Comunicat de presă. Sedința publica a CNA din 26.03.2024

26.03.2024


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni
• Amenzi : 10.000 de lei și 7.500 de lei - Realitatea Plus
• Somații publice : Gold FM

Întrunit în ședința publică din data de 26.03.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și ale art. 64 alin. (1) lit. b) și art. 40 alin. (1), (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea ediției din 06.12.2023 a emisiunii „România suverană”. Printre titlurile afișate : „Progresiștii de la putere, spirale cu gurul care răpea minore ; Cum a ajuns guru Bivolaru la premierul Rezist. Tentaculele mafiei” ;
- amendă de 7.500 de lei postului Realitatea Plus pentru că nu ținut cont de dispozițiile art. 93^1 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancţiune sau i s-a adresat o somaţie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaţia de a comunica publicului motivele şi obiectul sancţiunii sau ale somaţiei, în formularea transmisă de Consiliu” ;
- somație publică postului Gold FM pentru edițiile din 06 și 07.12.2023 ale emisiunii „Ce-i în Gușă și-n căpușă”, în cadrul cărora s-a discutat despre arestarea lui Gregorian Bivolaru în Franța și despre Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), fără a se avea in vedere prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului ;
- somație publică postului Gold FM pentru ediția din 15.01.2024 a emisiunii „Ce-i în Gușă și-n căpușă”, în cadrul căreia nu au fost respectate dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a) și nici cele ale art. 47 alin. (3) din Codul audiovizualului, conform cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”. Printre afirmațiile moderatorului s-au regăsit : „Pentru că înc-o dată, repet, suntem două specii.(…) Dacă ăla-i homosexual, eu nu sunt. Emitem diferit. Suntem două specii.”

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.