Decizia nr. 1083 din 28.10.2010
28.10.2010
privind somarea S.C. DEŞTEPTAREA S.A.
cu sediul în BACĂU, str. Vasile Alecsandri nr. 41, jud. Bacău
pentru postul de televiziune TV BACĂU
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 octombrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunea „Deşteptarea de seară”, difuzată în data de 28 septembrie 2010, de postul TV BACĂU.
Postul de televiziune TV BACĂU aparţine radiodifuzorului S.C. DEŞTEPTAREA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 181.4/21.09.1999, decizia de autorizare 441.0/26.06.2001 şi reautorizare nr. 441.1-2/12.09.2002).
În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 155 alin. (2) şi art. 156 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
- ART. 155 alin. (2) : Publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.
- ART. 156 alin. (1) : “Este interzisă publicitatea la cabinetele notariale şi la orice formă de exercitare a profesiei de avocat.”.
În fapt, în data de 28 septembrie 2010, postul de televiziune TV BACĂU a difuzat, în intervalul orar 21.00 - 22.30, emisiunea de dezbatere „Deșteptarea de seară” moderată de Laurențiu Botin, avându-l ca invitat pe dl. Vasile Botomei - Președintele Organizației Județene a Partidului Poporului.
Emisiunea a fost difuzată și în reluare, a doua zi, la orele 08.30 și 17.00 şi a fost dedicată promovării Partidului Poporului și a liderului său din județul Bacău – dl. Vasile Botomei.
Discuţiile din timpul emisiunii au vizat înfiinţarea Partidului Poporului, statutul juridic al acestuia, organizarea din teritoriu, modalitatea de înscriere a cetăţenilor în acest partid, platforma program, precum şi liniile directoare ale acestei viitoare presupuse formaţiuni politice.
Prezentându-se ca lider al Partidului Poporului, invitatul emisiunii a prezentat publicului telespectator modul în care cei interesaţi se pot înscrie în acest partid, afirmând, în acest sens, că sediul judeţean al partidului se află în incinta cabinetului de avocatură Botomei Vasile situat în Bacău, str. Republicii nr. 27.
Cităm din raportul de monitorizare :
Vasile Botomei : „Stimați telespectatori, pentru toți cei care doriți să vă înscrieți în Partidul Poporului o puteți face prin completarea unei adeziuni pe care s-o depuneți la sediul județean al partidului situat în municipiul Bacău, str. Republicii 27, unde este și Cabinet avocat Botomei Vasile, mai exact în stația Bartolo.” (...) Oricare dintre dvs., care veți dori să vă înscrieți în cadrul acestui partid, aveți libertatea ca să o faceți. Adeziunile pentru Partidul Poporului le găsiți pe interro_liens_callback , descărcați de acolo adeziunea și veniți dvs. la secretariat, după cum am mai spus, la Cabinet Avocat dr. Botomei Vasile unde funcționează și Partidul Poporului…”. (...)
Vasile Botomei : „… cu o copie după buletin, după cartea de identitate pentru a vă înscrie. Totodată, vă rog respectuos ca toți cei care doriți să participați la schimbarea actualei clase politice de la nivel de deputați, de senatori, de consilieri locali, consilieri județeni, de primari din comunele județului Bacău, de consilieri locali din fiecare comună, să veniți să vă depuneți o cerere cu intenția pe care o aveți și cu o copie după actul de studii care să probeze legitimitatea dvs. de a participa la concursul unei astfel de funcții. Vom avea candidați pentru fiecare post de primar din fiecare comună, pentru fiecare funcție de primar din fiecare oraș. Vom avea… Nimeni nu va fi oprit în afara partidului de a candida. Vom face o grupare cu toți cei care vor să se înscrie pe o anumită funcție și vom supune la vot, direct pe OTV, pe fiecare persoană care dorește să participe la o funcție publică. Așadar, dvs. vă veți da rezultatul direct la emisiune la Dan Diaconescu pe OTV, dacă o anume persoană va merita sau nu va merita să candideze la o funcție publică.”.
După această expunere, moderatorul l-a atenţionat pe invitat că a făcut reclamă la cabinetul său de avocatură.
Laurenţiu Botin : „Ați făcut reclamă la Cabinet avocat și la stație…”. (...)
Laurenţiu Botin : „Domnule Botomei, nu mai spuneți nici un fel de cabinet !”
În continuare, discuţiile au vizat principalele directive ale viitoarei presupuse formaţiuni politice.
Redăm din raportul de monitorizare :
„Laurenţiu Botin : Am înțeles. Bun. Care sunt principalele idei, care sunt principalele directive ale acestui partid ? Ce vrea partidul ăsta de la oameni ?
Vasile Botomei : Situația actuală din România este datorată prăbușirii moralității și se impune o renaștere morală. Principalele linii directoare ale acestui partid sunt de a detrona clanurile politice care fac afaceri interpartinice la momentul actual. Este nevoie de un partid care să redea puterea cetățenilor. Membrii acestui partid nu trebuie să fi participat la ruinarea României și în niciuna din guvernările care au avut loc până în prezent. Din acest motiv, dacă până în prezent oamenii cu probitate morală, cu probitate profesională, cu educație nu s-au amestecat în cadrul partidelor gândindu-se că nu vor avea accesul la funcții publice, de această dată, stimați cetățeni, a venit rândul dvs. să participați direct la conducerea publică, atât a orașului, a județului, cât și la funcțiile publice care sunt desemnate pe colegii uninominale, atât la deputați, cât și la senatori. Nu veți veni cu bani în cadrul acestui partid.
Laurenţiu Botin : Adică membrii Partidului Poporului n-ar fi avut voie să fie la alte partide sau cum ?
Vasile Botomei : Nu, membrii din Partidul Poporului, preponderent, nu sunt din categoria acelora care au participat până în prezent în funcții publice la guvernare.
Laurenţiu Botin : Dar dvs. ați fost președintele PD-L ! Că așa ați afirmat…
Vasile Botomei : Dar nu am participat la guvernare…”.
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 155 din Codul audiovizualului, întrucât a promovat un partid şi un om politic, în afara perioadelor de campanie electorală.
Codul audiovizualului defineşte publicitatea politică ca fiind clipurile publicitare care promovează un partid, un om politic sau un mesaj politic. Or, conform prevederilor art. 155 alin. (2) din Codul audiovizualului, publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.
De asemenea, membrii Consiliului au constatat că în timpul emisiunii, invitatul acesteia şi-a promovat propriul cabinet de avocatură, fapt ce contravine prevederilor art. 156 alin. (1) din Codul audiovizualului.
Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă publicitatea la cabinetele notariale şi la orice formă de exercitare a profesiei de avocat.
În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. DEŞTEPTAREA S.A. pentru postul TV BACĂU şi dispune intrarea deîndată în legalitate.
Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. DEŞTEPTAREA S.A., pentru postul TV BACĂU, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TV BACĂU cu somaţie publică, întrucât, în emisiunea „Deşteptarea de seară”, din 28 septembrie 2010, a promovat un partid şi un om politic în afara perioadelor de campanie electorală şi a făcut publicitate la un cabinet de avocatură, fapte ce contravin dispoziţiilor din Codul audiovizualului.
Potrivit acestor prevederi, este interzisă publicitatea politică, cu excepţia perioadelor de campanie electorală, precum şi publicitatea la orice formă de exercitare a profesiei de avocat.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.