Decizia nr. 281 din 12.04.2011

12.04.2011


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 aprilie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 3536/11.03.2011, cu privire la spotul publicitar pentru suplimentul alimentar „Colon Help", difuzat pe posturile de televiziune Acasă TV, Kanal D şi Naţional TV, pe parcursul lunii martie 2011.

Spotul are următorul conţinut :

„Simona Bălănescu : Alimentaţia nesănătoasă duce la intoxicarea colonului şi a întregului organism. Colon Help e gata să te ajute. Un produs cu adevărat natural, pentru detoxifiere şi reglarea metabolismului. Scapă de balonări, oboseală, constipaţie şi dureri de cap. Colon Help reduce pofta de mâncare, te ajută să slăbeşti şi să ai mai multă energie. Vrei un păr sănătos şi un ten mai curat ? Tot Colon Help te ajută. Încearcă-l acum : Colon Help. Un produs pentru sănătate şi frumuseţe.
Voce din off : Acesta este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul.

În timpul prezentării pe care o face Simona Bălănescu, pe ecran sunt prezentate următoarele imagini :

- trunchiul uman, traseul colonului, şi scrie : Alimentaţia nesănătoasă. Intoxicarea organismului.
- E prezentat un flacon de Colon Help. În stânga ecranului este scris, „100% natural”. Sub flacon, scrie : Curăţătitor intestinal şi detoxifiant sub formă de pulbere din plante.
- E păstrat flaconul de Colon Help. Scrisul de modifică : Fără coloranţi, consevanţi sau alţi aditivi alimentari.
- Scrisul de modifică : Sănătatea începe din colon.
- E prezentată o schemă : Colon Help + iaurt sau apă = stomac. Balonaş gastric vegetal. Te ajută să slăbeşti.
- Un produs pentru sănătate şi frumuseţe.
- (00:24) Sunt afişate numărul de telefon şi site-ul : Infoline ColonHelp, 021.3.000.000 (apel cu tarif normal) şi w w w.colonhelp.ro, sub flaconul de Colon Help.
- Sunt afişate numărul de telefon şi site-ul : Infoline ColonHelp, 021.3.000.000 (apel cu tarif normal) şi w w w.colonhelp.ro, în dreapta ecranului, cu litere mari. Se scrie : Acest produs este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul."

Membrii Consiliului au vizionat şi au analizat conţinutul spotului „Colon Help’’, precum şi adresa nr. 4577/04.04.2011 emisă de Consiliul Român de Publicitate (RAC) şi au constatat că spotul este difuzat cu încălcarea prevederilor art. 126 alin. (1) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, astfel cum au fost preluate din Decizia nr. 187/2006 (art. 144 alin. 1), în vigoare la data difuzării spotului pe posturile de televiziune, ulterior abrogată prin Decizia nr. 220/2011.

Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping pentru medicamente şi tratamente medicale sau suplimente alimentare prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane, care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja consumul acestor produse sau tratamente.

Membrii Consiliului au constatat că produsul ,,Colon Help", care este un supliment alimentar, conform menţiunilor cuprinse în spot, este promovat de o persoană publică, respectiv de doamna Simona Bălănescu, moderatoare de televiziune. În prezent, aceasta este moderatoarea emisiunii ,,Trăieşte sănătos’’, difuzată pe postul de televiziune ANTENA 2, de luni până vineri, în intervalul orar 15.00-16.00, emisiune axată pe teme medicale.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au constatat că spotul respectiv nu respectă regimul difuzării publicităţii prevăzut de art. 126 alin. (1) din Codul audiovizualului, întrucât promovarea la suplimentul alimentar „Colon Help" se face de către o persoană publică.

Or, legiuitorul a interzis difuzarea de publicitate pentru suplimente alimentare sau medicamente, dacă acestea sunt prezentate sau recomandate de persoane publice, apreciind că celebritatea acestora este de natură a încuraja achiziţionarea produselor promovate în astfel de condiţii.

Pentru aceste considerente şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea de îndată în legalitate în privinţa spotului publicitar de promovare a produsului „Colon Help", derulat pe posturile de televiziune, în sensul ca acesta să fie transmis cu respectarea regimului difuzării publicităţii din domeniul audiovizualului.