Decizia nr. 328 din 02.03.2010

02.03.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 30.000 lei a S.C. TV ANTENA 1 S.A.
BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1 C.U.I. R1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1, BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 02 martie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr. 2660/26.02.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea « Acces direct », difuzată de postul de televiziune ANTENA 1 în data de 25 februarie 2010.

Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 32 alin. (1), art. 36 alin. (1 - 2) şi art. 42 alin. (1 - 2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor invocate :

Art. 32 - « (1) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private. »

Art. 36 - "(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale.

(2) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.".

Art. 42 - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.« Postul de televiziune ANTENA 1 difuzează de luni până vineri, în intervalul orar 17.00-19.00, în direct, emisiunea  »Acces direct", prezentată de dl. Mădălin Ionescu. Ediţia din 25 februarie 2010 a emisiunii a avut marcajul AP. Genul programului : news-magazine.

Pe ecran a fost titrat : « Poze şoc cu Moni – motivul divorţului ? ; Moni : “Dacă Iri divorţează, mă mărit în 6 luni” ; Moni : “Iri nu mi-a luat nimic de Dragobete” ; Imediat : Poze şoc cu Moni ! De divorţ ? ; Moni faţă-n faţă cu “actul de divorţ” ; Moni, momentul zero – rampa de lansare ; Punctul de “I” : dezvăluirile Monicăi ».

În studio au fost invitaţi : Cristina Şişcanu, Florian Bichir – ziarist Libertatea, Angela Ciupitu, Cristina Demetrescu – astrolog şi Adrian Filote – fostul şofer al Monicăi Columbeanu.

Consiliul a constatat că ediţia din 25 februarie 2010 a emisiunii « Acces direct » a avut ca subiect viaţa privată şi de familie a soţilor Monica şi Irinel Columbeanu, punându-se în discuţie un set de fotografii cu conotaţii sexuale (cu privire la care s-a presupus că protagonistă ar fi Monica Columbeanu), fotografii despre care s-a spus că ar putea constitui un posibil motiv de divorţ al celor doi soţi.

Redăm din raportul de monitorizare : « Acum însă, vă reamintesc, am primit pe adresa redacţiei două fotografii. Specialiştii pe care i-am consultat apreciază, într-o proporţie destul de mare, că în fotografii e vorba de Monica Columbeanu. Nu ştim când au fost făcute, nu ştim dacă acesta este posibilul motiv de divorţ dintre Irinel Columbeanu şi soţia sa. Vom dezbate acest caz astăzi. Din motive lesne de înţeles, nu putem să le difuzăm aşa cum le-am primit. Fotografiile au fost prelucrate de colegii noştri şi veţi vedea doar o parte. Vom încerca să ne lămurim dacă este Monica Columbeanu în aceste fotografii. Acum însă, vă spun că, invitată azi-noapte la emisiunea „Un show păcătos”, Monica Columbeanu a negat zvonurile potrivit cărora Irinel ar fi depus actele pentru divorţ. Însă, Monica nu exclude varianta unei posibile despărţiri în viitor. »

Pe parcursul emisiunii, unii dintre invitaţi au discutat, în termeni ironici, despre soţii Columbeanu, apreciindu-se că familia în discuţie « nu e o familie normală ». Cităm din raportul de monitorizare :

"Florian Bichir : Nu, nu, nu. Vă spun eu că nu. Stai liniştit. Sau regii d-astea că el nu e gelos şi, ce să spun... Ce să mai formeze o familie... Că apare zilnic, îşi face ea, are aranjamente, n-are aranjamente, apare cu un bărbat, se hlizeşte pe la Londra. Asta zice : „Nu e supărat.” Ăsta iese şi linge pe la ...
Mădălin Ionescu : Îşi arată sânii pe străzi.
Florian Bichir : Irinel, ăsta micu’, iese prin cluburi şi linge femeile la subraţ. Adică, dacă asta vi se pare o familie normală, scuzaţi-mă, înseamnă că eu sunt anormal.
Mădălin Ionescu : Păi, asta zic. Ei nefiind o familie normală…
Cristina Demetrescu : Dar să ştiţi că o face în silă pentru că nu asta îşi doreşte Irinel.
Florian Bichir : Da, bine. Daţi-mi voie şi termin, şi vă las, că văd că sunteţi mai pricepuţi ca mine în Monica şi mă bucur pentru asta. Nu vreau să devin priceput. Nu e o familie normală. E o familie care, nu ştiu, probabil au o căsătorie de complezenţă, sunt ahtiaţi după publicitate amândoi, să iasă în permanenţă cu ...
(...)
Florian Bichir : Da, da, probabil că bărbată-su. Nu e o familie normală. Dacă erau vopsiţi negri puteam să spun că sunt familia Adams, ăia. Adică, nu ştiu domne’, sunt înnebuniţi. Dacă nu apar în ziare, cred că ăştia se sinucid, dacă n-apare o săptămână. Eu am venit că sunt fascinat şi-s curios de fotografiile alea, să vedem, la chestia asta. Altceva, ce mai face, iarăşi e la al şaptelea rând de şoferi, s-a dat Martin la ea, şi-a dat mesaje singură, şi-a luat flori."

De asemenea, au fost folosite expresii peiorative, jignitoare atât la adresa Monicăi Columbeanu, cât şi la adresa soţului acesteia. Redăm din raportul de monitorizare :

"Florian Bichir : Nu, da mă gândeam că e tristă ţară şi, cu sinceritate şi cu scuzele de rigoare, îi plâng pe colegii mei care lucrează pe monden. N-aş fi alergat după ea s-o întreb ceva nici de-al dracu, Uite aşa, ca să se oftice. Ce să spun ! Ce-am văzut ? Un personaj cu un râs care denotă destul de puţini neuroni, răspunsuri absolut stupide. Mă gândeam (neinteligibil), la cucoana aia care avea doar 100 de cuvinte în vocabular.
(...)
Mădălin Ionescu : „Eu nu pot să stau necăsătorită.”, „Eu o să mai am un copil.”
Florian Bichir : Şi crezi că-ţi trebuie creier ca să ai un copil ?
(...)
Florian Bichir : Dă-mi mie voie, ca să fiu eu nervos şi să-mi aduc aminte că lumea a fost alături de ea şi a simpatizat-o în momentul în care o fată simplă de la ţară vine şi-l găseşte p-ăla prin (neinteligibil). În momentul în care şi-a pus genţi în cap, acum o întreabă : „Ce părere ai de legea pensiilor ?” Şi râde ca imbecila, scuzaţi-mă."
(...)
"Florian Bichir : Nu, nu, nu. Vă spun eu că nu. Stai liniştit. Sau regii d-astea că el nu e gelos şi, ce să spun... Ce să mai formeze o familie... Că apare zilnic, îşi face ea, are aranjamente, n-are aranjamente, apare cu un bărbat, se hlizeşte pe la Londra. Asta zice : „Nu e supărat.” Ăsta iese şi linge pe la ...
Mădălin Ionescu : Îşi arată sânii pe străzi.
Florian Bichir : Irinel, ăsta micu’, iese prin cluburi şi linge femeile la subraţ. Adică, dacă asta vi se pare o familie normală, scuzaţi-mă, înseamnă că eu sunt anormal. "
"Mădălin Ionescu : Dacă era înainte de căsătorie şi dacă, dacă, este vorba despre ea, nu ştiu cât de supărat poate fi Irinel în acest moment. Poate că omul, după ce a văzut imaginile… Auăleo ! Iar le-am deschis. După ce a văzut imaginile de la Londra…
Florian Bichir : Poate să o ierte sau poate să nu o ierte. Ce zice : „Domne’, am iertat-o.”, îşi mângâie coarnele după aia şi asta e."

Faţă de toate aceste aspecte, Consiliul a apreciat că emisiunea, în ansamblul ei, a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 32 alin. (1) din Codul audiovizualului, prevederi potrivit cărora nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private.

În ceea ce priveşte viaţa de familie a soţilor Columbeanu, membrii Consiliului au apreciat că aceasta a fost grav prejudiciată de conţinutul emisiunii « Acces direct » din 25.02.2010. Or, potrivit dispoziţiilor art. 36 alin. (1) şi (2) din Codul audiovizualului, orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale, fiind interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

Or, niciunul dintre soţii Columbeanu nu şi-a dat acordul cu privire la difuzarea unei emisiuni cu un asemenea subiect, astfel cum prevăd în mod expres prevederile legale invocate.

Consiliul a considerat că prezentarea unor poze cu conotaţii sexuale, al căror conţinut nu era în mod clar identificabil, dar despre care postul ANTENA 1 a pretins că protagonista lor este Monica Columbeanu, a fost de natură să afecteze dreptul la imagine al acesteia.

Redăm din raportul de monitorizare :

« Mădălin Ionescu : Eu am aceste fotografii acum, dar, nu ştiu, n-are rost să le vântur pe aici, că nu pot să le arăt aşa cum sunt ele. Sunt naşpa. Aşa. Şi aveţi grijă la camere, cum le poziţionaţi. O să ţin aşa. Da. Naşpa, frate. Aici e o domnişoară care face nişte treburi. Nu-i comentăm talentele. Da ? Sunt fotografii care ar putea fi compromiţătoare. Nu ştim când au fost făcute. Nu ştim de către cine. Nu ştim dacă e vorba de Monica Columbeanu în aceste fotografii. Sunt specialişti pe care i-am consultat care cred că da. Nu ştiu dacă am putea să ne dăm cu părerea, am reuşit … Daţi-le pe marele ecran din platou, vă rog. »

Mai mult decât atât, o astfel de abordare a constituit, în esenţă, o acuzaţie de natură morală adusă acesteia raportat la statutul de femeie căsătorită al acesteia, situaţie în care postul avea obligaţia de a respecta principiul audiatur et altera pars, reglementat de dispoziţiile art. 42 alin. (2) din Codul audiovizualului, lucru care nu s-a întâmplat.

Membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul a încălcat grav, fără a exista un interes public justificat, un drept fundamental al omului, respectiv dreptul la viaţă intimă, familială şi privată, garantat de art. 26 din Constituţia României şi de legislaţia din domeniul audiovizualului, legislaţie armonizată cu cea europeană.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 30.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A., având licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994, pentru postul de televiziune ANTENA 1, se sancţionează cu amendă în cuantum de 30.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 32 alin. (1), art. 36 alin. (1 - 2) şi art. 42 alin. (1 - 2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. TV ANTENA 1 S.A.
BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 328/02.03.2010 privind amendarea cu 30.000 lei a radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 1 şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 1 cu amendă de 30.000 lei, întrucât emisiunea “Acces direct” din 25 februarie 2010, care a avut ca subiect viaţa privată a familiei Columbeanu, a fost difuzată fără a exista un acord din partea acesteia cu privire la transmiterea informaţiilor şi a imaginilor şi fără a exista un interes public care să justifice aducerea lor la cunoştinţa publicului, fapt care a fost de natură să afecteze dreptul la imagine al acestora.

De asemenea, postul ANTENA 1 nu a respectat nici dispoziţiile art. 32 din Codul audiovizualului, care prevăd că nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar dreptul la informare nu poate justifica invadarea vieţii private."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.