Comunicat de presă - Ședința din 29.04.2014

29.04.2014


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică, după analiza rapoartelor de monitorizare întocmite de Direcţia Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis sancţionarea postului Antena 1 cu amendă în cuantum de 80.000 de lei pentru mai multe ediţii ale emisiunii „Acces direct”, deoarece radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile art. 3, alin.1 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare [„Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului”] şi nici prevederile art. 12, art. 18, lit. a), b), art. 19, alin. 1 şi 2, lit. f), g) şi k) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual [art. 12 : „(1) Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat. (2) În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.”, art. 18 „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă : a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat ; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen”, art. 19 „(1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii : (...) f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ; (...) k) calitatea şi tipologia limbajului”]. Raportul de monitorizare a cuprins o serie de ediţii ale emisiunii „Acces direct” din perioada februarie – aprilie 2014.

De asemenea, Consiliul a hotărât emiterea unei decizii de intrare în legalitate în privinţa unui spot publicitar „ROMTELECOM”. Consiliul a constatat că acesta încalcă prevederile art. 29 alin. (1), lit. f) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora : „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii : (...) lit. f) să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei”.

După analiza situaţiei controalelor efectuate (până la data de 24.04.2014) ca urmare a verificării de către CNA a modului de respectare a principiului must-carry de către distribuitorii de servicii, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să aplice somaţii publice societăţilor care nu respectă prevederile art. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, în aceeaşi şedinţă s-a hotărât sancţionarea cu somaţii publice a societăţilor care nu au depus actele pentru modificarea avizelor de retransmisie în temeiul Deciziei nr. 72 din 02 februarie 2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie (art. 13 alin. 4).


Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul

Listele societăţilor care au fost sancţionate cu somaţii publice :

PDF - 160.1 ko
Lista societăților care nu respectă prevederile art. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002

PDF - 156.7 ko
Lista societăților care nu au depus actele pentru modificarea avizelor de retransmisie