Decizia nr. 1209 din 14.12.2010
14.12.2010
privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
cu sediul în Bucureşti, b-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8,
sector 2 C.U.I. 4747298
pentru postul de televiziune PRIMA TV
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 14 decembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza autosesizării Consiliului, cât şi a reclamaţiei înregistrate sub nr. 15000/ 17.11.2010, cu privire la emisiunea „Şcoala de bune maniere”, difuzată în zilele de 09, 16 şi 23 noiembrie 2010, de postul PRIMA TV.
Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.2/25.06.1993, decizia de autorizare nr. 101.0/24.03.1995 şi reautorizare nr. 101.0-1/24.03.1995).
Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările ediţiilor emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 16 alin. (1) şi (3) lit. b) şi k), precum şi ale art. 21^1 din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform prevederilor invocate din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Conform art. 16 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului :
(1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt :
(...)
- lit. b) : utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ;
(...)
- lit. k) calitatea şi tipologia limbajului ;
Art. 21^1 alin. (1) din Codul audiovizualului, prevede că producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat violenţă fizică, psihică sau de limbaj, scene de sex sau cu conotaţie sexuală, limbaj obscen, pot fi difuzate numai în intervalul orar 23,00 - 6,00.
În urma analizării raportului de monitorizare cu privire la conţinutul emisiunilor « Şcoala de bune maniere », difuzate de postul PRIMA TV, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale cu privire la protecţia minorilor.
În fapt, postul de televiziune PRIMA TV a difuzat în data de 9 noiembrie 2010, de la ora 19.58, emisiunea-concurs, gen reality show ,“Şcoala de bune maniere”, încadrată cu semnul de avertizare “12”. Emisiunea a fost difuzată şi în zilele de 16 şi respectiv, 23 noiembrie 2010, începând cu ora 20.20.
Ca şi format, emisiunea prezintă 8 tinere cu un comportament deviant, în care predomină vulgaritatea, promiscuitatea, caracterul violent şi o pronunţată absenţă a feminităţii, tinere care s-au înscris la concurs pentru a lua lecţii de bune maniere de la 3 profesoare, ce aveau misiunea de a le instrui cu privire la vestimentaţie, comportament, reguli de vorbire şi de scriere, dicţie, etc. Potrivit regulamentului emisiunii, cele 8 tinere trebuiau să locuiască împreună timp de o lună, într-un vechi conac aristocratic, “asemănător pensionului de altădată”, timp în care acestea trebuiau să se supună unor reguli, bine stabilite.
Concurenta care îşi va însuşi cele mai multe cunoştinţe în respectarea normelor şi principiilor etice şi morale ce guvernează societatea, va câştiga un premiu de 5.000 de euro.
Prezentatoarea ediţiilor, Andreea Raicu, are şi calitatea de profesoară ce le va preda tinerelor lecţii de comportament, le va instrui în arta vestimentară şi le va dezvălui secretele esteticii, alături de Maria Lancor, profesor de limba română-director al centrului de instruire, care le va învăţa pe eleve cum să se poarte, cum să comunice şi cum să vorbească în mod corect, precum şi de Ona Forţu, psiholog, care le va instrui pe tinere în privinţa aspectelor ce ţin de etichetă, de bunele maniere în societate, precum şi de îndreptarea comportamentului deviant al elevelor.
Astfel, în cadrul ediţiei din 09 noiembrie 2010, difuzată în intervalul orar 19.58-21.33, cele 8 tinere au luat lecţii de gătit, de lectură şi au fost învăţate să aleagă şi să ofere un cadou.
În relaţia dintre tinere s-a remarcat, deseori, violenţă fizică, precum şi utilizarea unui limbaj violent şi obscen, cu conotaţii sexuale. De exemplu, au fost difuzate secvenţe în care una dintre tinere a apărut sumar îmbrăcată, în chiloţi şi sutien, dansând într-un local, în chiloţi având bani, probabil puşi de bărbatul din secvenţă.
Într-o altă scenă s-au putut vedea două tinere care s-au sărutat franţuzeşte, iar în altă imagine a apărut o tânără care a băut o sticlă de bere, având, în cealaltă mână, o altă sticlă.
Una din tinere, Miruna Mărgărit, nume care s-a aflat ulterior, a avut o ţinută specială, cu cătuşe. Un bărbat cu cagulă pe faţă i-a sărutat cizmele.
„Diana Negoiu, numele s-a aflat ulterior din prezentare : Dacă e nevoie, te şi bat şi te şi trimit la mă-ta acasă !”.
Olivia Maria Trică, nume care s-a aflat ulterior, a fost prezentată în timp ce conducea maşina şi adresa înjurături celorlalţi participanţi din trafic. Aceste înjurături au fost acoperite, dar, în esenţă, sensul lor a fost înţeles.
„Olivia : Dă-te în p(bip !) la mea să ies din groapă ! Dă-te în (bip !) şi (bip !) să te bată, că-ţi f (bip !) una acum, băga-mi-aş p (bip !) în mă-ta !
A fost difuzat un moment în care o candidată, sumar îmbrăcată, a dansat lasciv, iar într-unul dintre materiale au fost prezentate două concurente care s-au bătut, s-au tras de păr şi s-au lovit cu palmele şi pumnii.
A urmat apoi difuzarea unor materiale de prezentare ale câtorva dintre concurente.
Olivia Maria Trică, 24 de ani, şofer pentru aprovizionare (aflată la volan) : Băga-mi-aş p.(bip !) în mă-ta să-mi bag, de jegosu` dreacu ! Ai BMW-u ? Futu-ţi morţii mă-tii-n gură ! (...) Eşti şmecher mă ? Băga-mi-aş p. (bip !) în mă-ta ! Ce p. (bip !) mea faci, mă ? Ai BMW ? Eşti şmecher, nu ? Nebunule ! (...) Problemele mele de comportament sunt multe, de la vorbit urât, până la dat flegme, dacă mă supără cineva, chiar pot să mai iau şi la bătaie, nu e nicio problemă pentru mine. Dacă-ţi dau una, de te leşin ! Pur şi simplu aşa sunt eu, mă deranjează ceva la tine, du-te în p. (bip !) mea, n-am ce să zic altceva, înţelegi ? Dă-te-n p.(bip !) mea, să ies din groapă ! Ţi-a luat mă-ta şosea ? Dă-te-n sânge (bip !) şi (bip !) să te bată, că-ţi fut una acuma, băga-mi-aş p. (bip !) în mă-ta ! Comportamentul îl am, de când eram mică. Hai mă, mă laşi-n p. (bip !) mea, că eu am atâta treabă ?”.
A fost prezentată o imagine în care Olivia, aflată în stradă, printre maşini, a făcut un semn obscen.
Într-o altă secvenţă a fost difuzată o imagine cu o altă tânără, Diana Negoiu, 21 de ani, studentă, care a afirmat :
„Sunt cea mai şmecheră şi cea mai tare, mă iau la harţă cu toată lumea şi nu mă interesează de absolut nimeni.” (...) Îmi place să măzgălesc pereţii, pentru că mi se pare o chestie, care nu o face toată lumea şi mi se pare mai de cartier, adică mă reprezintă. Sunt genul de fată care, dacă te dai la mine, n-am nicio reţinere să nu te bat.”
Materialul de prezentare pentru Miruna Mărgărit a conţinut obiecte de care se folosesc sado-masochiştii în jocurile erotice, precum cătuşele şi biciul. Tânăra a fost îmbrăcată sumar, într-o ţinută din piele de culoare roşie şi neagră, iar alături de aceasta a fost un bărbat cu cagulă pe faţă, care i-a sărutat cizmele şi a fost încătuşat de aceasta.
Una dintre tinere, Monica, a fost apostrofată de directorul centrului, care a surprins-o fumând. Au fost difuzate imagini cu Diana, o altă concurentă care a folosit un limbaj violent şi obscen :
Diana : Îmi place să fiu şefă, îmi place să fiu autoritară, dacă e nevoie te şi bat şi te şi trimit la mă-ta acasă ! (...)
Diana : Mi-e mică, băga-mi-aş p. (bip !) în ea !”
Deşi fumatul în incinta şcolii a fost interzis, tinerele, în nenumărate rânduri, au încălcat regulamentul, fumând pe ascuns. Ţigările nu au fost blurate.
Una dintre lecţii a fost în bucătărie şi a constat în a-l ajuta pe bucătar în prepararea unei reţete culinare. Tinerele au băut din sticlele de vin, băutură care era folosită pentru gătit şi chiar au sustras o sticlă de vin.
La o lecţie de aerobic, predată de o profesoară specializată, două dintre concurente, Miruna şi Petruţa, au avut o altercaţie verbală şi fizică.
Ona Forţu : Măi fato, ce faci ?
Petruţa : (...) Te calc în picioare !
Ona Forţu : De ce-o calci în picioare ?
Petruţa : Păi râde de mine.
Miruna (îşi ţinea mâna dreaptă în dreptul zonei intime) : (...) Eşti o mare panaramă !
Ona Forţu : Cine-i panaramă ?
Miruna : ...care umbli cu vibratorul în genţi.
Ona Forţu : Cine este ?
Petruţa : (...) Fă, ai vreo dovadă ?
Miruna : Nu mă faci tu pe mine curvă ! (...)”.
În cadrul unei petreceri organizate de tinere, acestea au avut un comportament vulgar, iar la finalul ediţiei, trei dintre concurente au primit avertismente.
Potrivit raportului de monitorizare, în aceeaşi manieră s-au desfăşurat şi ediţiile emisiunilor din 16, şi, respectiv 23 noiembrie 2010, în sensul că tinerele au folosit violenţă fizică, expresii vulgare, limbaj violent şi obscen, cu conotaţii sexuale.
De exemplu, în cadrul emisiunii din 16 noiembrie 2010, difuzată între orele 20.20-21.53, au fost prezentate materiale în care Monica a vorbit despre relaţiile ei cu femei, a dansat vulgar, s-a sărutat şi pipăit cu o femeie. O altă concurentă, Petruţa Coteanu, a fost prezentată în club, îmbrăcată sumar, dansând vulgar şi consumând băuturi alcoolice. Şi această ediţie a conţinut violenţă fizică şi de limbaj, remarcându-se în acest sens, un conflict între Diana şi Miruna. Deşi înjurăturile dintre cele două tinere au fost acoperite, sensul multora dintre acestea a fost înţeles.
Redăm din raport, cele mai semnificative exemple :
Emanuela : Fată, te fut în gură, de nu te vezi ! Deci, cu mine nu mai vorbeşti aşa (bip !) mă-tii ! (...)
Monica : Eu mă distrez de obicei, frecventând cluburile de noapte, fumând 2 marijuana, mai bem câte o vodcă, dansăm, agăţăm în club. (...)
Monica : Idioata asta handicapată, că altfel n-am cum să-i spun, ce caută Dracu caută aici ? Doar (bip !) mea, atâta spune ea (...).
Diana : Deci, 3 cuvinte p. (bip !) mea ! Vai, mi-e foame, p. (bip !) mea ! Mi-e somn, mă duc la WC- u, p. (bip !) mea.
Miruna : Nu poate să mă facă pe mine mamă denaturată, un căcat de copil, un căcat de copil, căreia îi trebuie (bip !) non stop, să se ducă să se (bip !), aşa, o bătăuşă şi altă (bip !) de femeie, care nu vorbeşte decât despre bani. Nu le poate f (bip !) grija de mine. Nimeni n-are dreptul să judece şi să-l (bip !) grija de alţii. Deci, am chef să omor pe cineva. (...).
Diana : Deci, taci că te bat ! (...)
Diana : Eu dacă eram în baie şi îmi băga mie mâna-n gât, se termina altfel conflictul, o şi băteam şi o şi trimiteam la culcare.”
În ediţia din 23 noiembrie 2010 au fost prezentate o serie de conflicte dintre tinere, unele dintre acestea finalizându-se cu violenţă fizică. Şi pe parcursul acestei ediţii, tinerele au folosit, deseori, un limbaj obscen, cu conotaţii sexuale, concurentele fiind surprinse fumând şi consumând alcool.
Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările celor trei ediţii ale emisiunii „Şcoala de bune maniere”, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat grav normele audiovizuale cu privire la protecţia minorilor, norme care interzic radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia României difuzarea, în intervalul orar 06.00-23.00, a producţiilor audiovizuale care prezintă, în mod repetat, violenţă fizică, limbaj obscen sau cu conotaţii sexuale, mişcări şi gesturi obscene.
Consiliul apreciază că difuzarea în intervalul orar 06.00-23.00, a unei emisiuni cu un astfel de conţinut, în care au predominat violenţa fizică, limbajul obscen, precum şi mişcări şi gesturi cu conotaţii sexuale, au fost de natură să afecteze dezvoltarea morală, mentală şi psihică a copiilor.
Respectarea principiului superior al copilului prevăzut în legislaţia audiovizuală trebuie să primeze în orice program audiovizual, întrucât nevoia de protecţie a copiilor are în vedere, în egală măsură, şi educarea acestora.
În acest sens, legiuitorul a instituit norme potrivit cărora protecţia minorilor se realizează, numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Consiliul a constatat că ediţiile emisiunii „Şcoala de bune maniere” au fost încadrate greşit şi difuzate în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul lor, conţinut lipsit de valoare educativă şi informaţională pentru copii, fiind dăunător dezvoltării acestora şi în care au predominat, în mod repetat, violenţa fizică, limbajul vulgar şi cu conotaţii sexuale, mişcări şi gesturi obscene.
Potrivit dispoziţiilor legale, producţiile audiovizuale cu un astfel de conţinut pot fi difuzate numai în intervalul orar 23.00-06.00, ca măsură de protecţie a minorilor.
Membrii Consiliului consideră că vizionarea unor astfel de programe de către copii poate fi deosebit de nocivă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor.
Având în vedere faptul că emisiunile difuzate au fost înregistrate, ceea ce demonstrează că radiodifuzorul cunoştea conţinutul acestora la momentul difuzării, membrii Consiliului consideră că acesta avea obligaţia de a ţine seama, la alegerea intervalului orar de difuzare, de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi de cele cu privire la utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor, precum şi la tipologia limbajului folosit.
Pentru aceste considerente, în temeiul art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 91 alin. (1) şi (2) şi ale art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de televiziune PRIMA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRIMA TV cu somaţie publică, întrucât ediţiile emisiunii-concurs „Şcoala de bune maniere”, difuzate în zilele de 09, 16 şi 23 noiembrie 2010, de la orele 19.58, respectiv 20.20, au fost încadrate greşit şi difuzate în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul lor, conţinut în care a predominat violenţa fizică, limbajul obscen, precum şi mişcări şi gesturi cu conotaţii sexuale.
Potrivit legislaţiei audiovizuale, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la programele respective."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.