Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 27.04.2017

27.04.2017


Trimiteteţi articolul prin email title=

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice câte o somație publică următorilor radiodifuzori:
- Antena 3 - pentru încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a) și art. 66 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea emisiunii „Sinteza Zilei” din data de 21.02.2017, moderată de Mihai Gâdea (titluri afișate pe ecran: „EXCLUSIV: Dezvaluiri de proporții: Băgat în pușcarie absolut ilegal”; „Soția unui condamnat face dezvăluiri șocante”; „Specialiștii DNA fac presiuni asupra experților”);

- Prima TV - pentru nerespectarea prevederilor art. 24 din Codul audiovizualului, la difuzarea filmului „Lupta din adâncuri”, în data de 10.11.2016, interval orar 20.29 – 22.19.

De asemenea, Consiliul a decis să aplice o somație publică (cu termen de intrare în legalitate în 30 de zile) societății Sud Media Production SRL (Radio Sud FM) pentru încălcarea dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare.

În aceeași ședință, CNA a decis să aprobe solicitarea de licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societății MEDIKA BROADCAST CHANNEL SRL Buzău pentru Medika TV din București.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

ART. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare (text în vigoare până la data de 25.03.2017)

ART. 24 (1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 - 6,00.
ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
ART. 66 (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii.