Comunicat de presă
12.10.2010
Întruniţi în şedinţă publică în data de 12.10.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni :
• amendă în cuantum de 50.000 de lei postului Antena 1. Ediţiile din zilele de 06 şi 07.10.2010 ale emisiunii “Acces direct” au abordat un subiect cu conotaţii sexuale, nepotrivit în raport cu ora de difuzare (17.00 – 19.00), destinată unei audienţe generale. Radiodifuzorul a încălcat prevederile legislaţiei audiovizuale cu privire la protecţia minorilor, respectiv ale art. 39 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu cele ale art. 21^1 şi art. 16 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care precizează care sunt criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale de care trebuie să ţină cont titularii de licenţă, astfel încât producţiile difuzate să asigure protecţia copilului. La stabilirea sancţiunii s-a reţinut şi faptul că prezentarea materialului indecent filmat în locuinţa domnului Irinel Columbeanu (sursa precizată, Cancan) a fost făcută fără a respecta art. 37 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, prin care se interzice difuzarea de “(...) imagini ale persoanei, filmate în propria locuinţă sau în orice alte locuri private, fără consimţământul acesteia”, precum şi “difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unei proprietăţi private, fără acordul proprietarului” ;
• decizie de intrare în legalitate posturilor radio/TV pentru difuzarea unor spoturi publicitare ale campaniei “Cotnari – Vinul de aur”, fără a respecta prevederile art. 107, art. 114 şi art. 115 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual referitoare la Publicitate şi teleshopping (art. 107 “Publicitatea şi teleshoppingul trebuie să servească interesul public prin respectarea regulilor informării şi ale unei competiţii corecte”) ;
• decizie de intrare în legalitate postului B1 TV care a difuzat spotul publicitar pentru “Salinele Roman”, fără a ţine seama de prevederile art. 158 din Codul audiovizualului prin care se interzice orice formă de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice.
În aceeaşi şedinţă publică a fost analizat şi raportul de monitorizare privind sinteza emisiunilor matinale, difuzate de către şapte posturi centrale de radio, în perioada 01 - 30.09.2010, Consiliul sancţionând următoarele posturi :
• Radio KISS FM – somaţie publică pentru emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” (difuzată în intervalul orar 7:00-10:00), ediţia din data de 02.09.2010. Radiodifuzoul nu a respectat art. 16 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care precizează care sunt criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale astfel încât să fie asigurată protecţia copilului. De asemenea, pe parcursul desfăşurării concursului “Veka”, în perioada 06 – 24.09.2010, au fost încălcate prevederile art. 113 din Codul audiovizualului care stipulează faptul că “(1) Este interzisă descrierea calităţii produselor sau serviciilor oferite ca premii în emisiunile-concurs, cu excepţia mărcii şi a preţului” ;
• Radio ZU – somaţie publică. În ediţia emisiunii „Morning ZU” din 28.09.2010 au fost difuzate mai multe farse, într-un limbaj licenţios, încălcându-se prevederile legislaţiei audiovizuale privind protecţia copiilor (art. 39 alin. 2 din Legea audiovizualului raportat la art. 16 din Codul audiovizualului).
Consiliul a aprobat prelungirea licenţei audiovizuale cu 9 ani pentru postul Unu TV Piatra Neamţ, precum şi solicitările de licenţe audiovizuale prin satelit pentru posturile Adevărul TV, România TV şi Hora TV.
Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul