Comunicat de presă

19.10.2023


envoyer l'article par mail title=
JPG - 38.9 ko

CNA organizează la București, pentru prima dată, Reuniunea plenară a Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului (EPRA)

În perioada 19-20 octombrie 2023, Consiliul Național al Audiovizualului organizează la București cea de-a 58-a Reuniune plenară a Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului (EPRA).

Reuniunea plenară a EPRA are loc pentru prima dată în România. Sunt prezente la București 50 de delegații ale autorităților de reglementare din 44 de țări. Tot pentru prima dată, România deține un post de vicepreședinte în cadrul Comitetului Executiv al EPRA.

Agenda celei de a 58-a Reuniuni plenare a EPRA cuprinde cele mai importante teme de interes comun ale autorităților de reglementare. Printre acestea se regăsesc : mass-media È™i informaÈ›iile pentru interesul public ; provocările mass-media pe piaÈ›a digitală ; proprietatea asupra mass-media È™i transparenÈ›a ; viitorul difuzării de conÈ›inut.

Cooperarea autorităților europene de reglementare este imperativă pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare a pieței audiovizualului, pentru protejarea libertății de exprimare a jurnaliștilor, în contextul dezvoltării rapide a unor noi tipuri de servicii și pe fondul diseminării tot mai acute a dezinformării în spațiul public.

Partener media al evenimentului este Agenția Națională de Presă Agerpres.

Biroul Informare și Relații Publice


Platforma Europeană a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului a fost înființată în 1995 ca răspuns la necesitatea unei cooperări sporite între autoritățile europene de reglementare. Cu cei 28 de ani de experiență, EPRA este cea mai veche și cea mai mare rețea de autorități de reglementare a audiovizualului. Platforma este ideală pentru schimbul de informații, cazuri și bune practici între autoritățile de reglementare a audiovizualului din Europa. Sunt membre EPRA 56 de autorități de reglementare din 47 de țări.

Comitetul Executiv al EPRA este format dintr-un președinte (Norvegia) și patru vicepreședinti (România, Irlanda, Marea Britanie și Slovacia). Reprezentantul României în cadrul noului Comitet Executiv este domnul Valentin-Alexandru Jucan, vicepreședinte CNA.

Comisia Europeană, Consiliul Europei, Observatorul European al Audiovizualului și Biroul Reprezentantului OSCE pentru Libertatea presei sunt observatori permanenți ai Platformei.

Potrivit statutului EPRA, statele membre se întâlnesc în cadrul a două reuniuni plenare (primăvara și toamna), la invitația unei autorități naționale de reglementare (menționăm că majoritatea autorităților au găzduit câte o reuniune plenară, dar sunt și autorități care au organizat 2 și chiar 3 reuniuni ale membrilor EPRA). Calendarul celor două reuniuni plenare ale EPRA din 2023, precum și locul lor de desfășurare au fost stabilite de către Comitetul executiv al EPRA la cea de-a 56-a Reuniune EPRA, desfășurată în Antalya în octombrie 2022.

EPRA are un caracter informal pentru a încuraja un schimb de opinii sincer și deschis asupra problemelor legate de aplicarea reglementării mass-media.

EPRA produce documente de lucru comparative, prezentări și informații despre reglementarea mass-media. Pe website-ul EPRA puteți consulta diverse documente referitoare la autoritățile de reglementare, precum și la implementarea, în Europa, a reglementărilor media.