Decizia nr. 351 din 15.05.2014
21.05.2014
privind somarea S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.,
PLOIEÅžTI,
str. Democraţiei nr. 28A
(Spaţiul de lucru nr. 2, Construcţia C1), parter, jud. Prahova
CUI 14954665
pentru postul ROMÂNIA TV BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1
ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 15 mai 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat reclamaÅ£ia nr. 5882/25.04.2014, precum ÅŸi raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la emisiunea « EdiÅ£ia de seară », difuzată în 24.04.2014 de postul ROMÂNIA TV. Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011).
În urma analizării raportului de monitorizare şi vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 66 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
- art. 66 alin. (1) lit. a) : "În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică."
Postul de televiziune România TV transmite de luni până joi, începând cu ora 21:00, emisiunea „EdiÅ£ia de seară”, moderată de Laura Chiriac ÅŸi Victor Ciutacu.
Ediţia din data de 24.04.2014 a avut drept temă de dezbatere inculparea şi cercetarea în stare de libertate a Primarului municipiului Constanţa, domnul Radu Mazăre.
Invitaţi în platou pentru a comenta tema supusă dezbaterii au fost : acad. Răzvan Theodorescu, Tudor Octavian – publicist, Bogdan Chirieac – jurnalist DC News. În direct, din studioul televiziunii Neptun TV, au participat jurnalista Adriana Teodoru şi Primarul municipiului Constanţa - Radu Mazăre.
Redăm din raportul de monitorizare :
"Victor Ciutacu : Bună seara, doamnelor şi domnilor. În fiecare campanie electorală Traian Băsescu îşi alege ţinte pe care le transformă în duşmani colectivi. Tura asta i-a picat Radu Mazăre la zar.
...
Voce din off : Pitorescul şi revoluţionarul primar al Constanţei este trofeul cel mai râvnit al anticorupţiei băsiste şi nu uită niciodată să strige cine îi poartă sâmbetele.
...
Voce din off : De ani de zile susţine neîntrerupt că e monitorizat în scop de vânătoare politică la ordinul fostului său coleg de partid.
...
După prezentarea invitaţilor săi, moderatorul Victor Ciutacu afirmă :
Victor Ciutacu : La fiecare campanie Băsescu găseşte câte un duşman colectiv. Ruşi, moguli. La tura asta par a fi baronii. Mazăre e vârful imagistic al poveştii.
Bogdan Chirieac : Cu domnul Mazăre au greşit grav. Fiindcă cei care pun în practică această politică, interesantă altminteri, au greşit cu Mazăre fiindcă Mazăre e simpatic. Nu provoacă repulsie poporului. Alţi baroni, graşi, guşaţi, asudaţi, plini de bani.
...
Bogdan Chirieac : La Mazăre ... De ce să-l bagi pe Mazăre la puşcărie ? Zice poporul muncitor. Aţi văzut că s-a şi oprit, pentru moment cel puţin, baroniada anti-PSD.
Victor Ciutacu : E Mazăre un zid ?
Bogdan Chirieac : A picat prost, domnul Ciutacu. Luarea lui Mazăre a picat prost. Dacă măcar o duceau la bun sfârşit avea un sens. Vă daţi seama cum a fost când s-au dus în parcul Herăstrău cu trei batalioane de mascaţi şi două tancuri să-l umfle pe Mazăre ?
Răzvan Theodorescu : Pentru nimeni nu a ieşit poporul alegător cum a ieşit pentru Mazăre.
Discuţia a continuat cu un dialog între invitaţii din platoul RTV şi primarul Radu Mazăre.
...
Victor Ciutacu : Domnule Mazăre, e povestea asta, încercarea de încarcerare a domnului Popescu de la Dâmboviţa, dublată de o eventuală convocare a doamnei Udrea la DNA, o mişcare de echilibrare a unei lupte anticorupţie profund dezechilibrate politic ?
Radu Mazăre : Nu ştiu să vă răspund care sunt considerentele. Pot să vă spun doar că eu trăiesc acum ce am mai trăit în 2005 când s-au mutat procurori, s-au mutat poliţişti judiciari de la Bucureşti în Constanţa, imediat după ce a câştigat mandatul Băsescu şi după ce a fost schimbat şeful de atunci al DNA-ului, încercând să caute cu orice preţ ceva împotriva mea.
Lucrul ăsta se întâmplă şi acum. Sigur, au căutat, au monitorizat, au înregistrat, au verificat absolut toate achiziţiile de atunci şi până acum. Dar acelaşi lucru îl constat extrem de virulent că se întâmplă acum. Eu nu ştiu de ce se întâmplă cu cel de la PMP şi dacă o să ajungă la Udrea sau nu. Eu vă spun în cazul meu ce resimt şi ce simt. (...) Aicea nu mai sunt cercetate fapte, aicea eu sunt un vânat.
...
Bogdan Chirieac : Domnul Mazăre, cred că situaţia e mai complicată şi în locul dumneavoastră, ştiu că nu vă speriaţi uşor, aş fi foarte îngrijorat.
Fiindcă, într-adevăr, campania, baroniada asta începută s-a oprit la dumneavoastră. S-a oprit nu fiindcă au dorit să se oprească, că doar v-au băgat o noapte la puşcărie, v-au ţinut 24 de ore acolo şi apoi trei judecători au spus că nu sunt suspiciuni rezonabile cum că s-ar fi dat mită în cazul locuinţelor respective. Au avut o formulare clară care practic le anulează dosarul procurorilor. Mai ales când aţi avut ultimul verdict cum că nu sunt suspiciuni rezonabile, practic a anulat dosarul. Să nu credeţi însă că maşinăria se va opri. Şi dacă dumneavoastră ne spuneţi că sunteţi ... eu nici nu ştiam că sunteţi în instanţă cu acest proces, faptul că se face o campanie de nicăieri, aşa începută cu dumneavoastră, vi se cere şi punct de vedere ... Sunteţi la prima instanţă în dosarul ăsta ?
Radu Mazăre : Da, sunt la prima instanţă şi sunt în stadiul în care se fac expertize pentru că mie de către DNA nu mi s-a făcut nicio expertiză ci numai constatare de către angajaţii DNA-ului. Întotdeauna am cerut expertiză, s-a refuzat (...) Acuma în instanţă se fac expertizele care ar fi trebuit făcute în faza de cercetare, de aia durează dosarul.
Bogdan Chirieac : Deci sunteţi în instanţă de 6 ani cu dosarul ăsta ?
Radu Mazăre : Da. Şi au fost schimbaţi ... sunt la al cincilea judecător.
Bogdan Chirieac : Nu vă impresionaţi uşor. Cred că la prima instanţă veţi fi condamnat. Fără să mă pricep deloc la dosar, pur şi simplu analizez politic, că, mă iertaţi ...
Victor Ciutacu : De ce, doar ... pentru întreaga activitate ? E ca la Oscaruri ?
Bogdan Chirieac : Din nefericire, de multe ori justiţia din România e analizată politic, să ştiţi.
...
Victor Ciutacu : Uite, stai cu sartrapu la masă şi nu ne-a răspuns la întrebare, dacă e el dijmuitorul ...
Răzvan Theodorescu : Întrebarea domnului Ciutacu a fost foarte bună. Pentru că noi, aicea, discutăm despre faptul că situaţia Mazăre în Constanţa ar putea să provoace chiar şi o mică explozie de care nu este nevoie. Confirmaţi acest lucru ?
Adriana Teodoru : Asta este adevărat, pentru că l-am văzut pe Mazăre pe stradă, spre exemplu, în Constanţa. Şi oamenii, sigur, unii îl simpatizezază, unii mai puţin, dar cei mai mulţi dintr ei îl tratează ca pe un star. (...)"
Analizând modul în care s-a desfăşurat emisiunea, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale referitoare la informarea corectă, imparţială a publicului, nefiind asigurat un echilibru al opiniilor exprimate.
Membrii Consiliului au apreciat că modul în care radiodifuzorul a înţeles să aducă la cunoştinţa publicului informaţiile referitoare la reţinerea d-lui Radu Mazăre pentru 24 de ore a fost în contradicţie cu dispoziţiile art. 66 din Codul audiovizualului, potrivit cărora, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să fie făcută cu asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
Consiliul a constatat că în emisiune a fost difuzată opinia subiectivă, unilaterală, a reprezentanţilor postului ROMÂNIA TV, a invitaţilor (jurnalişti cunoscuţi publicului ori personalităţi ale societăţii româneşti) sau a jurnaliştilor postului de televiziune NEPTUN TV, care au susţinut că arestarea este un abuz cu substrat politic, pe această temă făcându-se numeroase afirmaţii ori supoziţii de natură acuzatoare, nesusţinute cu probe ; or, potrivit dispoziţiilor legale, informarea publicului trebuia făcută într-un mod mod obiectiv, nepărtinitor, în sensul prezentării unei pluralităţi de opinii sau a unor puncte de vedere opuse
De asemenea, modul în care dl. Victor Ciutacu, unul dintre moderatorii emisiunii, a înţeles să conducă discuţiile, a fost unul pro-causa, lipsit de imparţialitatea şi obiectivitatea cuvenită unei discuţii privind un subiect ce a suscitat interes în societatea românească.
Consiliul a mai constatat că opiniile prezentate în dezbaterea acestui subiect au aparţinut, cu preponderenţă, unor jurnalişti ce realizează ori moderează emisiuni la postul ROMÂNIA TV ori a unor jurnalişti cunoscuţi publicului, o astfel de situaţie fiind de natură a canaliza, a influenţa opinia publicului cu privire la aspectele aduse în atenţia sa, având în vedere calitatea de formatori de opinie a persoanelor care se bucură de notorietatea dată de frecvenţa apariţiilor publice.
Mai mult, opiniile acestor persoane nu au fost neutre, imparÅ£iale, de natură să asigure un echilibru al discuÅ£iilor sau informaÅ£iilor puse la dispoziÅ£ia publicului, ci au fost în sensul în care să formeze publicului convingerea că cercetarea penală ÅŸi reÅ£inerea d-lui Radu Mazăre au fost consecinÅ£a unor « comenzi politice », apreciindu-se că DNA este o instituÅ£ie aflată sub influenÅ£a politică a PreÅŸedintelui Traian Băsescu.
În calitate de garant al interesului public, în baza competenţelor şi obligaţiilor stabilite prin lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparţial şi echilibrat în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la informare a telespectatorilor.
Consiliul consideră că prezentarea unor subiecte de actualitate, cu implicaţii în plan social, economic şi politic trebuie făcută cu respectarea unei informări obiective, printr-o prezentare echidistantă şi echilibrată a opiniilor tuturor părţilor implicate în respectiva problemă.
Radiodifuzorul, persoana responsabilă pentru conţinutul programelor audiovizuale puse la dispoziţia publicului, nu a asigurat respectarea principiilor imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, aşa cum obligă dispoziţiile legale din domeniul audiovizualului.
Faţă de cele constatate, având în vedere criteriile de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a decis, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică de intrare în legalitate.
În temeiul art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 281.3/09.06.2011 şi al deciziei de autorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 66 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ROMÂNIA TV cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „Ediţie de seară" din 24.04.2014, informaţiile prezentate, precum şi opiniile exprimate pe marginea subiectului privind inculparea şi reţinerea unei persoane publice nu au fost neutre, imparţiale, de natură să asigure un echilibru al punctelor de vedere, ceea ce contravine prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului.
Potrivit dispoziţiilor invocate, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să fie făcută cu asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.