Comunicat - Sancțiuni, Ședința CNA din data de 6.11.2012

06.11.2012


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în data de 06.11.2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a hotărât sancţionarea posturilor de televiziune Pro TV, Antena 1, Kanal D şi Acasă TV cu obligaţia de a difuza, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de CNA, la data ce va fi menţionată în cuprinsul acesteia.

CNA a luat decizia să aplice aceste sancţiuni severe prevăzute de legislaţia audiovizualului (art. 95, alin. 1, lit a din Legea 504/2002) după analiza raportului de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate ca urmare a reclamaţiilor primite pentru o serie de emisiuni de divertisment difuzate de cele patru posturi de televiziune în perioada 17 – 23.10.2012, în cadrul cărora au fost invitaţi, după caz, doamnele Marioara şi Oana Zăvoranu, precum şi domnul Corneliu Vadim Tudor, europarlamentar.

Consiliul a apreciat că la difuzarea unor ediţii ale emisiunilor "Happy Hour” (Pro TV), “Acces direct”, “Un show păcătos” (Antena 1), “WOW biz” (Kanal D) şi “Cancan TV” (Acasă TV), radiodifuzorii au încălcat prevederile art. 40 alin. 3 din Codul audiovizualului referitoare la limbajul utilizat [“Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios (...)”], precum şi dispoziţiile Legii audiovizualului referitoare la demnitatea umană, în speţă cea a publicului telespectator (art. 3 alin. 1, în raport cu art. 10 alin. e din Legea audiovizualului).

În acelaşi context, pentru emisiunile “Happy Hour” şi “Acces direct”, difuzate de Pro TV, respectiv Antena 1 la o oră destinată audienţei generale, CNA a avut în vedere şi obligaţia radiodifuzorilor de a respecta dispoziţiile art. 39 alin. 2 din Legea audiovizualului cu privire la protecţia minorilor (“Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”).

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul