Decizia nr. 39 din 15.01.2014

21.01.2014


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.R.L.,
 Bucureşti, B-dul Ficusului nr. 44A, Corp B, etaj 4, sector 1, CUI 15081313

 pentru postul RADIO ZU Bucureşti, str. Maior Gheorghe Şonţu nr. 8, sector 1

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 ianuarie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul prezentat de Direcţia Monitorizare cu privire la unele ediţii ale emisiunii „Morning Zu” difuzate de postul RADIO ZU, în perioada 24.08.2013 - 31.11.2013, în intervalul orar 07.00-10.00.
 Postul RADIO ZU din Bucureşti aparţine radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R427.3/26.04.2004, decizia de autorizare nr. 1002.0/22.12.2005 şi de reautorizare nr. 1002.1/27.02.2009).
 În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.R.L. a încălcat prevederile articolelor 18 lit. b), 19 alin. (2) lit. f) şi k), 40 alin. (3) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Potrivit dispoziţiilor invocate :

  • art. 18 : Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00, producţii care prezintă : lit. b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
  • art. 19 alin. (2) : Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
  • lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
  • lit. k) calitatea şi tipologia limbajului.
  • art. 40 alin. (3) : Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
     În fapt, postul RADIO ZU difuzează în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 07.00-10.00, emisiunea „Morning Zu”, prezentată şi realizată de domnii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan.

 Membrii Consiliului au constatat că unele dintre ediţiile emisiunii „Morning Zu”, transmise în lunile septembrie şi noiembrie 2013 au avut un conţinut licenţios, iar prezentatorii acesteia au folosit un limbaj asemănător.

 Redăm din raportul de monitorizare :
 • Emisiunea „Morning Zu” difuzată în data 13.09.2013
 În cadrul unei scenete (ora 08:45) Daniel Buzdugan, în rolul primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, propunând o serie de măsuri pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari, a folosit un limbaj licenţios pronunţând în mod insistent numele rasei de câini „Puli” : D. Buzdugan (imitându-l pe Marian Vanghelie) : Mai aducem, mai vrem să mai populăm Sectorul 5... cu Puli. M. Morar : Cu ce ? D. Buzdugan : Cu Puli M. Morar : Domnu’ Vanghelie ! D. Buzdugan : Este câine unguresc, ungarische Puli M. Morar : Aaa !, rasa de câine unguresc a Ungariei ! Dar nu trebuie să mai repetaţi, că ştim. D. Buzdugan : Puli, Puli, Puli ! M. Morar : Domnu’ Vanghelie ! Exageraţi acuma, pe bune... D. Buzdugan : O să zică lumea : uite dom’le, ce frumos în sector la... M. Morar : Dar, nu faceţi reclamă câinelui unguresc, când avem noi... D. Buzdugan : În Sectorul 5 îi plin de Puli, dom’le ! M. Morar : Domnu’ Vanghelie, deci eu n-am nimic cu dumneavoastră, dar nu puteţi face reclamă unui câine unguresc în ţara Ciobănescului Mioritic. Bună dimineaţa, 8 şi 45 de minute. (D. Buzdugan râde)... De ce râdeţi ?... D. Buzdugan : Ştii că domnu’, domnu’ Oprescu vrea să aducă canguri... M. Morar : Da, ştiu. D. Buzdugan : Cangurul e spaima Puli. Adică nu trebuie să fie şi cangurul şi rasa Puli unguresc în acelaşi sector. M. Morar : Da, am înţeles, 8 şi 46 de minute. Revenim în câteva momente. Mă duc să vă leg câinele, domnu’ Vanghelie. D. Buzdugan : Da, uite pun pe facebook acuma... M. Morar : Pune-i botniţă lui Vanghelie ! (...)

 • Emisiunea „Morning Zu” difuzată în data de 19.09.2013
 În jurul orei 08:23 cei doi prezentatori au comentat o ştire potrivit căreia un porc mistreţ ar fi lovit o maşină pe Aleea Privighetorilor, unde stau fetiţele. Comentariul a fost urmat de o scenetă cu Daniel Buzdugan în rolul unui şofer care s-a dus la fetiţe, în care s-a folosit un limbaj vulgar, nepotrivit orei de difuzare. Daniel Buzdugan : Acum două săptămâni, cred că, soţia mea a fost plecată la socrii, şi na, ca bărbatul rămas singur acasă, am zis să mă duc şi eu la fetiţe pe Aleea Privighetorilor. Am mers aşa cu lumina stinsă, să nu mă vadă vecinii, ştii că dacă... Mihai Morar : A, de aia se numeşte Aleea Privighetorilor. Daniel Buzdugan : Da, că sunt păpuşele. Sunt fetiţe care... Mihai Morar : Privigheciori... Daniel Buzdugan : Privigheciori, da, exact. Cred că era una care era blondă, dar... Mihai Morar : Am înţeles, am înţeles, da, da... Daniel Buzdugan : Aşa, şi zic : să iau şi eu o fetiţă să, na, să, ca bărbatul singur rămas acasă fără nevastă, că nevasta era la socrii la Buzău. Şi mă duc pe acolo, pe Aleea Privighetorilor, văd ceva mişcare, deschid portiera în spate, pac, aud zgomot. Mă duc acasă. În faţa blocului, zic, să-i dau un pusi. Şi îi dau un pusi şi zic : fă, dar eşti neepilată, ce-i cu tine ? Nene, luasem porcul mistreţ în maşină !... (Mihai Morar râde) Nu se poate aşa ceva ! Şi mă pregăteam să-i dau şi o sută de euro. Dar în loc să mă iubească, râma în maşină, nene ! Mihai Morar : Auzi, dar porcii ăia mistreţi de pe Aleea Privigheciorilor... Ăia şi înoată, nu ? Că am auzit că sunt şi peşti ?... Ăia joacă şi rolul de peşti. (Cei doi se amuză.) Daniel Buzdugan : Deci, cum aşa ceva ? În loc să mă iubească, râma prin maşină pe acolo... Mihai Morar : Nu, mă, nu se poate aşa ceva. Adică un porc mistreţ să lovească un Mercedes pe Aleea Privighetorilor. Nu era mai o.k. dacă o privighetoare lovea o maşină pe Aleea Mistreţilor ? Daniel Buzdugan : Da. I-am zis curvă şi mi-a dat cu o copită peste bot. Mihai Morar : Domnu, cred că aţi băut ceva înainte să intraţi în direct la radio, iertaţi-mă.(...)

 • Emisiunea „Morning Zu” difuzată în data de 23.09.2013 Vorbind despre sfaturi pentru prevenirea răcelii, (ora 8:00) Daniel Buzdugan a citit un mesaj de la un ascultător cu următorul conţinut : Uite, specialiştii la 1815, un ascultător ne zice să nu facem dragoste dezbrăcaţi în casă atunci când ne violăm nevasta.

 • Emisiunea „Morning Zu” difuzată în data 08.11.2013 Pe parcursul emisiunii, la ora 7.58, a fost difuzată o înregistrare conţinând un limbaj licenţios, ce a provocat amuzamentul celor aflaţi în studio şi despre care s-a sugerat că ar fi fost o farsă pregătită pentru Mihai Morar de ziua lui. Mihai Morar : Am o altă idee de la un ascultător, la 1815. O voce de bărbat imită anunţul din gară : Tă-tă-tă-tă-tă-tă ! Mihai Morar : Nu te-ai prins, nu ? O voce de bărbat imită anunţul din gară : Trenul personal din direcţia Galaţi soseşte în staţie la linia 3 şi va pleca în direcţia : Râmnicu Sărat, Făurei, Buzău, Constanţa, Mangalia, Bucureşti Nord. Bag p**a în gura ta Sicuţa, bag... (n.n.-înregistrarea a fost întreruptă şi se aud râsete în studio.) Mihai Morar : Băi, ce faceţi aici, băi ?... Băi, dacă mai îmi faceţi farse de-astea, pe bune. Haide, măi !... Centura Brăilei va purta numele Nicuşor de la Brăila. Daniel Buzdugan : Aoleu, aoleu ! La mulţi ani, sănătate, tatăă ! (n.n- râzând) Mihai Morar : Doamne fereşte ! Mă duc acasă... Daniel Buzdugan : Nu, stai, stai cuminte !... Mihai Morar : Bă, dar chiar aşa să vă purtaţi cu colegul vostru de ziua lui ?!! Daniel Buzdugan : Da măi, i-au băgat un material... Sicuţa Morena. (...) Mă, de ziua lui, măi ! Mihai Morar : Doamne fereşte ! Acuma o să mă sune mama să-mi zică la mulţi ani. Cu ce obraz îi mai răspund eu mămicii mele ? Daniel Buzdugan : Răspund eu. (...) Membrii Consiliului au constatat că unele dintre ediţiile emisiunii „Morning Zu”, transmise în lunile septembrie şi noiembrie 2013, au avut un conţinut licenţios, iar prezentatorii acesteia au folosit un limbaj asemănător, fapt ce contravine prevederilor legale în materie de protecţie a minorilor în cadrul serviciilor de programe, precum şi a obligaţiei prevăzute la art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului.

 De exemplu, potrivit raportului de monitorizare, în cadrul unei scenete (ora 08.45), difuzate în emisiunea „Morning Zu” din 13.09.2013, prezentatorul Daniel Buzdugan, în rolul primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, propunând o serie de măsuri pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari, a folosit un limbaj licenţios pronunţând în mod insistent numele rasei de câini „Puli” (D. Buzdugan : ... cu Puli./ Puli, Puli, Puli !/ : În sectorul 5 îi plin de Puli, dom’le ! / Cangurul e spaima Puli.) Şi în cadrul altor ediţii ale aceleiaşi emisiuni a fost folosit un limbaj vulgar, cum ar fi : „Daniel Buzdugan (19.09.2013, ora 08.23) : ... fă, dar eşti neepilată... ; I-am zis curvă şi mi-a dat cu o copită peste bot. Daniel Buzdugan (23.09.2013, ora 08.00) : ... un ascultător ne zice să nu facem dragoste dezbrăcaţi în casă atunci când ne violăm nevasta.”

 În data 08.11.2013, la ora 7.58, a fost difuzată o înregistrare conţinând expresia : Bag p**a în gura ta Sicuţa, bag...” Raportat la conţinutul acestor emisiuni, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 18 lit. b) din Codul audiovizualului, întrucât a difuzat programe cu conţinut obscen la ore accesibile minorilor, deşi norma interzice prezentarea între orele 23.00-06.00 a unui astfel de limbaj sau comportament.
 Mai mult, prin difuzarea unor programe în cadrul cărora s-a folosit în mod repetat un limbaj licenţios, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorii nu a ţinut cont nici de criteriile de clasificare prevăzute la art. 19 alin. (2) din Codul audiovizualului, precum : calitatea şi tipologia limbajului, psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor.

 De asemenea, analizând raportul de monitorizare şi audiind fragmente din unele dintre ediţiile emisiunii „Morning Zu”, membrii Consiliului au constatat că, totodată, folosirea unui astfel de limbaj de către prezentatorii acestora a fost de natură să contravină şi dispoziţiilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, conform cărora moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

 Consiliul a apreciat că un conţinut precum cel exemplificat anterior a fost de natură a afecta minorii, întrucât un astfel de conţinut nu poate constitui un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale.
 În calitate de garant al interesului public, membrii Consiliului consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure o protecţie reală a publicului minor şi că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut, care pot oferi modele de comportament pentru copii, trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât aceştia să nu fie expuşi unor riscuri psihice şi/sau morale.
 Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 5.000 lei. Supusă la vot, propunerea de sancţionare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R427.3/26.04.2004, decizia de autorizare nr. 1002.0/22.12.2005 şi de reautorizare nr. 1002.1/27.02.2009) se sancţionează cu amendă în cuantum de de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor articolelor 18 lit. b), 19 alin. (2) lit. f) şi k), 40 alin. (3) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3 Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO ZU cu amendă de 5.000 lei, întrucât mai multe ediţii ale emisiunii „Morning ZU", difuzate în lunile septembrie şi noiembrie 2013, au avut un conţinut obscen, nepotrivit orei de difuzare a emisiunii, fapt de natură să contravină dispoziţiilor referitoare la protecţia minorilor. De asemenea, sancţiunea a fost aplicată şi pentru încălcarea dispoziţiilor legale care îi obligă pe moderatorii emisiunilor să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.