile, de multe ori cu teme preponderent sexuale, sau în care se punea accent pe sexualitate, atitudinea realizatorilor faţă de persoană ori modul de abordare a subiectului nu au fost adecvate orei de difuzare a emisiunii şi nici încadrării acesteia ca fiind o producţie ce poate fi vizionată de minorii sub 12 ani cu acordul părinţilor.

Utilizarea acestor semne de avertizare, în situaţia de faţă, AP, trebuie făcută în mod responsabil, întrucât, de încadrarea făcută de radiodifuzor depinde nu doar ora la care poate fi difuzat un program, ci şi posibilitatea părinţilor de a alege un program care să poată fi vizionat şi de copii, fără a prejudicia dezvoltarea lor psihică şi morală.

Consiliul a apreciat că vizionarea de către minori a unui program precum cel supus controlului poate fi deosebit de nocivă şi periculoasă pentru copii, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita faptele adulţilor sau adopta atitudini pe care nu le înţeleg.

În aceste condiţii, Consiliul a constatat că un conţinut ca cel difuzat de radiodifuzor în cadrul emisiunilor respective nu poate reprezenta un model de educaţie, şi este de natură să prejudicieze dezvoltarea psihică şi morală armonioasă a minorilor.

Având în vedere efectele pe care un astfel de conţinut le poate avea asupra copiilor, ţinând cont de numărul de emisiuni în care subiectul a fost abordat, de numărul de reclamaţii primite, precum şi de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat pentru încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la protecţia minorilor, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 50.000 de lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A., având licenţa audiovizuală nr. TV 012.3/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994, pentru postul de televiziune ANTENA 1, se sancţionează cu amendă în cuantum de 50.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului şi ale art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f), i), k) şi l) şi art. 18 lit. c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu amendă de 50.000 lei, întrucât mai multe ediţii ale emisiunii „Acces direct”, difuzate în perioada 25 septembrie – 09 octombrie 2012, de la ora 17.00, care au prezentat subiectul referitor la Ioana Tufar, au avut un conţinut de natură să afecteze minorii.

Potrivit dispoziţiilor legale în domeniu, programele de natură să afecteze dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, pot fi difuzate numai în intervale orare în care copiii nu au acces la vizionarea acestora.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.