Comunicat de presă

21.02.2012


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 21.02.2012, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate cu privire la durata publicităţii inserate în interval de o oră, în lunile noiembrie, decembrie 2011 şi ianuarie 2012, de zece posturi centrale de televiziune. Constatând încălcări ale prevederilor art. 35 alin. (1) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare [“(1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute ; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date”], Consiliul a decis să sancţioneze, pentru depăşirea duratei publicităţii în lunile noiembrie – decembrie 2011, următoarele posturi :

Kanal D – amendă în cuantum de 130.000 lei ;

Pro TV – amendă în cuantum de 100.000 lei ;

Prima TV – amendă în cuantum de 50.000 lei ;

TVR 1 – amendă în cuantum de 20.000 lei ;

OTV – somaţie publică.

Postul România TV a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 50.000 de lei pentru că, în două ediţii de ştiri difuzate în data de 14.02.2012, în care au fost prezentate informaţii în legătură cu înregistrarea difuzată cu o seară înainte de postul Antena 1 – în care fostul premier, dl. Emil Boc, apărea filmat dezbrăcat la o sală de sport - au fost difuzate, în mod repetat, imaginile preluate din emisiunea “Un show păcătos”. Consiliul a apreciat că prin difuzarea imaginilor respective, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. 1 din Legea audiovizualului referitoare la “respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului”, precum şi dispoziţiile art. 30, art. 32, art. 33 şi art. 34 din Codul audiovizualului ce privesc dreptul oricărei persoane la propria imagine şi la respectarea vieţii private.

În aceeaşi şedinţă publică, CNA a analizat o serie de reclamaţii referitoare la modul în care s-a desfăşurat emisiunea “Patrimoniul nimănui”, moderată de dl. Mihai Tatulici şi difuzată de postul Realitatea TV în data de 05.02.2012. Ca urmare a constatărilor făcute, Consiliul a decis sancţionarea postului Realitatea TV cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor art. 66 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Codul audiovizualului, conform cărora “(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică (...) (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post ; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii”.

De asemenea, Consiliul a aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală prin reţele de comunicaţii electronice pentru postul Orizont TV Tg. Lăpuş.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul