Comunicat de presă

14.09.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 14.09.2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis sancţionarea societăţii IKO România SRL, deţinătoare a licenţei audiovizuale pentru canalul Film +, cu somaţie publică. În data de 28.07.2010 a fost difuzat filmul “Nebunie în cămin” (titlul original “Dorm Daze”), încadrat greşit şi difuzat la o oră necorespunzătoare în raport cu conţinutul său, radiodifuzorul încălcând astfel prevederile art. 21 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care precizează faptul că producţiile audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani se difuzează numai în intervalul orar 22.00 – 6.00, însoţite permanent de semnul de avertizare corespunzător.

În aceeaşi şedinţă, CNA a hotărât emiterea unei decizii de somare cu intrare în legalitate pentru difuzarea spotului publicitar Pro Herb de către postul de televiziune OTV, cu încălcarea prevederilor art. 145 alin. 4 din Codul audiovizualului (“Publicitatea şi teleshoppingul la produse şi tratamente pentru disfuncţii sexuale sau probleme de natură sexuală ori pentru creşterea sânilor nu pot fi difuzate decât în intervalul orar 22,00 - 6,00 şi trebuie însoţite de avertizarea că aceste produse nu sunt destinate copiilor”).

Pe baza raportulului Serviciului Inspecţie privind reţelele CATV din teritoriu (întocmit ca urmare a reclamaţiilor), pentru încălcarea prevederilor art. 74 alin. 3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare (“Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului”), Consiliul a decis să sancţioneze următoarele societăţi :

Telenet SRL - amendă în cuantum de 10.000 de lei ;

Cablu Line SRL. - amendă în cuantum de 10.000 de lei. Conform raportului, s-a reţinut faptul că nu deţine licenţă audiovizuală şi aviz de retransmisie, fiind încălcate astfel prevederile art. 50 şi art. 58 din Legea audiovizualului, cap. Licenţe şi autorizaţii ;

Nova Grup SRL - somaţie publică.

Consiliul a aprobat solicitarea de acordare a licenţei audiovizuale prin satelit societăţii Romtelecom pentru Dolce Movie şi Dolce Movie 2, precum şi soluţia tehnică propusă pentru varianta Dolce Sport 2. De asemenea, CNA a aprobat solicitarea de acordare a licenţei audiovizuale prin reţele de comunicaţii electronice pentru Sky Constanţa TV şi au fost prelungite cu 9 ani licenţele audiovizuale pentru Radio Delta Ocna Mureş şi Radio Turda.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul