Comunicat de presă
19.01.2010
Întruniţi în şedinţă publică în data de 19 ianuarie 2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât să sanţioneze postul de televiziune Kanal D cu amendă în cuantum de 25.000 de lei. După analiza raportului de monitorizare întocmit pentru emisiunea “La şuetă cu Bahmu”, s-a constatat că, în ediţia difuzată în data de 07.12.2009, începând cu ora 15.00, invitaţii din studio au folosit un limbaj vulgar, tema emisiunii respective fiind una cu conotaţii sexuale, încălcându-se astfel prevederile art. 39 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la protecţia minorilor, coroborate cu cele ale art. 16 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care precizează care sunt criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale de care trebuie să ţină cont titularii de licenţă, astfel încât producţiile difuzate să asigure protecţia copilului.
În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat raportul Serviciului de Inspecţie privind reţelele CATV din teritoriu şi au decis să sancţioneze, pentru încălcarea prevederilor art. 74, alin. 3 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele societăţi :
• NOVA GRUP S.R.L. - amendă în cuantum de 20.000 lei ;
• EDYNA ŞI JO S.R.L., COMAUGUSTA S.R.L., STAIU DAMIR S.N.C., TELELOVIŞTEA S.R.L., STANDARD TELECOMUNICATII S.R.L. - câte o amendă în cuantum de 10.000 lei ;
• DATA VISION NETWORK S.R.L., LUTA SATCO S.R.L., SOLPRESS S.R.L. – somaţii publice.
De asemenea, pe baza raportului Serviciului de Inspecţie, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale în vigoare, Consiliul a sancţionat cu somaţie publică postul Actual TV din Piatra-Neamţ, pentru o emisiune (de 12 minute) difuzată în data de 22.12.2009 şi în reluare, în data de 23.12.2009, sub titlul “Drept la replică”, în care s-au făcut anumite acuzaţii la adresa primarului municipiului Piatra-Neamţ. Au fost încălcate prevederile art. 3 alin. 1 şi 2 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare referitoare la informarea obiectivă a publicului, ale art. 42 din Codul audiovizualului cu privire la obligaţia de a respecta dreptul unei persoane la propria imagine şi ale art. 41 din Codul de reglemntare a conţinutuui audiovizual care precizează faptul că radiodifuzorul poate difuza materialele audiovizuale înregistrate cu microfoane sau camere de luat vederi ascunse, “numai însoţite de punctul de vedere al persoanei în cauză”.
Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul