Decizia nr. 1110 din 04.11.2010

04.11.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI, C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în data de 04 noiembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizările nr. 13942/26.10.2010, 14.029/28.10.2010 şi 14022/27.10.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile de ştiri din zilele de 25 şi 26 octombrie 2010 ş la ediţiile din 20, 25 şi 26 octombrie 2010 ale emisiunii « Ora de foc » difuzate de postul REALITATEA TV.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (1, 2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 42 alin. (1, 2) şi art. 30 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

- Legea audiovizualului

art. 3 - (1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea, divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale omului.

(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

- Codul audiovizualului

art. 42 - (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

art. 30 - Radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna credinţă a persoanelor.

În fapt, în ziua de 25 octombrie 2010, începând cu ora 17.30, postul REALITATEA TV a anunţat, sub diferite forme, subiectul ce urma să fie dezbătut în cadrul emisiunii « Ora de foc » din aceeaşi zi, de la ora 21.00, şi care viza o presupusă implicare a Preşedintelui Traian Băsescu în acţiuni de trafic de influenţă şi crimă organizată, fapte cu privire la care ar fi urmat să fie prezentate şi dovezi.

Astfel cum rezultă din raportul de monitorizare, la ora 17.30, pe banda NEWS ALERT a fost afişat anunţul : DEZVĂLUIRI LA REALITATEA TV – ORA 21.00. DEZVĂLUIRI DESPRE AFACERI PE AXA UDREA-COCOŞ-BĂSESCU-STOLOJAN – ORA 21.00 DEZVĂLUIRI DIN DOSARUL ALRO – IMPLICAŢI UDREA- COCOŞ-BĂSESCU-STOLOJAN - E VORBA DE TRAFIC DE INFLUENŢĂ LA VÂRF - STENOGRAMELE, ÎN PREMIERĂ LA « ORA DE FOC ».

Anunţul a fost afişat în mod continuu, cu excepţia pauzelor de publicitate, astfel :

- în timpul unei conferinţe de presă a Preşedintelui României transmisă în direct în cadrul emisiunii « Deschide lumea » - până la ora 18.19 când, pe spaţiul de subtitluri ale ştirilor – în timpul emisiunii « Realitatea de la 18.00 », a fost afişat anunţul : URMEAZĂ / 18.25 - Adrian Ursu şi Oana Stancu fac dezvăluiri despre trafic de influenţă la nivel înalt.
- în timpul emisiunii de ştiri « Realitatea de la 18.00 », de la ora 18.31, până la 18.51 ;
- în timpul emisiunii de dezbateri « Realitatea te priveşte », de la ora 19.12, până la 19.51 ;
- în timpul emisiunii « Prime Time News », de la ora 20.09, la 20.52.

În cadrul ediţiei de ştiri « Realitatea de la 18.00 », la ora 18.22, prezentatoarea emisiunii a anunţat : « Dezvăluiri noi, acum, dintr-un dosar uitat de opinia publică. Este dosarul în care sunt implicaţi Elena Udrea, soţul ei, Dorin Cocoş, Preşedintele Traian Băsescu şi Theodor Stolojan. Discuţiile interceptate de procurori dezvăluie trafic de influenţă la cel mai înalt nivel şi sume uriaşe plătite pentru a deschide uşa de la Cotroceni. »

Adrian Ursu s-a referit la subiectul ce urma a fi dezbătut la « Ora de foc », spunând, între altele : « Sunt implicate nume grele acolo, ai dat doar câteva dintre ele, dintre cei care au fost cercetaţi, până la un punct, pentru tentativă de subminare a economiei naţionale. »

Oana Stancu : Sunt însă foarte importante iţele care duc la Preşedintele Traian Băsescu pentru că, dacă ne aducem aminte, a existat un memoriu pe care şeful statului a pus o rezoluţie (...)
Adrian Ursu : Înţeleg că avem şi această dovadă a implicării directe a Preşedintelui Traian Băsescu şi o să prezentaţi nişte indicii, diseară ?
Oana Stancu : Există mai mult decât atât. Există o acuzaţie extrem de gravă, care nu a fost lămurită. Vom veni în această seară cu preţul intrării la Palatul Cotroceni. Este unul în foarte multe zerouri şi, fireşte, în euro, nu în lei.
Adrian Ursu : Există un bilet de intrare la Palatul Cotroceni ?
Oana Stancu : Există un bilet de intrare foarte scump...
Adrian Ursu : Şi, cine-l vinde ? Nu ne poţi spune, bănuiesc, acum.
Oana Stancu : Acuzaţia vizează pe aceşti domni care ar fi făcut trafic de influenţă în favoarea grupului Marco. Cert este că audienţa cu Preşedintele s-a petrecut. Nu ştim, nu există o probă până acum în legătură cu acest tichet de intrare. Cert este că el nu a mai fost investigat niciodată, afacerea asta a murit din faşă.

La orele 19.42 şi 19.56, 20.47 şi 20.58, a fost difuzat un spot de promovare a emisiunii « Ora de Foc ». Imaginile i-au prezentat pe Elena Udrea, Traian Băsescu, Theodor Stolojan, Emil Boc, Dorin Cocoş.

Texte afişate, succesiv, pe imagini : CEA MAI MARE REŢEA ILEGALĂ DE AFACERI / LEGĂTURI MAFIOTE / IMPLICAŢI POLITICIENI PD-L. Carton de final : Ora de foc cu Oana Stancu / EDIŢIE SPECIALĂ / în această seară / 21:00

Voce din off : Afaceri de miliarde de euro. Interese de partid puse înaintea intereselor naţionale. Corupţie la cel mai înalt nivel. În această seară, la Ora de foc, îţi dezvăluim în exclusivitate cum funcţionează maşinăria de făcut bani a PDL şi a şefului statului. Reţeaua oamenilor Preşedintelui. Îţi arătăm cum îşi controlează afacerile băieţii deştepţi din energie şi ce legături politice şi de afaceri ilegale şi imorale sunt între Băsescu, Udrea, Cocoş, Stolojan şi alţii, implicaţi într-unul dintre cele mai mari dosare de crimă organizată din România.

După acest demers repetat de promovare a emisiunii « Ora de foc », ce promitea o serie de dezvăluiri în exclusivitate referitoare la implicarea Preşedintelui Traian Băsescu, « într-unul dintre cele mai mari dosare de crimă organizată din România » , de la ora 21.00 a început difuzarea acestei emisiuni, moderată de Oana Stancu şi la care au participat, în calitate de invitaţi, domnii Marius Necula – PDL, Varujan Vosganian -PNL, Miron Mitrea – PSD, Mugur Ciuvică şi Cozmin Guşă.

Oana Stancu a prezentat temele de dezbatere, spunând la un moment dat : "Veţi vedea discuţii importante purtate de membrii acestui grup, veţi vedea proba traficului de influenţă făcut la vârful statului. Veţi vedea, de asemenea, acuzaţii de o gravitate fără precedent aduse Palatului Cotroceni. Bunăoară, intrarea la Preşedintele României ar costa 4 milioane euro.

În timpul dezbaterii primului subiect, a fost postat anunţul : URMEAZĂ / Dezvăluiri din Dosarul ALRO. Sunt implicaţi Udrea, Cocoş, Băsescu, Stolojan. / EXCLUSIV- Trafic de influenţă la cel mai înalt nivel : stenograme, în premieră, în cel mai scurt timp.

Pe parcursul dezbaterilor, s-a discutat despre implicarea mai multor demnitari în dosarul ALRO, moderatoarea spunând la un moment dat :
Oana Stancu : Elena Udrea, Dorin Cocoş – soţul doamnei Udrea, Theodor Stolojan, Verestoy Attila, mulţi alţi oameni de afaceri, politicieni sau angajaţi din Ministerul Economiei sau Nuclear Electrica au fost cercetaţi de procurorii DIICOT pentru tentativă la subminarea economiei naţionale şi pentru aderare şi sprijinirea unui grup infracţional organizat."

După toate aceste discuţii, care păreau să constituie dezvăluiri importante în cazul ALRO, cu privire la activităţi de natură penală a unor demnitari sau persoane particulare aflate în legătură cu oameni politici, la un moment dat, unul dintre invitaţi, respectiv dl. Mugur Ciuvică, a spus că, de fapt, se discută despre un dosar în care Parchetul a pronunţat o soluţie, respectiv neînceperea urmăririi penale pentru toate persoanele despre care s-a discutat în emisiune ca făcând parte din acest grup.

Acţiunea de manipulare a opiniei publice făcută de post cu privire la dosarul ALRO a fost de natură să creeze o asemenea confuzie, încât nici măcar unuia dintre invitaţi, respectiv domnului Cozmin Guşă, prezent în studio, nu i-a fost clar că se discută, de fapt, despre un dosar închis, în care organele de cercetare penală pronunţaseră soluţia de neîncepere a urmăririi penale. Atunci când a înţeles acest lucru, dl. Guşă a spus următoarele :

Cozmin Guşă : Ca să nu am senzaţia că ne facem de râs aici, dosarul ăsta e închis ?
Oana Stancu : E închis.
Cozmin Guşă : Vorbim degeaba despre el ?
Oana Stancu : Nu ştiu, dar pot să vă dau şi un argument.
Cozmin Guşă : Eu m-am plictisit să tot vorbim. Am venit cu mult drag la emisiunea dumneavoastră …

Ulterior, după ce a devenit clar că se discuta despre un dosar penal închis, moderatoarea a continuat dezbaterea pe aceeaşi temă, formulând următoarele acuzaţii :

Oana Stancu : Pentru că acest dosar a fost închis, rămâne o acuzaţie extrem de gravă adusă acestui grup Udrea – Cocoş cum că ar fi luat 4 milioane de euro de la grupul ALRO pentru a obţine ALRO contracte. O să vedem cine face această acuzaţie şi de ce ea a rămas aşa. (...)
Oana Stancu : Hidroelectrica îşi recuperează de la noi 30 de milioane de euro pierdere. Rămânem împreună după pauza de publicitate. Patru milioane de euro ar fi tichetul de intrare în Palatul Cotroceni. În schimbul a ce ? Facem sinteza cu Varujan Vosganian după publicitate.
Oana Stancu : Aţi revenit la « Ora de foc ». O declaraţie incendiară, o acuzaţie incendiară a procurorului Nastasiu, 4 milioane de euro ar fi luat grupul Udrea – Cocoş de la grupul ALRO pentru ca ALRO să obţină ce şi-a dorit. Ciprian Nastasiu !

A fost difuzată o înregistrare cu menţiunea sroscas.ro (blog Sorin Roşca Stănescu) :

Ciprian Nastasiu : Am avut mai multe întâlniri cu foşti ofiţeri de informaţii, specialişti în domeniul energiei şi care au avut contacte şi cu partea rusă la un moment dat pentru că reprezentau ori interese divergente în domeniul energiei, ori se aflau pe aceeaşi parte a baricadei. În cursul acestei întâlniri, deci de la sursele pe care le-am avut informative, mi s-a spus următorul lucru : în perioada de referinţă în care s-au demarat toate aceste proceduri de obţinere a unor contracte pe termen lung sau a unor acţiuni care să atenteze la siguranţa naţională, au avut loc mai multe întâlniri ale lui … cu responsabilii din partea română, respectiv Elena Udrea şi Theodor Stolojan. Aceste întâlniri, în număr de două, au avut loc la hotelul Elenei Udrea din Bucureşti, ocazie cu care, conform unei surse ruse, s-ar fi dat suma de 4 milioane de euro. Patru milioane de euro, care urma să fie folosită pentru a fi rezolvată problema contractuală a grupului Marco cu privire la Nuclearelectrica şi cu privire la celelalte ţinte fixate de grup.

Titlul afişat pe ecran : « 4 MILIOANE EURO, INTRAREA LA COTROCENI ? »

În afară de emisiunile difuzate de postul REALITATEA TV în ziua de 25.10.2010, membrii Consiliului au analizat modul în care au fost tratate aceste subiecte şi pe parcursul zilei de 26.10.2010, constatând că acestea au fost difuzate în aceeaşi manieră ca şi în ziua de 25.10 2010.

Redăm din raportul de monitorizare :

- ediţii de ştiri :
- Realitatea de la 06.00, cu titlul : TRAFIC LA NIVEL ÎNALT ;
- Realitatea de la 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 14.00 şi 18.00, cu titlul : TRAFIC PE FILIERA COCOŞ-COTROCENI
- Prime Time News, ora 20.00, cu titlurile : DEMNITARI ÎN SLUJBA ALRO / TRAFIC PE FILIERA COCOŞ-COTROCENI. emisiuni de dezbateri :
- Dezbaterile din cadrul programelor difuzate de Realitatea TV, după ediţia Orei de foc din 25.10.2010, au inclus, de asemenea, subiectul dosarului ALRO şi al presupusei implicări ale unor persoane :
- Ultima oră, ora 23.15 din 25.10.2010. Titluri : Ce am face cu un miliard de euro ? ; Ei cu profitul, noi cu factura. Invitaţi : Sulfina Barbu-deputat PDL ; Iulian Iancu-deputat PSD ; Răzvan Orăşanu-fost preşedinte AVAS ; Ionel Dancă-realizator The Money Channel
- Ediţie specială din 26.10.2010, ora 11.00. Titluri :Trafic pe filiera Cocoş-Cotroceni, Culisele scadalului ALRO. Invitaţi : Horia Uioreanu, PNL şi Mihaela Stoica, PDL
- Realitatea te priveşte din 26.10.2010, ora 18.45. Invitaţi : Gyorgy Grunda-senator UDMR ; Dănuţ Liga-deputat PDL ; Lia Olguţa Vasilescu-senator PSD ; Mihai Voicu-deputat PNL ; Radu Minea ; Sorin Dumitrescu ; Vasile Marica ; Dan Suciu-reporter Realitatea TV ;
- Ora de foc, din 26.10.2010, ora 21.00. Invitaţi : Iulian Iancu, Eugen Nicolăescu, Cornel Nistorescu, Radu Soviani, Mugur Ciuvică.Titlu afişat pe ecran : AFACEREA ALRO DUCE DIRECT LA BĂSESCU.
- Ultima oră, din 26.10.2010, ora 23.06. Invitaţi : Gelu Vişan, PD-L, Nicolae Bănicioiu, PSD, Ionel Dancă, editor Money Channel. Titluri : ALRO, LA ORDINUL LUI VIDEANU / CÂT PIERDE STATUL DE LA ALRO ?

Cu privire la modul de promovare a emisiunii « Ora de foc » din 25.10.2010, precum şi cu privire la conţinutul acestei emisiuni, Consiliul a constatat că abordarea postului REALITATEA TV a fost de natură să încalce drepturi fundamentale ale omului protejate de legislaţia audiovizuală, respectiv dreptul la imagine al persoanei şi dreptul la informare a publicului.

Astfel, pe de o parte, postul a prezentat publicului în mod tendenţios subiectul referitor la dosarul ALRO, asociindu-l cu Preşedintele Traian Băsescu, inclusiv prin folosirea unor titluri, precum « 4 MILIOANE EURO, INTRAREA LA COTROCENI ? », conform informaţiilor furnizate tot în emisiune.

Or, Preşedintele Traian Băsescu nu a fost cercetat în dosarul ALRO, iar cu privire la celelalte persoane cercetate în dosar, Parchetul a decis neînceperea urmăririi penale.

Consiliul a apreciat că, în lipsa unor probe care să susţină acuzaţiile grave, de natură penală, formulate la adresa Preşedintelui României, şi cu privire la care justiţia nu a pronunţat niciun verdict de vinovăţie, postul REALITATEA TV a prejudiciat dreptul la imagine al acestuia, ocrotit de legislaţia audiovizuală (art. 42 alin. (1) din Codul audiovizualului), dar şi de art. 30 alin. (6) din Constituţia României.

Modul în care a fost difuzată emisiunea contravine dispoziţiilor art. 3 din Legea audiovizualului, care prevăd că, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe, se realizează şi se asigură informarea publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. Or, postul de televiziune REALITATEA TV nu a respectat aceste dispoziţii, fapt de natură să prejudicieze, pe de o parte, imaginea domnului Traian Băsescu, iar, pe de altă parte, interesul publicului telespectator care, pe baza informaţiilor primite prin diferite mijloace media, între care şi cele audiovizuale, îşi poate contura propriul punct de vedere cu privire la subiectele dezbătute.

În privinţa informării obiective a publicului, Consiliul a apreciat că emisiunea a fost de natură să manipuleze opinia publică, în condiţiile în care în contextul dezbaterii dosarului ALRO, un dosar penal în care au fost cercetate mai multe persoane şi în care Parchetul a pronunţat soluţia de neîncepere a urmăririi penale cu privire la persoanele cercetate în dosar, postul REALITATEA TV nu a informat publicul cu privire la stadiul în care se găseşte dosarul, creându-se astfel impresia că ar fi fost vorba despre un dosar penal în derulare, iar nu despre unul încheiat. De altfel, sub acest aspect, aşa cum rezultă din raportul de monitorizare, nici măcar unii dintre invitaţii prezenţi în emisiune nu au putut înţelege că se vorbea despre un dosar finalizat, închis. Or, o astfel de abordare este de natură a prejudicia dreptul la informare a publicului, consacrat de art. 3 din Legea audiovizualului.

De asemenea, în privinţa acuzaţiilor formulate la adresa Preşedintelui României, acestea, pe de o parte, nu au fost dovedite, iar, pe de altă parte, au afectat posibilitatea publicului de a fi corect informat.

Astfel, deşi în promo-urile difuzate pentru emisiunea « Ora de foc », ca şi în timpul difuzării acesteia, publicul a fost anunţat că se vor face dezvăluiri în legătură cu o presupusă sumă, în cuantum de 4 milioane euro, în legătură cu dosarul ALRO, cu privire la care a fost menţionată şi o implicare a Palatului Cotroceni, în realitate, în emisiune au fost prezentate stenograme din al căror conţinut nu se putea deduce o astfel de asociere tendenţioasă. În fapt, aceste documente redau discuţii între persoane particulare, dl. Dorin Cocoş şi reprezentanţi ai ALRO.

Formularea de acuzaţii nedovedite constituie o încălcare a prevederilor art. 42 alin. (2) din Codul audiovizualului, potrivit cărora în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi.

Un alt aspect cu privire la care membrii Consiliului au constatat încălcarea legislaţiei audiovizuale a fost cel referitor la intervenţia purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, dl. Valeriu Turcan. Astfel, deşi acesta a încercat cu bună credinţă să exprime un punct de vedere din care să rezulte că Preşedintele României nu are nicio legătură cu cercetările făcute în dosarul ALRO, nefiind implicat în niciun fel, totuşi moderatoarea emisiunii nu l-a lăsat să exprime o opinie coerentă şi clară pentru telespectatori, întrerupându-l şi fragmentându-i discursul, astfel încât informaţia pe care a dorit să o ofere publicului a fost una distorsionată.

Cu privire la aceste aspecte ce se dezbăteau în emisiune şi care îl vizau, în principal, pe Preşedintele României, a dorit să-şi exprime punctul de vedere purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezdenţiale, dl. Valeriu Turcan, care a intervenit telefonic, în direct.

Redăm fragmente din raportul de monitorizare :

"Oana Stancu : Domnule Turcan, repet întrebarea. Iertaţi-mă, sunteţi într-o emisiune de televiziune, ziaristul vă pune întrebări. Dacă doriţi să răspundeţi, bine.
Valeriu Turcan : Dumneavoastră nu mă puteţi obliga pe mine…
Oana Stancu : Sunteţi purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale. Întrebarea către Administraţia Prezidenţială, domnule Turcan, este ce căuta domnul Cocoş…
Valeriu Turcan : Dumneavoastră nu mă puteţi obliga pe mine să intru în logica acestei emisiuni.
Oana Stancu : Domnule Turcan, ce căuta domnul Cocoş să intermedieze întâlniri, audienţe, ale Preşedintelui Traian Băsescu ? Aveţi un răspuns la această întrebare ?
Valeriu Turcan : Doamnă, de ce nu îl întrebaţi pe domnul Cocoş ? De ce nu întrebaţi pe domnul Bogdan Chirieac ?
Oana Stancu : Domnule Turcan, Administraţia Prezidenţială, Preşedintele Traian Băsescu, sunt confortabili…
Valeriu Turcan : Doamnă, îmi permiteţi să continui cu un amănunt ?
Oana Stancu : Nu. Vă rog, domnule Turcan ! Administraţia Prezidenţială doreşte să răspundă în legătură cu intermedierea…
Valeriu Turcan : Dumneavoastră vreţi să vă auziţi ?
Oana Stancu : Nu. Dumneavoastră doriţi să răspundeţi la această întrebare ?
Valeriu Turcan : Îmi daţi voie o secundă ?
Oana Stancu : Până nu îmi răspundeţi la această întrebare, fără să îmi pasaţi răspunderea la Cocoş… Că nu s-a întâlnit Cocoş cu doamna Udrea în birou, s-a întâlnit Marko Group cu Preşedintele Traian Băsescu, domnule Turcan. La asta doriţi să răspundeţi ? De ce audienţa la Preşedintele Băsescu …"

Faţă de modul în care a decurs această discuţie, membrii Consiliului au considerat că atitudinea moderatoarei faţă de încercarea d-lui Valeriu Turcan de a-şi exprima punctul de vedere a încălcat prevederile art. 30 din Codul audiovizualului, potrivit cărora radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de buna credinţă a persoanelor.

Consiliul a apreciat că şi ediţiile de ştiri şi de dezbateri din 26.10.2010 în care a fost dezbătut subiectul ALRO au fost difuzate cu încălcarea aceloraţi prevederi legale ca şi în ziua de 25.10.2010.

Membrii Consiliului au analizat şi ediţia din 20.10.2010 a emisiunii « Ora de foc », constatând că aceasta a fost transmisă cu încălcarea prevederilor referitoare la informarea corectă a publicului, atât pin titlurile afişate pe ecran, cât şi prin comentariile făcute pe parcursul dezbaterilor.

Astfel cum rezultă din raportul de monitorizare, dezbaterea pe tema votului din Parlament din 19.10.2010 s-a desfăşurat însoţită de titlul SUPEROFERTĂ PDL : PROSTIE + TICĂLOŞIE. După pauză, a fost afişat titlul HALATUL ! CÂT E HALATUL ÎN PARLAMENT ?! – aluzie la conţinutul unul spot comercial în care personajul era bolnav psihic.

Reprezentantul PD-L în emisiune, dl. Gelu Vişan, a solicitat schimbarea primului titlu, dar răspunsul moderatoarei a fost : Asta-i oferta pe care aţi făcut-o.

După afişarea celui de-al doilea titlu, Gelu Vişan a părăsit studioul, motivând că REALITATEA TV face o manipulare politică ordinară.

În timpul emisiunii, moderatoarea a precizat :

"Au votat pentru că un singur om, liderul lor, a ridicat un deget. În sus sau în jos, acesta era semnalul pentru ca turma să urmeze votul şi să-şi dea sieşi un tun de un miliard de euro.
(...) Diferenţa dintre noi şi dv. este că noi nu reacţionăm ca o turmă, domnule Vişan ! Pe când, dumneavoastră aşa aţi făcut astăzi, în Parlament. (...) E incredibil că ajungeţi să spuneţi, să recunoaşteţi, sau să le transmiteţi telespectatorilor, că Vîntu v-a făcut în Parlamentul României să votaţi, repet, ca o turmă."

Membrii Consiliului au constatat că dezbaterea a fost tensionată, moderatoarea făcând dese întreruperi ale explicaţiilor date, în special de invitaţii Gelu Vişan şi Eugen Nicolicea. Frecvent, moderatoarea a intervenit pe cele spuse de invitaţi, replicile suprapuse având o pondere semnificativă în conţinutul emisiunii.

De asemenea, s-a încercat acreditarea ideii potrivit căreia votul din Parlament din 19.10.2010 nu a fost rezulatul unei erori, ci al unei « prostii şi ticăloşii ».

Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că postul REALITATEA TV a încercat manipularea opiniei publice printr-o gravă dezinformare în legătură cu dosarul ALRO şi o presupusă implicare a Preşedintelui României în această afacere.

Astfel, deşi titlurile promo-urilor afişate în mod repetat pe ecran în zilele de 25 şi 26 octombrie 2010 anunţau că vor fi prezentate probe de neînlăturat în susţinerea vinovăţiei Preşedintelui Traian Băsescu, în realitate, în emisiuni, au fost prezentate o serie de stenograme al căror conţinut nu proba acuzaţiile grave formulate pe parcursul emisiunilor din 25 şi 26 octombrie 2010 (prin titlurile afişate pe ecran şi prin comentarii), cu privire la acţiuni de trafic de influenţă şi crimă organizată.

Acest fapt a fost de natură să prejudicieze dreptul la informare al publicului care, în mod firesc, era interesat să cunoască pe ce argumente şi-a fundamentat postul acuzaţiile grave formulate.

Astfel, aşa cum rezultă din raportul de monitorizare, documentele prezentate au fost o serie de stenograme ce conţineau câteva convorbiri telefonice între persoane private din care nu rezulta nici implicit, nici explicit, implicarea Preşedintelui României în afacerea ALRO, afacere cu privire la care a fost vehiculată suma de 4 milioane de euro, despre care, la un moment dat, moderatoarea Oana Stancu a afirmat în emisiunea din 25.10.2010 : « Veţi vedea, de asemenea, acuzaţii fără precedent aduse Palatului Cotroceni. Bunăoară, intrarea la Preşedintele României ar costa 4 milioane de euro. »

Această abordare din partea postului REALITATEA TV a fost de natură să prejudicieze grav şi iremediabil dreptul la imgine al Preşedintelui României, care a fost ţinta principală a acestei campanii, campanie de natură să decredibilizeze şi instituţia Preşedinţiei în sine.

Având în vedere conţinutul emisiunilor ce au fost analizate, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. h) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, ale art. 162 alin. (2 şi 3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004, pentru postul de televiziune REALITATEA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1, 2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 42 alin. (1, 2) şi art. 30 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI, C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1 BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1110/04.11.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât, atât prin promovarea repetată, cât şi prin titlurile afişate în emisiunile de ştiri, dar şi în ediţiile emisiunii »Ora de foc" din 25 şi 26 octombrie 2010, a dezinformat publicul în legătură cu acuzaţiile de natură penală privind implicarea unor persoane în acţiuni de trafic de influenţă şi crimă organizată în dosarul ALRO.

Astfel, deşi documentele prezentate în emisiuni nu probau în mod concludent o serie de acuzaţii grave, acestea au fost totuşi formulate în titlurile afişate şi în anunţurile de autopromovare difuzate de-a lungul zilei.

Potrivit prevederilor art. 3 din Legea audiovizualului, radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.