Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 02.03.2017

02.03.2017


Trimiteteţi articolul prin email title=

Sancțiune: TVR 1 – somație publică

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a decis să sancționeze postul de televiziune TVR 1 cu somație publică pentru ediția emisiunii „România 9”, din data de 08.11.2016, în care radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 40 alin. (1) și (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora:

“art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a- şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

(2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile”.

În partea a doua a emisiunii, invitatul, deputatul Sebastian Ghiță, a formulat o serie de acuzații la adresa d-nei procuror șef DNA, Laura Codruța Kovesi, fără ca moderatorul, Ionuț Cristache, să-i solicite acestuia dovezi. De asemenea, nu s-a specificat dacă a fost solicitat un punct de vedere d-nei Kovesi în legătură cu afirmațiile acuzatoare.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul