Comunicat de presă

02.03.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 02.03.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis să sancţioneze, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, următoarele posturi :

  • Antena 1 – amendă în cuantum de 30.000 de lei pentru încălcarea în cadrul emisiunii „Acces direct”, difuzate în data de 25.02.2010, a prevederilor art. 32 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual potrivit căruia nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private, ale art. 36 referitoare la dreptul oricărei persoane la respectarea vieţii sale private şi de familie şi la interzicerea difuzării de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia şi ale art. 42 din acelaşi Cod referitoare la obligaţia realizatorilor emisiunilor de a respecta dreptul persoanei la propria imagine şi de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.
  • OTV – amendă în cuantum de 10.000 de lei deoarece în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu direct”, difuzată în data de 24.01.2010, radiodifuzorul a încălcat prevederile Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, respectiv pe cele ale art. 42 referitoare la obligaţia radiodifuzorului de a respecta dreptul unei persoane la propria imagine, ale art. 71 care precizează principiile ce trebuie respectate pentru informarea corectă a publicului şi ale art. 85 cu privire la faptul că trebuie să se afişeze pe ecran „Reluare”, pe întreaga durată a redifuzării unei emisiuni.
  • B1 TV – somaţie publică pentru încălcarea în cadrul emisiunii „Naşul”, difuzate în data de 23.02.2010, a prevederilor art. 71 alin. 1 lit. a din Cod potrivit cărora : 1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, solicitarea pentru licenţă audiovizuală a S.C. Media Radio Galaxia SRL Seini pentru posturile : Planet Kid, Documentary, Film 1, 2, 3, Popular nu a întrunit numărul de voturi necesar.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul