Informare de presă referitoare la prezentarea rapoartelor de monitorizare privind calitatea limbii române la posturile de radio și de televiziune (monitorizare: luna noiembrie 2016)

17.01.2017


Trimiteteţi articolul prin email title=
JPG - 1.2 MB

Marți, 17 ianuarie 2017, în ședința publică a Consiliului Național al Audiovizualului, începând cu ora 14.00, a avut loc prezentarea rapoartelor de monitorizare privind calitatea limbii române la posturile de radio și de televiziune. Rapoartele au fost întocmite de Institutul de Lingvistică „IORGU IORDAN – AL. ROSETTI” al Academiei Române, în baza contractului de consultanţă încheiat cu CNA.

Astfel, în luna noiembrie 2016, au fost monitorizate 12 posturi de televiziune (TVR 1, TVR 2, Antena 1, Pro TV, Kanal D, Prima TV, Naţional TV, Antena 3, România TV, B1 TV, Realitatea TV şi DIGI 24) şi 2 posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM), alese în funcţie de audienţă, de acoperirea naţională, de ponderea emisiunilor informative şi de dezbatere şi de asumarea unui rol cultural şi educativ.

La această întâlnire, desfășurată în prezența jurnaliștilor și a reprezentanților radiodifuzorilor, au participat:

Din partea CNA

- Laura Georgescu, Președinte
- Răsvan Popescu, Vicepreședinte
- Monica Gubernat, Membru al Consiliului
- Dorina Rusu, Membru al Consiliului
- Radu Călin Cristea, Membru al Consiliului
- Gabriel Tufeanu, Membru al Consiliului
- Valentin Jucan, Membru al Consiliului
- Viorel Vasile Buda, Membru al Consiliului

Din partea Institutului de Lingvistică „IORGU IORDAN – AL. ROSETTI”

- Prof.univ.dr. Rodica Zafiu
- Valentina Cojocaru, cercetător științific
- Ionuț Geană, cercetător științific

PDF - 318.8 ko
Sinteza raportului de monitorizare
luna noiembrie 2016

Jurnaliștii prezenți la această întâlnire au primit un rezumat al raportului din partea reprezentanților Institutului de Lingvistică.

Toate rapoartele de monitorizare (în forma integrală) pot fi consultate pe site-ul CNA la rubrica „LIMBA ROMÂNĂ la TV/radio”:

http://www.cna.ro/Rezultatele-monitoriz-rii-privind,8164.html

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul Național al Audiovizualului are și obligația de a asigura “protejarea culturii şi a limbii române, a culturii şi limbilor minorităţilor naţionale”, așa cum se stipulează în Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare, la art. 10 lit. f).

Totodată, art. 83 din Codul audiovizualului precizează că: “Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română”.


JPG - 1.9 MB

JPG - 1.3 MB

JPG - 977.3 ko

JPG - 1.3 MB

JPG - 1.3 MB

JPG - 1.6 MB

JPG - 1.1 MB

JPG - 1.1 MB

JPG - 1.7 MB