Decizia nr. 273 din 25.02.2010

25.02.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ETALON S.R.L.
cu sediul în Râmnicu-Vâlcea, B-dul Tineretului nr. 1 B, et. 9
Jud. Vâlcea

pentru postul de televiziune TV ETALON Râmnicu- Vâlcea

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 25 februarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea nr. 1704/10.02.2010, precum şi raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunea „Profesiunea : Jurnalist”, ediţiile difuzate în zilele de 27-29 ianuarie 2010 şi 1-5, 8 şi 9 februarie 2010, de postul de televiziune ETALON TV din Râmnicu-Vâlcea.

Postul ETALON TV aparţine radiodifuzorului S.C. ETALON S.R.L. (licenţa audiovizuală nr.125.1/09.04.1996 şi decizia de autorizare nr. 196.1-1/14.10.2004).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând unele ediţii ale emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ETALON S.R.L. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

art. 42 - (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

În fapt, postul de televiziune ETALON a difuzat, în data de 27 ianuarie 2010, începând cu ora 20:00, emisiunea de dezbatere „Profesiunea : Jurnalist” moderată de domnul Silviu Popescu. În cadrul emisiunii a participat, în calitate de invitat, domnul Bogdan Alex Popescu, ziarist, împreună cu care moderatorul a comentat ştirea condamnării la închisoare, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru luare de mită, a primarului municipiului Râmnicu-Vâlcea, dl. Mircia Gutău, preşedintele PD-L Vâlcea.

Subtitlul emisiunii a fost „Să stăm drepţi”.

În cadrul emisiunii au fost comentate SMS-urile primite în regie de la telespectatori şi au fost preluate în direct mai multe telefoane de la cetăţeni care exprimau opinii pro sau contra vinovăţiei şi condamnării primarului Mircia Gutău.

Redăm din Raportul de monitorizare :

Silviu Popescu : Auziţi dle Popescu ce spune un domn : „dl Bogdan Popescu se înşeală. Oraşul nu e liber. A uitat de armata de consilieri şi de gaşca lui Mircia Gutău”.
Bogdan A. Popescu : Eu n-am spus că e liber.
Silviu Popescu : Statuile sunt bine puse în giratorii de 7 miliarde şi la blocuri reabilitate termic. Sume de zeci şi sute de milioane de euro aşteaptă să fie cheltuite de urmaşi, de mafie.
Bogdan A. Popescu : Dle Popescu, eu cred că omul care a trimis mesajul e venit de curând sau l-a trimis de undeva din altă parte. Cred că am spus-o nu o dată, de mii de ori şi la televizor şi în scris că ăsta e cel mai sugrumat municipiu dintre toate municipiile din România. Asta e părerea mea. Municipiul ăsta în care trăiesc eu este în mâna unor oameni. Şi în momentul ăsta cu tot cu hotărârea asta a Înaltei Curţi tot în mâna acelor oameni e.
Silviu Popescu : Nu vreţi să spuneţi că oraşul ăsta este confiscat ?
Bogdan A. Popescu : A fost confiscat, este un oras confiscat !
Silviu Popescu : ...de o grupare paramilitara al cărui comandant suprem a fost pâna astăzi Mircia Gutău. Potrivit regulilor mafiei şi în puşcărie comandantul suprem rămâne comandant suprem. Dar asta e altă poveste, e din cărţi !
........
Silviu Popescu : ...ci de consiliul local, din care au făcut parte mulţi, inclusiv din PNL şi din PD-L. Mai ales astăzi din PD-L, care a condus discreţionar Mun. Rm. Vâlcea, şi să aflăm şi noi ale cui sunt pământurile, cine le-a cumparat, cu ce bani şi aşa mai departe. Care e mecanismul hoţiei şi să cadă, vorba dvs, omerta asta, legea asta a tăcerii care domneşte peste oraşul Rm. Valcea”.
........
Silviu Popescu : Mi-aduc aminte că unul cu capul mare din primarie îl lua peste picior pe un băiat foarte tânăr, numit Bogdan Pistol şi care îi spunea : e nevoie de programe, e nevoie de investitori şi acel arogant, infatuat şi după părerea mea prost, că numai prostii pot fi aroganţi şi infatuaţi, mai ales când sunt în funcţii publice, îl ironiza spunându-i ”da’ ce experienţă ai avut tu” ? Da’ el ce experienţă a avut ? Sau cum şi-a permis să intre în conflict de interese, cum şi-a permis să-şi vadă şi de afaceri private şi să manipuleze banii cetăţenilor Râmnicului. Domnule Radulescu, degeaba aveţi RANGE ROVER, dacă n-aveţi minte ! Şi trebuie să învăţaţi din lecţia Mircia Gutău şi Nicolae Dicu. E o lecţie usturătoare pentru toţi aceia care au crezut că sunt dumnezeii acestui oraş şi ei fac legea lor iar noi suntem obligaţi să le spălăm picioarele.(...)

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au apreciat că unele comentarii făcute în cadrul acesteia au cuprins, fie în mod direct, fie în mod indirect, acuzaţii de natură morală sau penală la adresa unor persoane, ori a fost utilizat un limbaj jignitor, depreciativ, referitor la acestea.

Faţă de acest aspect, având în vedere discuţiile purtate în emisiune, precum şi faptul că persoanelor acuzate nu le-a fost oferită posibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima un punct de vedere cu privire la acuzaţiile aduse, Consiliul a apreciat că dreptul la propria imagine al acestora a fost prejudiciat.

Pentru protejarea imaginii persoanelor despre care s-a discutat în mod acuzator în emisiune, postul ETALON TV avea obligaţia să respecte principiul audiatur et altera pars, în sensul de a prezenta şi un punct de vedere al acestora sau a reprezentantului Consiliului Local cu privire la faptele imputate.

Potrivit dispoziţiilor legale din domeniul audiovizualului, în cazul în care în cadrul emisiunilor audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; în situaţia în care acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

Membrii Consiliului au mai constatat, de asemenea, că în cadrul emisiunii „Profesiunea : Jurnalist” din data de 08.02.2010, moderatorul Silviu Popescu a înţeles să adreseze invitatului său, dl Ion Nicolae, consilier local PNL, cu referire la activitatea tuturor consilierilor locali, următoarele îndemnuri cu caracter depreciativ :

..... „ Paleativele pe care le oferă, fosta, actuala, viitoarea administraţie locală, prin vocea consiliului local nici nu merită luată în seamă. Nu faceţi locuinţe, nu creaţi locuri de muncă, nu atrageţi investiţii, nu aveţi ce căuta acolo. Trebuie să vă daţi foc în Piaţa Mircea cel Bătrân, să faceţi un rug mare din cei 23 de consilieri, frumos şi tot dvs. să aprindeţi benzina. Păi ştiţi de ce ? Pentru că nu faceţi scopul pentru care aţi fost aleşi !”

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 162 Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de dispoziţiile art. 15 al aceleiaşi legi, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ETALON S.R.L. pentru postul de televiziune ETALON TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

“Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ETALON cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „Profesiunea : Jurnalist” din 27 ianuarie 2010 au fost formulate acuzaţii neprobate la adresa unor persoane, fără a se prezenta şi un punct de vedere al acestora cu privire la faptele imputate.

Nerespectarea principiului audiatur et altera pars, precum şi utilizarea unui limbaj jignitor la adresa acestor persoane, au fost de natură a afecta dreptul la propria imagine al acestora.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.