Decizia nr. 111 din 06.03.2012

08.03.2012


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 20.000 lei a S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L.,

S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L C.U.I. RO 27759259 Bucureşti, str. Cristian Popişteanu nr. 2-4, et. 3, biroul nr. 7, sector 1

 pentru postul de televiziune B1 TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 6 martie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile nr. 3499 şi 3507 din 05.03.2012 şi 3518 din 06.03.2012, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Lumea lui Banciu", ediţiile din 12, 13 şi 24 februarie, respectiv din 4 martie 2012, difuzate de postul B1TV.
 Postul de televiziune B1 TV aparţine S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 şi reautorizare nr. 468.0-3/27.09.2011). În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 30, 34 alin. (1), 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate din Legea audiovizualului :

  • art. 3 alin. (1) : Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. Conform prevederilor invocate din Codul audiovizualului :
  • art. 30 : Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la imagine.
  • art. 34 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine.
  • art. 40 alin. (3) : Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

În fapt, postul de televiziune B1TV a difuzat în zilele de 12, 13 şi 24 februarie, respectiv 4 martie 2012, începând cu ora 23.00, emisiunea „Lumea lui Banciu". Emisiunea a fost difuzată şi în reluare în zilele următoare, începând cu ora 06.00, cu semnul AP. În legătură cu difuzarea acestor ediţii, la CNA au fost primite mai multe sesizări în care se reclamă faptul că prezentatorul a folosit un limbaj de natură a afecta dreptul la imagine a persoanei la care s-a referit în cadrul acestora.

Analizând conţinutul ediţiilor emisiunii „Lumea lui Banciu", difuzate în zilele de 12, 13 şi 24 februarie 2012, membrii Consiliului au constatat că prezentatorul a folosit un limbaj licenţios şi injurios, de natură a afecta drepturile fundamentale ale omului, precum imaginea şi demnitatea persoanei. Astfel, în ediţia din 12 februarie, pornind de la un sondaj de opinie realizat în Bucureşti, domnul Banciu a comentat profilul susţinăţorilor liderului PNL, domnul Crin Antonescu, folosind în mod repetat un cuvânt licenţios şi injurios la adresa acestuia.

Redăm din raportul de monitorizare :
 Ediţia din data de 12.02.2012-Titlu : PROFILUL SUSŢINĂTORULUI LUI CRINICI POGONICI.
 Radu Banciu : … au făcut un sondaj pe ăia care i-au tras de haine, le-au dat haina jos, să-i oprească să-i întrebe de Crin, ăsta Carici Antonescu.(…) Cică cei mai mulţi simpatizanţi ai lui Carici au vârsta de 61 de ani sau peste. Păi da, pentru că ăştia sunt în stradă. (…)
 Radu Banciu : Deci Crin Carici Antonescu are simpatizanţi cu vârsta de 61 de ani şi peste. (…) În continuare a spus că şi Ecaterina Andronescu, pe care o numeşte „Ambramburica”, are acelaşi eşantion de simpatizanţi, context în care a făcut următoarea afirmaţie : „Ce tandem s-ar putea face Ambramburica-Carici Antonescu !".
 Radu Banciu : La Carici, spre exemplu toate persoanele astea cu studii peste medie, în special ginta feminină sunt impresionate de el. Se uită la el ca la George Clooney. N-am înţeles niciodată. Ce Dumnezeu are mă, Antonescu ăsta, să te uiţi ? Mare bărbat, ce să spun ! Marin Moraru arată de zece ori mai bine decât el.(…) Ce carismă să vezi la Carici ăsta ?!

Şi în cadrul ediţiei transmise în data de 13 februarie 2012, referindu-se la domnul Crin Antonescu, moderatorul a folosit aceeaşi expresie licenţioasă şi injurioasă ca în emisiunea precedentă.

Redăm din raportul de monitorizare : Ediţia din data de 13.02.2012 - Titlu titrat pe ecran : REPROŞURI ÎNTRE POGONICI ŞI VICTORAŞ.
 Radu Banciu : Dar avem de rezolvat un duel. Este o chestiune politică, este o chestiune de intimitate politică între Carici Pogonici şi Victoraş Ponta, episodul 3. Nu se mai înţeleg. ...Care sunt reproşurile lui Victoraş către Carici. ...Să trasăm reproşurile pe care el i le face, mai mult în gând, lui Carici Pogonici (...) Se pare că lui Ponta nu i-a căzut bine, modul în care Carici a organizat mitingul USL din Capitală.(...) Ei bine, Victor Ponta încerca să elimine influenţa pe care Dan Voiculescu o are asupra lui Carici...

Analizând cele două ediţii menţionate, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale referitoare la dreptul persoanei la imagine, întrucât moderatorul emisiunii s-a adresat în termeni injurioşi, de natură a afecta imaginea domnului Crin Antonescu.
 În aceeaşi manieră s-a desfăşurat şi ediţia difuzată în ziua de 24 februarie 2012, prezentatorul continuând să folosească un limbaj care contravine obligaţiei prevăzute la art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului. Redăm din raportul de monitorizare : Ediţia din data de 24.02.2012
 Radu Banciu : Iată ce spune „Academia Caţavencu” despre Mihai Gâdea, un cocalar.
 Radu Banciu : Mihai Gâdea...între emisiuni, iese la o shaormă în mall cu Badea şi Ciutacu, fraţii lui de cruce şi de platformă program. Drept urmare, indiferent cât e de stupid, pe Gâdea nu-l contrazice nimeni. Mihai Gâdea se crede deştept, exact în măsura în care cocalarul se crede şucar, când îşi pune ochelarii de soare, noaptea şi claxonează gagicile la semafor. UE le face cu ochiul sârbilor
 Radu Banciu : Ei bine, în faţa UE, pe care alde Vadim, Becali şi alţi limbrici, pe la televiziune, o fac zdrenţe, necunoscând nimic din politică ... cum sunt naţionaliştii ăştia de doi bani, nici unul nu are nici o idee politică, cum sunt stimabilii Vadim şi Gigi Becali, dar şi alţii ca ei, numai gura de ei..
 Titlu : Atenţie, muncitori idioţi în zonă.
 Cum a scăpat Gigi de 11.4 milioane datorie.
 Radu Banciu : Becali ... a scăpat, a stat astăzi o oră la România TV, direct, alături de Corneliu Vadim Tudor, doi măscărici, ce ruşine bă, deci tu ţi-ai pierdut orice demnitate în calitatea ta de jurnalist, pseudo-jurnalist, desigur...Doi oameni care n-au reuşit să spună nimic coerent, ţinuţi de dragul audienţei acestor zevzeci, o oră...

În calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul Naţional al Audiovizualului are obligaţia de a asigura protejarea demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine în cadrul programelor audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (3) lit. e) din Legea audiovizualului.

Membrii Consiliului au constatat că în cadrul acestor emisiuni prezentatorul a folosit un limbaj injurios şi licenţios, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, potrivit cărora moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Raportat la aceste norme, recunoscând totodată dreptul la opinie al persoanei, precum şi pe cel la alegerea modului în care aceasta găseşte de cuviinţă să-şi exprime punctul de vedere cu privire la un subiect, membrii Consiliului au constatat că folosirea în cadrul unui program audiovizual a unor expresii licenţioase, injurioase, a fost de natură a afecta imaginea persoanei.

Având în vedere domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, un realizator/prezentator de emisiuni trebuie să aibă o conduită de respectare a dispoziţiilor legale ce reglementează comunicarea audiovizuală şi să-şi exercite dreptul la liberă exprimare cu respectarea drepturilor celorlalţi.

Or, limbajul licenţios şi injurios folosit de către prezentatorul emisiunii pe parcursul ediţiilor difuzate în perioada monitorizată şi transmise în reluare, a doua zi, contravine prevederilor legale şi sunt de natură a afecta drepturi fundamentale ale omului, respectiv dreptul la demnitate, onoare, reputaţie şi la imagine, drepturi protejate de legislaţia audiovizuală. Conform prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, prin difuzarea serviciilor de programe se realizează şi se asigură respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

De asemenea, în spiritul protejării drepturilor fundamentale, consacrate european şi constituţional, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine a persoanei.

În consecinţă, membrii Consiliului au constatat că prin utilizarea unui limbaj licenţios şi injurios, de natură a afecta dreptul la imagine a persoanei, prezentatorul nu şi-a îndeplinit obligaţia instituită de art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, conform căreia moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. Consiliul consideră că, sub pretextul abordării unor subiecte de actualitate, domnul Banciu a transformat aceste emisiuni în arme de insultă la adresa unor persoane, fapt deosebit de grav în contextul în care televiziunea constituie un spaţiu public cu o importantă influenţă asupra comportamentului social.

Membrii Consiliului apreciază că orice prezentator/realizator trebuie să îşi asume această calitate şi să-şi exercite dreptul la liberă exprimare ţinând cont de îndatoririle şi responsabilităţile ce îi revin potrivit legislaţiei audiovizuale.

Pentru aceste considerente, având în vedere că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea aceloraşi prevederi, membrii Consiliului au propus amendarea acestuia cu suma de 20.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul art. 90 alin. (1) lit. h) alin. (2) şi (4), art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 26.3/15.06.2000, al deciziei de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 şi reautorizuare nr. 468.0-3/27.09.2011 pentru postul de televiziune B1 TV, este sancţionat cu amendă în cuantum de 20.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale dispoziţiilor art. 30, 34 alin. (1) şi 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune B1 TV cu amendă de 20.000 lei, întrucât în ediţiile emisiunii „Lumea lui Banciu« , difuzate în zilele de 12, 13 şi 24 februarie 2012, prezentatorul a folosit un limbaj licenţios şi injurios la adresa unor persoane, fapt de natură a afecta imaginea acestora. »