Comunicat de presă

08.06.2010


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţa publică din data de 08.06.2010 , Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis aplicarea următoarelor sancţiuni :

  • OTV – amendă în cuantum de 5.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor legislaţiei audiovizuale cu privire la protecţia minorilor în cadrul unor ediţii ale emisiunilor « Pe mâna soacrei », « Cazul Damian » şi « Musafiri nepoftiţi », emisiuni în care au fost difuzate scene care au inclus violenţă fizică şi verbală. Radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 16 din Codul audiovizualului care precizează care sunt criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale de care trebuie să ţină cont titularii de licenţă, astfel încât producţiile difuzate să asigure, în intervalul orar prevăzut de lege, protecţia copilului.
  • OTV – amendă în cuantum de 10.000 de lei. În cadrul unor ediţii ale emisiunii „Dan Diaconescu Direct” în care au fost prezentate investigaţiile jurnalistului Silviu Alupei cu referire la produsele societăţii S.C. HEIDI CHOCOLAT S.A., radiodifuzorul nu a ţinut cont de prevederile art. 42, 51, 57 şi 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual . Consiliul a hotărât ca textul deciziei de sancţionare să includă obligaţia radiodifuzorului de acordare a dreptului la replică pentru societatea mai sus-menţionată, în condiţiile prevăzute de legislaţia audiovizuală în vigoare.
  • OTV – amendă în cuantum de 10.000 lei. În emisiunea „Dan Diaconescu Direct, difuzată în data de 25.03.2010, s-au adus acuzaţii privind „fapte şi comportamente ilegale şi imorale” la adresa unui poliţist. În urma analizării raportului de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, Consiliul a constatat că au fost încălcate prevederile art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (nu au fost aduse dovezi în susţinerea acuzaţiilor şi nici nu s-a aplicat principiul „audiatur et altera pars”).

Tot astăzi, 8 iunie a.c., Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române au prezentat Raportul privind calitatea limbii române în audiovizual în cadrul emisiunilor de ştiri şi de dezbateri de la 12 posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, ProTV, Realitatea, Acasă, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, Naţional TV, Antena 3, B1 TV, OTV) şi 2 posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM) în perioada 1 – 30 aprilie 2010. La conferinţa de presă, coordonatorul raportului de monitorizare, Rodica Zafiu, împreună cu echipa de cercetători a răspuns întrebărilor puse de reprezentanţi ai mass-media şi membrii CNA.

În finalul conferinţei de presă Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a precizat : „Voi propune colegilor mei sancţionarea posturilor unde se înregistrează un număr mare de greşeli”.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul