Comunicat de presă

19.10.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică în data de 19.10.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni :

amendă în cuantum de 15.000 de lei postului Pro TV şi amendă în cuantum de 12.500 de lei postului Acasă TV. Ediţia din 10.10.2010 a emisiunii “Apropo TV”, şi două ediţii ale emisiunii “Poveştiri adevărate” (Acasă TV), din 06 şi 08.10.2010 au abordat un subiect cu conotaţii sexuale (cazul Irinel Columbeanu), nepotrivit în raport cu ora de difuzare (13.00, 17.45, 17.35, respectiv 18.00), destinată unei audienţe generale. Radiodifuzorii au încălcat prevederile legislaţiei audiovizuale cu privire la protecţia minorilor, respectiv ale art. 39 alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu cele ale art. 16 alin. 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care precizează care sunt criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale de care trebuie să ţină cont titularii de licenţă, astfel încât producţiile difuzate să asigure protecţia copilului. La stabilirea sancţiunilor s-a reţinut şi faptul că prezentarea materialului indecent filmat în locuinţa domnului Irinel Columbeanu (sursa precizată, Cancan/ Spy) a fost făcută fără a respecta art. 37 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, prin care se interzice difuzarea de “(...) imagini ale persoanei, filmate în propria locuinţă sau în orice alte locuri private, fără consimţământul acesteia”, precum şi “difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unei proprietăţi private, fără acordul proprietarului” ;

amendă în cuantum de 5.000 de lei societăţii IKO România SRL, deţinătoare a licenţei audiovizuale pentru canalul Film +. În data de 08.09.2010 a fost difuzat filmul “Cine e tăticul tău ? ” (titlul original, Who’s Your Daddy), cu marcaj AP, încadrat greşit şi difuzat la o oră necorespunzătoare în raport cu conţinutul său, radiodifuzorul încălcând astfel prevederile art. 21 alin. 1 coroborat cu art. 18 lit. d şi raportat la art. 16 alin. 3 şi art. 17 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care precizează faptul că producţiile audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani se difuzează numai în intervalul orar 22.00 – 6.00, însoţite permanent de semnul de avertizare corespunzător ;

somaţie publică postului Antena 3 pentru emisiunea „La ordinea zilei”, ediţia difuzată în data de 07.09.2010, în care a fost dezbătut şi subiectul “Afaceri cu licitaţii la finanţe”. Pe parcursul dezbaterii, radiodifuzorul nu a ţinut cont de prevederile art. 71 alin. 1 lit. a şi b din Codul audiovizualului cu privire la obligaţia de a respecta, în cadrul unui program de dezbateri, următoarele principii : “a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ; b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate (...)”.

În aceeaşi sedinţă publică, pe baza Raportului Serviciului de Inspecţie pentru posturile de televiziune din teritoriu, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale în vigoare, Consiliul a decis sancţionarea postului RTT Braşov cu somaţie publică pentru difuzarea în zilele de 23 şi 24.09.2010 a unei ştiri cu conţinut acuzator la adresa Consiliului Judeţean Braşov, fără a difuza principalele puncte de vedere aflate în opoziţie. Astfel, au fost încălcate prevederile art. 71 alin. (1) lit. a şi alin. 3 din Codul audiovizualului, referitoare la principiile ce trebuie asigurate în programele de ştiri şi dezbateri, printre care asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie.

Consiliul a aprobat prelungirea licenţei audiovizuale cu 9 ani pentru postul Europa FM Bârlad, precum şi solicitările de licenţe audiovizuale prin reţele de comunicaţii electronice (exclusiv videotext) pentru posturile Marnisat TV şi KTV Karma.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul