Decizia nr. 1183 din 07.12.2010
07.12.2010
privind respingerea contestaţiei formulate de S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. împotriva Deciziei C.N.A. nr. 1152/25.11.2010
Către
S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.,
BRAŞOV, str. Traian Grozăvescu nr. 8, jud. Braşov, CUI RO3046355
pentru postul de televiziune rtt
Întrunit în şedinţa publică din data de 07 decembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat în discuţie contestaţia formulată de S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. împotriva Deciziei CNA nr. 1152/25.11.2010, prin care această societate a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 5.000 pentru încălcarea prevederilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Analizând argumentele expuse de reprezentantul societăţii prezent în sedinţă, precum şi de cele cuprinse în contestaţie, membrii Consiliului au apreciat că acestea sunt nefondate şi nu sunt de natură a atrage revocarea deciziei, pentru considerentele care urmează.
Cu privire la conţinutul deciziei contestate, radiodifuzorul nu a combătut cu argumente întemeiate situaţia de fapt şi de drept avute în vedere la aplicarea sancţiunii, ci, dimpotrivă recunoaşte săvărşirea faptei, dar invocă o presupusă situaţie conflictuală între contestatoare şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, dl. Aristotel Căncescu.
Având în vedere conţinutul emisiunii, în calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorul avea obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public puse în discuţie, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparţial şi echilibrat în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la informare al telespectatorilor.
Motivarea contestatoarei potrivit căreia în ştirea difuzată în ediţiile emisiuni informative „Jurnalul RTT” din 27 şi 28 octombrie 2010, au fost prezentate punctele de vedere atât ale persoanelor în cauză, dna Mihaela Chicomban şi dl. Răzvan Popa, cât şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, dl. Aristotel Căncescu, este irelevantă şi nu are legătură cu situaţia reţinută prin decizia de sancţionare, având în vedere că membrii Consiliului au apreciat că, deşi subiectul prezentat a fost unul de interes public, materialul în cauză realizat cu camera ascunsă a fost difuzat fără să fie însoţit de punctele de vedere ale persoanelor în cauză, încălcându-se astfel dispoziţiile art. 38 şi 41 din Codul audiovizualului.
Faţă de aceste argumente, membrii Consiliului consideră că decizia contestată reflectă corect situaţia de fapt şi de drept avută în vedere la data adoptării, decizia fiind emisă cu respectarea tuturor condiţiilor de legalitate prevăzute de Legea audiovizualului nr. 504/2002.
În temeiul prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului respinge contestaţia ca fiind neîntemeiată.