Extras din procesul verbal al şedinţei de marţi, 18 noiembrie 2008, ora 10.00

Şedinţa s-a desfăşurat în prezenţa următorilor membri ai Consiliului: Răsvan Popescu, Attila Szasz, Gelu Trandafir, Grigore Zanc, Ioan Onisei, Dan Grigore, Cristina Trepcea, Constantin Duţu, Narcisa Iorga, Christian Mititelu.

19.11.2008


Trimiteteţi articolul prin email title=

1. Solicitare licenţă audiovizuală prin satelit : *S.C. Analog TV SRL Timişoara – pentru Analog TV – ora 10.00.

Conform dosarului depus, strategia de programe a postului se bazează pe emisiuni informative cu caracter regional şi local.

Formatul de principiu pentru structura grilei de program este construit în jurul celor 5 ediţii de ştiri, în direct, şi trei ediţii matinale integrate în programul Info ATV (program informatizat tip info channel.)

Producţia proprie ocupă 83% din program, iar 17% sunt emisiuni produse de Deutsche Welle TV şi o emisiune produsă ca rezultat al unui parteneriat cu TeleUniversitatea din Timişoara.

Opere audiovizuale româneşti vor fi 88,45%, iar producţii europene - 11,55%.

Consiliul a aprobat în unanimitate solicitarea.

2. Rapoarte de monitorizare :

Membrii Consiliului au constatat că în emisiunea „Naşul”, difuzată în data de 10.11.2008 (invitat preşedintele României, Traian Băsescu, moderator Radu Moraru), au fost încălcate prevederile art. 71 alin. (1), litera (a) şi litera (b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual referitoare la respectarea principiilor de imparţialitate, echilibru şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, asigurând o distincţie clară între faptele şi opiniile prezentate.

Art. 71 a fost coroborat cu prevederile art. 42, alin. (3) din Cod privind obligaţia realizatorilor de emisiuni de a respecta dreptul persoanei la propria imagine şi de a pune în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin: „stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă”.

În urma vizionării imaginilor şi a discuţiilor, Consiliul a hotărât cu 8 voturi pentru şi 2 voturi împotrivă (d-na Narcisa Iorga şi dl.Constantin Duţu) sancţionarea postului cu amendă în cuantum de 2.500 lei.

  • Posturi TV – prezentarea accidentului de la mina Petrila (vizionare).

În urma vizionării imaginilor şi a discuţiilor, au fost 2 propuneri: prima propunere a fost sancţionarea cu somaţii publice a tuturor posturilor de televiziune care au prezentat imaginile, iar cea de a doua propunere a fost de a se face diferenţierea.

Membrii Consiliului au constatat că unele posturi au difuzat în emisiunile de ştiri, în mod repetat şi fără avertisment verbal, imagini şocante, cu impact emoţional negativ, despre accidentul de la mina Petrila.

Nu au fost, astfel, respectate prevederile art. 27, alin. (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual privind obligativitatea avertizării verbale a publicului şi nici cele ale art. 43 din Cod, în care se stipulează, printre altele, că radiodifuzorii nu pot difuza imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. De asemenea, au fost încălcate prevederile art. 44 privind dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire. Radiodifuzorii au obligaţia legală de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată a persoanelor.

Consiliul a hotărât în unanimitate sancţionarea cu somaţii publice a posturilor : Antena 1, Antena 3, Prima TV, Naţional TV, N 24, Realitatea TV, B1 TV, OTV.

De asemenea, Consiliul a hotărât să se trimită adrese de atenţionare posturilor PRO TV şi TVR 1 prin care să li se solicite ca, pe viitor, să manifeste mai multă grijă atunci când prezintă, la emisiunile de ştiri, scene şi imagini tragice. Hotărârea a fost luată cu 7 voturi pentru şi 3 împotrivă (domnii Dan Grigore, Ioan Onisei şi Constantin Duţu au votat pentru somaţie publică).

3. Informare a Serviciului Inspecţie cu privire la :

  • S.C. Antena 1 Suceava - reclamaţia nr.16377/12.11.2008.

Se va rediscuta. Adresă către post prin care să se solicite un punct de vedere. Inspectorul va întocmi un raport.

4. Solicitare prelungire termen intrare în emisie : *S.C. Grupul Media Camina SA Bucureşti pentru Radio ZU Deva.

Consiliul a hotărât în unanimitate sancţionarea postului cu somaţie publică - în termen de 90 de zile să intre în legalitate.

5. Discuţii cu privire la unele emisiuni difuzate de posturile de radio şi de televiziune în campania electorală.

Se vor discuta în şedinţa de miercuri 19.11.2008