Decizia nr. 315 din 03.05.2011

03.05.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L.,
pentru postul CINEMAR TV

S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L.
B-dul Bucureşti nr. 25
BAIA MARE Jud. Maramureş

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 mai 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, întocmit în baza reclamaţiilor nr. 4702 şi 4703/06.04.2011, cu privire la emisiunea „Ţara mea", difuzată în zilele de 22 şi 23 martie 2011, precum şi raportul de monitorizare cu privire la respectarea regimului difuzării publicităţii în cadrul serviciului de programe difuzat de postul CINEMAR TV, în data de 22.04.2011.

Postul de televiziune CINEMAR TV aparţine S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 430.2/28.10.2008 şi decizia de autorizare nr. 1594.1/31.03.2011 pentru localitatea Baia Mare).

Analizând raportul de monitorizare având ca obiect emisiunea ,,Ţara mea", din zilele de 22 şi 23 martie 2011, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. a încălcat prevederile art. 34 alin. (1) şi art. 40 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„- art. 34 alin. (1) – Orice persoană are dreptul la propria imagine.
- art. 40 alin. (1) - În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să precizeze acest fapt".

În legătură cu cele două ediţii ale emisiunii, au fost formulate două sesizări în atenţia Consiliului, menţionate mai sus, prin care petentul reclamă faptul că i-au fost aduse grave prejudicii de imagine.

În fapt, în data de 22.03.2011, începând cu ora 21.30, postul CINEMAR TV a difuzat emisiunea „Ţara mea", realizată de Adrian Rusu, în cadrul căreia s-a discutat despre comasarea unor spitale. În acest sens, Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare urma să devină o secţie a Spitalului Judeţean Baia Mare.

În acest context, realizatorul emisiunii a manifestat o atitudine părtinitoare, în sensul că acesta a evidenţiat calităţile şi realizările conducerii Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie, în timp ce la adresa conducerii Spitalului Judeţean Maramureş a formulat doar critici vehemente, de natură a prejudicia dreptul la imagine.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Adrian Rusu : ...Există foarte multă dorinţă de a strica această bucăţică din sistemul spitalicesc...Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare. Este singurul spital care în 9 ani nu a înregistrat nicio datorie la stat, e spitalul care şi-a dat salariile, bonurile de masă, e spitalul care şi-a dat acele sporuri pe specialităţi...acest spital a ajuns să fie exemplu la nivel naţional... ca cel mai performant spital, Spitalul de Boli Infecţioase...Este aproape incredibil cum tu vrei să dai Spitalul de Boli Infecţioase ! Unde ?
„...La Spitalul Judeţean, unde nu sunt capabili să-şi plătească salariile, pentru că acolo conducerea, şi am zis-o de atâtea ori, colecţionăm diplome ... Deci, tu vrei să dai managementul ideal pentru România (e vorba de cel al Spitalului de Boli Infecţioase –n.n.), să-l distrugi şi să-l bagi la Spitalul Judeţean, care nu-s capabili de nimic..."

De altfel, pe parcursul întregii emisiuni, în cadrul discuţiilor avute cu persoanele care au intervenit telefonic pentru a-şi spune opinia pe marginea subiectului, realizatorul emisiunii a manifestat aceeaşi atitudine părtinitoare, cu încălcarea prevederilor privind dreptul la imagine a persoanei.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Adrian Rusu : (...)D-le vicepreşedinte, de ce să desfiinţăm un management performant şi să ducem la Spitalul Judeţean, că nu-s capabili să-şi plătească salariile ? (…)Dar nu vă interesează faptul ca Spitalul de Boli Infecţioase, de exemplu, nu are datorii şi are un management bun şi nu trebuie în jurul lui să construim ? Adică să nu dăm managementul ăsta la un spital, aşa cum era propunerea iniţială, să-l dăm la judeţean, care are un management prost..."
Adrian Rusu : ...Domnule doctor, nimeni nu mai pune la îndoială, tot oraşul, tot judeţul ştie că Spitalul de Boli Infecţioase este cel mai bine pus la punct, cel mai bun spital din punct de vedere al managementului..". De asemenea, membrii Consiliului au constatat că, şi în cadrul ediţiei difuzate în data de 23.03.2011, realizatorul emisiunii ,Ţara mea" a avut aceeaşi conduită, ceea ce a condus la desfăşurarea emisiunii cu încălcarea normelor ce reglementează dreptul persoanei la imagine.

Astfel, în contextul reluării subiectului cu privire la comasarea celor două spitale, realizatorul emisiunii a lansat un atac dur la adresa conducerii Spitalului Judeţean, îndeosebi a domnului dr. Călin Pop, precum şi a corpului medical, în ansamblu său, folosind expresii de natură a le prejudicia dreptul la imagine, expresii precum : „manager inconştient, care are boala de a aduna diplome, medici mediocri, spital primitiv..."

Redăm din raportul de monitorizare :

„Adrian Rusu : ... pentru ca Spitalul de Boli Infecţioase, de exemplu, să se alipească, în mod îngrozitor, incredibil şi ruşinos, unui spital rămas în urmă la nivel naţional, adică Spitalul Judeţean, care este o ruşine - şi o să vă dau câteva exemple, e o ruşine acest spital, şi managerul acestui spital este inconştient, ... apoi Spitalul Judeţean în mod normal ar trebui închis.
...Spitalul Judeţean din Baia, de exemplu, care vrea să fie spital de gradul trei, că are o boală managerul, are o boală, boala lui îi să adune diplome, boala lui e să fie recunoscut... Deci ăsta-i spitalul primitiv al lui Călin Pop, ăsta-i spitalul care vrea să conducă alte spitale !
...Deci, domnu’ doctor Călin Pop, director, ăăă, când mai trageţi copiii de limbi aşa, nu mai găsiţi şi alte metode un pic mai evoluate, aşa, adică în momentul în care vă faceţi lux în secţie la d-voastră acolo, nu vă mai uitaţi şi ăilalţi stau în mizerie ?
...Şi vor să ia singurul spital performant, singurul spital performant din toate timpurile din Maramureş şi să-l conducă, să-l subordoneze şi să ne batem joc de bolnavii de la Psihiatrie de exemplu, care trebuie duşi din Baia Mare la Sighet, din Cavnic la Sighet, în loc să facem la Sighet secţie închisă, ăia din Sighet să ramână la Sighet, să beneficieze de asistenţă de specialitate, pentru că acolo stiţi ce se întamplă, la Cavnic de exemplu ? Ăla nu-i spital !
... nu poţi să îl întrebi pe Călin Pop, pentru că are un spital primitiv, cu mulţi medici mediocri, cu dotare de Evul Mediu…Consultul bebeluşilor se rezumă la a-l trage de cleşte, ăăă, cu cleştele de limbă...

Având în vedere modalitatea în care au fost difuzate cele două ediţii ale emisiunii .„Ţara mea", ce au făcut obiectul raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 34 alin. (1) şi ale art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Astfel, realizatorul emisiunii a făcut afirmaţii de natură a prejudicia dreptul la imagine al d-lui Călin Pop, despre care a afirmat că este : „manager inconştient, care are boala de a aduna diplome".

De asemenea, realizatorul a formulat critici vehemente la adresa conducerii Spitalului Judeţean Maramureş, redate în exemplele de mai sus, fără să fie prezentat şi punctul de vedere al acestei unităţi spitaliceşti cu privire la subiectul dezbătut şi care a vizat-o în mod direct.

Consiliul consideră că radiodifuzorul avea obligaţia legală să prezinte şi punctul de vedere al reprezentanţilor conducerii spitalului, în condiţiile în care în emisiune a fost pusă la îndoială capacitatea managerială şi profesională a corpului medical din Spitalul Judeţean Maramureş, unitate medicală importantă şi cu impact pe plan local.

Or, în nici una din cele două ediţii ale emisiunii, deşi avea obligaţia legală, radiodifuzorul nu a asigurat condiţii de exprimare şi conducerii spitalului, prin care să-şi poată formula apărări cu privire la cele afirmate.

Potrivit normelor audiovizuale, atunci când într-un program radiodifuzorul prezintă fapte sau comportamente de natură a leza dreptul la imagine, aşa cum s-a întâmplat pe parcursul ediţiilor monitorizate, radiodifuzorul are obligaţia legală să respecte principiul audiatur et altera pars, obligaţie pe care acesta nu a respectat-o.

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi raportul de monitorizare cu privire la respectarea regimului difuzării publicităţii în cadrul serviciului de programe difuzat de postul CINEMAR TV, în data de 22.04.2011.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 253/2011, s-a stabilit că desfăşurarea alegerilor locale parţiale pentru primarul municipiului Baia Mare, judeţul Maramureş, va avea loc în data de 8 mai 2011.

Potrivit aceluiaşi act normativ, campania electorală va începe în ziua de sâmbătă, 23 aprilie 2011, ora 0.00 şi va dura pâna în data de 5 mai 2011, ora 24.00.

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

În fapt, în data de 22 aprilie 2011, postul CINEMAR TV din Baia Mare a difuzat un spot publicitar în care domnul Cătălin Cherecheş, candidat din partea alianţei politice USL la alegerile parţiale pentru Primăria Baia Mare, ce urmează să aibă loc în data de 08.05.2011, a adresat un mesaj locuitorilor cu ocazia Sărbătorilor de Paşte. Spotul a avut o durată de 1 minut şi 31 de secunde şi a fost difuzat în calupurile de publicitate, transmise în intervalul orar 19.55-22.15.

Membrii Consiliului au constatat că spotul a fost difuzat cu încălcarea prevederilor menţionate, întrucât acesta a conţinut mesajul unui om politic, constituind, în fapt, publicitate politică în favoarea candidatului USL la alegerile parţiale pentru primăria Baia Mare.

Or, conform prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor campaniei electorale. Sub acest aspect, membrii Consilului au constatat că spotul publicitar, în care a apărut candidatul respectiv, a fost difuzat înainte de începerea oficială a campaniei electorale.

Având în vedere aceste considerente, membrii Consiliul au propus şi au votat sancţionarea cu somaţie publică a radiodifuzorului.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SPHERA MEDIA PRODUCTION S.R.L. pentru postul de televiziune CINEMAR TV din Baia Mare şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune CINEMAR TV cu somaţie publică, întrucât în emisiunea „Ţara mea", ediţiile din 22 şi 23 martie 2011, în care s-a discutat tema comasării unor spitale, au fost aduse acuzaţii conducerii Spitalului Judeţean Maramureş, fără a i se solicita un punct de vedere, fapt de natură a-i prejudicia dreptul la imagine.

De asemenea, postul CINEMAR TV a difuzat în 22 aprilie 2011 publicitate politică, fapt interzis de Codul audiovizualului, cu excepţia perioadelor de campanie electorală."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.