Decizia nr. 399 din 27.05.2014
02.06.2014
privind amendarea cu 25.000 lei a S.C. PRO TV S.A.
BUCUREÅžTI, B-dul Pache Protopopescu, nr. 109, et. 1, sector 2,
CUI 283.56.36,
pentru postul de radio PRO FM
BUCUREÅžTI, B-dul Pache Protopopescu, nr. 109, et. 1, sector 2,
ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 27 mai 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare în baza reclamaÅ£iei înregistrate sub nr. 3287/10.03.2014 cu privire la emisiunea „Alarma PRO FM”, ediÅ£iiile difuzate de postul de radio PRO FM în zilele de 15.01.2014 È™i 10.03.2014.
Postul de radio PRO FM aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. R 860.3/11.01.2011 şi decizia de autorizare nr. 057.1-1/07.02.2012).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a audierii înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi dispoziţiile art. 18 lit. b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
Legea Audiovizualului
- ART. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective. Codul Audiovizualului
- ART. 18 Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă :
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
ÃŽn fapt, postul de radio PRO FM a difuzat în zilele de 15.01.2014 È™i 10.03.2014, în intervalul orar 06.30-10.00, emisiunea „Alarma PRO FM”, prezentată de domnii Gicu È™i Nicolai Bogdan. ÃŽn ediÈ›ia emisiunii din 15.01.2014, realizatorul Nicolai Bogdan a prezentat o parodie după poezia „Luceafărul” de Mihai Eminescu, în care a comentat relaÅ£iile între Bianca, Cristea ÅŸi Victor Slav ÅŸi a folosit un limbaj nepotrivit.
Redăm din raportul de monitorizare :
N. Bogdan : Åži pas cu pas în urma ei, alunecă-n camera de hotel, ea-i cere 300 de lei, că aÅŸa e la bibliotecă. Åži când pe pat se întinde drept, cu Cristea să se culce, el o apasă uÅŸor, pe piept ÅŸi se aude : „Mama !”, o voce de păpuÅŸe. (...) Iar ea îl vede ÅŸi-l roagă frumos : „Cobori în jos, VictoraÅŸ blând, alunecând pe o hartă meteo. Pe umărul tău vreau să plâng. Eu sânt fată cuminte”. „Bine, scoate-o”. Åži uite cum pe neaÅŸteptate relaÅ£ia nouă se înfiripă.
N. Bogdan : Trecu o zi, trecură trei ÅŸi Bianca nu venea de la Paris. Se întreba privind la stele, cam câte are Hotel Ritz ? Dar, nu mai Å£ine ca-n trecut, presa-i vânează la tot pasul. Privind acestea la TV, lui VictoraÅŸ îi piere glasul. ”Trăind în cercul vostru strâmb, credeÅ£i că mă trageÅ£i pe sfoară ? Dar eu, în lumea mea aÅŸa mă simt, un bărbat divorÅ£at, ieÅŸi fă afară !
Åži pas cu pas în urma ei alunecă-n camera de hotel, ea-i cere 300 de lei, că aÅŸa e la bibliotecă. Åži când pe pat se întinde drept, cu Cristea să se culce, el o apasă uÅŸor, pe piept ÅŸi se aude : „Mama !”, o voce de păpuşă. (...) Ea-l vede ÅŸi-l roagă frumos : „Cobori în jos, VictoraÅŸ blând, alunecând pe o hartă meteo. Pe umărul tău vreau să plâng. Eu sânt fată cuminte, scoate-o”. Åži uite cum, pe neaÅŸteptate relaÅ£ia nouă se înfiripă. Åži VictoraÅŸ nici nu gândeÅŸte că se însoară prea din pripă. (...)
ÃŽn ediÈ›ia emisiunii din 10.03.2014, realizatorii emisiunii au discutat rezultatele „la clasa a VIII-a dar ÅŸi la BAC” ÅŸi despre camerele de supraveghere din ÅŸcoală, în cadrul acesteia, dl. Nicolai Bogdan a făcut următoarele afirmaÈ›ii :
Redăm din raportul de monitorizare :
N. Bogdan : Dar ÅŸi cu camerele ăstea mă, s-a stricat treaba. (...) Deci am eu teoria asta a mea ÅŸi vreau să le spun elevilor, un lucru.(...) Este foarte greu chiar dacă se filmează clasa.(...) AÅŸa. Deci o luăm aÅŸa, profesionist vorbind, să fii prins, dacă cineva se uită pe cameră. Vă spun de ce. ÃŽn primul rând cineva va trebuie să se uite, ore întregi pe toate filmările de la voi din ÅŸcoală ÅŸi cu mare atenÅ£ie, ceea ce cred că nu va face cineva. (...)Doi, la mână, camera aia e departe ÅŸi are o vedere de ansamblu, asupra tuturor copiilor din clasă, nu e pe detaliu. (…) Dar dacă te întorci un pic la colegul, dacă-i zici : „Zi mă ÅŸi mie la punctul 3”. Camera aia să ÅŸtiÅ£i că sunt ÅŸanse foarte mici să vă prindă. MulÅ£i au furat-o cu camera asta. LuaÅ£i un curs mic de tot de televiziune, un curs mic de tot de filmat înainte de BAC ÅŸi o să vă daÅ£i seama că se poate totuÅŸi copia, fără probleme. (…)Deci nu vă … nu vă panicaÅ£i cu camerele, oameni buni.
ÃŽn urma audierii înregistrării ÅŸi a analizării raportului de monitorizare, Consiliul a constatat că, raportat la conÅ£inutul programului, acesta a fost difuzat la o oră nepotrivită, fiind de natură să prejudicieze în mod grav protecÅ£ia minorilor în cadrul serviciilor de programe. Astfel, Consiliul a constatat că în cazul parodierii poeziei „Luceafărul” în ediÈ›ia din 15.01.2014, că prezentatorul emisiunii, dl. N. Bogdan a folosit un limaj obscen, jignitor, de natură să afecteze minorii.
De asemenea, membrii Consiliului, au constatat că prezentatorul emisiunii, dl. N. Bogdan, în cadrul ediÈ›iei din 10.03.2014, în timp ce dezbătea un subiect de interes pemntru elevi, respectiv rezultatele „la clasa a VIII-a dar ÅŸi la BAC” precum È™i camerele de supraveghere instalate în È™coli, le-a explicat elevilor cum pot copia la examene, fără a fi înregistraÈ›i pe camere, practic încurajându-i pe elevi să fraudeze examenele.
De asemenea, potrivit dispoziţiilor Codului audiovizualului, emise în aplicarea acestor prevederi legale, în intervalul orar 6,00 - 23,00 nu pot fi difuzate producţii care prezintă limbaj obscen.
Astfel, Consiliul a apreciat că un conÅ£inut ca cel difuzat de radiodifuzor în cadrul emisiunii “Alarma PRO FM” nu poate reprezenta un model în dezvoltarea armonioasă a minorului, ÅŸtiut fiind că educaÅ£ia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinÅ£ele ÅŸi relaÅ£iile sociale.
Consiliul consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a minorilor, având în vedere nevoia de protecţie şi îngrijire specială a acestei categorii de public, întrucât, în lipsa unei maturităţi fizice şi intelectuale, precum şi din cauza discernământului redus, copii au tendinţa de a copia în mod involuntar şi de a imita cu uşurinţă comportamentele adulţilor.
Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 25.000 de lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. pentru încălcarea dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a dispoziţiilor art. 18 lit. b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului.
În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) şi alin. (4) şi art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A.., titular al licenţei audiovizuale
nr. R 860.3/11.01.2011 şi decizia de autorizare nr. 057.1-1/07.02.2012, pentru postul de radio PRO FM, se sancţionează cu amendă în cuantum de 25.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi a dispoziţiilor art. 18 lit. b) din Decizia
nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea
nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00 - 14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de radio PRO FM cu amendă de 25.000 lei, întrucât unele ediÅ£ii ale emisiunii matinale „Alarma PRO FM” difuzate în lunile ianuarie ÅŸi martie 2014, au conÅ£inut un limbaj obscen, de natură a afecta minorii, fiind încălcate prevederile art. 39 din Legea audiovizualului, potrivit cărora difuzarea în serviciile de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a copiilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceÅŸtia nu pot auzi emisiunile respective.
De asemenea, în conformitate cu art. 18 din Codul audiovizualului, nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00 producÅ£ii care prezintă limbaj obscen.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.