Decizia nr. 195 din 10.02.2011

10.02.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea a S.C. ANTENA TV GROUP S.A.

Bucureşti, str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1 CUI R 1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1

Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti, nr. 25-27, sector 1 BUCUREÅžTI

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 10 februarie 2011, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat reclamaÅ£ia nr. 588/19.01.2011, precum ÅŸi raportul întrocmit de DirecÅ£ia Monitorizare privind emisiunea „În gura presei”, difuzată în 12 ianuarie 2011 de postul de televiziune ANTENA 1.

Postul ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.3/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare raportate la art. 16 alin. (1) şi (3) lit. f) şi k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

DispoziÅ£iile art. 16 alin. (1) ÅŸi (3) lit. f) ÅŸi k) din Codul audiovizualului prevăd :
"(1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor Å£ine cont în clasificarea producÅ£iilor audiovizuale sunt următoarele :
(...)
f) psihologia personajelor ÅŸi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor ;
(...)
k) calitatea ÅŸi tipologia limbajului."

Emisiunea „În gura presei” este difuzată în direct de postul de televiziune ANTENA 3 (începând cu ora 23.00) ÅŸi reluată de postul de televiziune ANTENA 1, a doua zi, de la ora 10.00, realizatorul făcând o revistă a presei, prezentată ca fiind un pamflet.

În ediţia din 12 ianuarie 2011 a emisiunii, dl. Mircea Badea şi-a manifestat indignarea faţă de conţinutul unor e-mail-uri pe care le primise de la diferite persoane, în legătură cu unele dintre subiectele pe care le abordase fie la radio, fie la televizor.

ÃŽn acest context, realizatorul a folosit o serie de expresii injurioase ÅŸi de invective la adresa acestora.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

« Mircea Badea : Hai să vă citesc ce spune un cretin. VreÅ£i să vă citesc ce-mi spune un cretin cu privire la acest subiect ? am discutat despre asta ÅŸi la radio, la Radio Zu, unde, de la ora 18, în direct, de luni până joi, discut cu cetăţenii (...) De asta e greu, în România e foarte greu, noi plătim, noi-ÅŸi suntem mulÅ£i-plătim preÅ£ul imbecilităţii unora care sunt mai mulÅ£i decât noi. Åži întotdauna va fi aÅŸa, pentru că într-o democraÅ£ie este dictatura majorităţii. Noi, cu siguranţă, suntem o minoritate, plătim preÅ£ul convieÅ£uirii cu niÅŸte imbecili, aicea n-avem cum să schimbăm lucrurile vreodată. Putem doar să ne gândim la metode perverse ÅŸi eficiente, normal, de exploatare a imbecililor, aÅŸa cum alÅ£ii, iată, o fac, în zilele noastre, cu atât de mult succes, spre avantajul propriu. Adică, prieteni, avem foarte mulÅ£i imbecili pe aici, nu e păcat să nu-i exploatăm ? Ba da, ÅŸi-au zis unii mai cinici ÅŸi uite că o duc foarte bine. Deci ăsta tocmai îmi dă mie lecÅ£ii despre cum să ne miÅŸcăm. Superb. Mie, s-a gândit, din toată lumea asta, pe mine m-a găsit ăla de nu mă miÅŸcam. Zice : „Şi alo, băi, nenea”. Ia zi, băi, tâmpitule. „În marile capitale se foloseÅŸte bicicleta ca mijloc de transport.” Bun. Acest idiot probabil că trăieÅŸte cu senzaÅ£ia că, de exemplu, ceafa de porc pe care o mănâncă el ÅŸi cu nevastă-sa, cartoful pe care el îl prăjeÅŸte ca să bage-n maÅ£ ÅŸi să transforme mâncarea în rahat pentru că, să fim bine înÅ£eleÅŸi, din păcate, foarte mulÅ£i sunt doar niÅŸte transformatoare de mâncare în rahat, asta este singura lor funcÅ£ie reală pe Pământ. Probabil că el crede că ceafa de porc poate fi transportată cu bicicleta sau cartoful pe care-l prăjeste s-o hrănească pe păroasa ÅŸunculoasă care-i este consoartă sau laptele praf pe care i-l dă lu’ fii-su, de asemenea, poate fi transportat în buzunar de către niÅŸte băieÅ£i dornici de miÅŸcare ÅŸi, desigur, avizi de ecologie. » (...)

« Eu nu mi-aÅŸ lua ÅŸi eu nu pot să promovez ceva ce eu nu mi-aÅŸ lua. Promovez ceva ce mi-aÅŸ lua, ce nu mi-aÅŸ lua, nu promovez. E simplu, nu cred în chestia aia. Bun. Hai să vă citesc cu Ciutacu, e tare de tot. Parteneriat strategic de sex oral cu SUA. Pot să zic sex oral pe post sau... ? Nu pot să zic ? Nasol. Era să spun altă... »

Faţă de modul în care s-a desfăşurat această ediţie a emisiunii, membrii Consiliului au apreciat că opţiunea radiodifuzorului de a relua, la o oră accesibilă publicului minor (10.00), o emisiune în care realizatorul a folosit expresii injurioase a fost de natură să încalce prevederile din domeniul audiovizualului.

Sub acest aspect, Consiliul consideră că postul ANTENA 1 avea posibilitatea, din punct de vedere tehnic, să nu mai transmită în reluare o emisiune al cărei conţinut îi era cunoscut şi care era de natură să contravină dispoziţiilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Conform prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, această protecţie se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor care pot afecta copiii în intervale orare la care aceştia nu pot avea acces la programele respective.

Or, o emisiune difuzată începând cu ora 10.00 face parte din categoria celor pentru care legiuitorul nu a impus restricţii de vizionare în scopul protejării intereselor publicului minor, acesta putând avea acces neîngrădit la respectivele programe.

De asemenea, în vederea asigurării unei protecÅ£ii reale a minorilor, legiuitorul a instituit criterii generale de clasificare a producÅ£iilor audiovizuale, prevăzute la art. 16 din Codul audiovizualului, între care menÅ£ionăm : psihologia personajelor ÅŸi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor sau calitatea ÅŸi tipologia limbajului, criterii de care radiodifuzorul nu a Å£inut cont atunci când a decis să difuzeze în reluare această ediÅ£ie a emisiunii, al cărei conÅ£inut era deja cunoscut ÅŸi care nu putea corespunde criteriilor enunÅ£ate.

Consiliul consideră, pe de o parte, că astfel de programe pot legitima folosirea limbajului injurios ca o atitudine firească, fapt ce poate avea consecinţe negative asupra dezvoltării armonioase a copiilor şi adolescenţilor, pentru care persoanele care apar la televizor pot constitui modele de viaţă.

Pe de altă parte, membrii Consiliului apreciază că, în ceea ce priveşte aspectele de moralitate, un comportament ca cel manifestat în emisiune, lipsit de minimă toleranţă faţă de alte persoane, doar pentru că acestea nu împărtăşesc aceeaşi părere cu a ta, în legătură cu diferite probleme, reprezintă o conduită pe care copiii, care nu au experienţa persoanelor mature, o pot adopta cu uşurinţă ca model.

ÃŽn condiÅ£iile în care televiziunea reprezintă un spaÅ£iu public, membrii Consiliului apreciază că realizatorii de programe audiovizuale nu au dreptul să jignească ÅŸi să vorbească în mod injurios la adresa altor persoane, doar pentru că « microfonul » le dă această posibilitate. Realizatorul unei emisiuni are nu numai drepturi, ci ÅŸi obligaÅ£ii, pe care trebuie să le respecte.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. cu somaţie publică.

ÃŽn conformitate cu dispoziÅ£iile art. 90 alin. (1) lit. g) ÅŸi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaÅŸi lege, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului decide adresarea unei somaÅ£ii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. - pentru postul de televiziune ANTENA 1 ÅŸi dispune intrarea de îndată în legalitate. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93^1 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

« Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul ANTENA 1 cu somaÅ£ie publică, întrucât radiodifuzorul a difuzat în reluare în 12 ianuarie 2011, de la ora 10.00, o ediÅ£ie a emisiunii »ÃŽn gura presei" în care realizatorul acesteia a folosit un limbaj injurios, fapt de natură să afecteze dezvoltarea mentală ÅŸi morală a copiilor.

Potrivit art. 39 din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, minorii nu pot auzi sau vedea emisiunile respective."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.