Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 07.03.2017

07.03.2017


Trimiteteţi articolul prin email title=

Somații publice – Antena 1, Antena 3, Național TV, Realitatea TV și Kanal D

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele aferente Programului de monitorizare a calității limbii române în spațiul audiovizual, rapoarte întocmite pentru lunile martie, august și noiembrie 2016 de către Institutul de Lingvistică „IORGU IORDAN – AL. ROSETTI” al Academiei Române, în baza contractului de consultanță.

Rapoartele au cuprins 12 posturi centrale de televiziune (TVR 1, TVR 2, Antena 1, Pro TV, Kanal D, Prima TV, Naţional TV, Antena 3, România TV, B1 TV, Realitatea TV şi Digi 24) şi 2 posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM), alese în funcţie de audienţă, de acoperirea naţională, de ponderea emisiunilor informative şi de dezbatere şi de asumarea unui rol cultural şi educativ. Constatând nerespectarea prevederilor art. 83 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora “Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română”, membrii CNA au decis să sancționeze Antena 1, Antena 3, Național TV și Realitatea TV cu câte o somație publică. În cazul acestor radiodifuzori au fost înregistrate, în cele trei etape de monitorizare din anul 2016, peste 50 de erori semnificative de folosire a limbii române.

În aceeași ședință, după analiza rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite, Consiliul a decis sancționarea postului Kanal D cu somație publică pentru încălcarea dispozițiilor art. 18 lit. a) din Codul audiovizualului la difuzarea ediției din 19.11.2016 a emisiunii „Bravo, ai stil!” [„Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat”], precum și a prevederilor art. 40 alin. (3) din același Cod la difuzarea emisiunii „Ochii din umbră” din 25.09.2016 și a edițiilor din 17.11 și 05.12.2016 ale emisiunii „Bravo, ai stil!” [„Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”].

Totodată, constatând încălcarea art. 90 alin. (1) lit. e) din Legea audiovizualului, CNA a sancționat cu somație publică societatea Impact F.M. SRL [Constituie contravenţii următoarele fapte: (...) e) difuzarea unui serviciu de programe în afara zonei specificate în licenţa audiovizuală].

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul