Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 11.04.2019

11.04.2019


envoyer l'article par mail title=


Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcțiile de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice câte o somație publică următoarelor posturi de televiziune :
Antena 1 pentru ediția din 22.03.2019 a emisiunii „Acces direct”, la difuzarea căreia nu au fost respectate prevederile art. 17 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora : „ În intervalul orar 6,00 - 23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte.”
Electron M BIT din Pașcani (Iași) pentru încălcarea dispozițiilor art. 40 alin. (1) și (4) din Codul audiovizualului, în cadrul emisiunii „Pulsul zilei din data de 18.03.2019, conform cărora : „ Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea”.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul