Decizia nr. 4 din 11.01.2011

11.01.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.,
pentru postul de televiziune KANAL D

S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.
B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6 BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 ianuarie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea informativă „D-Ştiri", ediţiile difuzate în perioada 5-7 ianuarie 2011, începând cu ora 18.30, de postul KANAL D.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.1/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1/18.08.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării ediţiilor emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a încălcat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

În fapt, în cadrul emisiunii informative „D-Ştiri", ediţiile difuzate în zilele de 5, 6 şi 7 ianuarie 2011, începând cu ora 18.30, postul KANAL D a prezentat mai multe ştiri care au conţinut detalii cu privire la săvârşirea unor crime.

Membrii Consiliului au constatat că aceste ştiri, difuzate în prime time, de la ora 18.30, în cea mai importantă ediţie informativă a postului KANAL D, au conţinut detalii importante privind tehnici criminale şi au fost prezentate în afara intervalului orar pentru care legiuitorul a prevăzut o astfel de posibilitate, respectiv 22.00 - 06.00.

Astfel, în ediţia din 5 ianuarie 2011 a emisiunii „D-Ştiri« , transmisă începând cu ora 18.30, a fost difuzată ştirea cu titlul : Crime în serie. De ce şi-ar fi ucis soţia şi socrii ? Un criminal în libertate ». Ştirea a avut ca subiect crimele care au avut loc în oraşul Cernavodă, context în care au fost prezentante amănunte despre modul în care presupusul autor ar fi comis omorurile.

Redăm din raportul de monitorizare :

Voce din off : Aproape 30 de lovituri de cuţit au numărat legiştii pe trupurile fiecăruia dintre cei 2 bătrâni. Fuseseră ucişi cu sânge rece, iar criminalul a lovit fără milă.
Mihai Onciu, medic legist : ... Multiple plăgi, 25-30 de plăgi înţepate, tăiate, plăgi înjunghiate la nivelul capului şi gâtului, în special pe partea dreaptă.
Voce din off : Bogdan Mitu şi-ar fi înscenat moartea pentru a putea scăpa de lege, încep să creadă tot mai mult anchetatorii şi asta chiar dacă martorii spun că individul a dispărut în apele îngheţate ale Dunării, odată cu soţia sa.
Martor : A luat-o de mână, a băgat-o cu capul în apă, după ce a văzut că nu mai mişcă şi-a dat drumul şi el în apă.

Consiliul consideră că prezentarea unor asemenea amănunte şocante cu privire la modul în care au fost comise crimele au fost de natură a crea, deopotrivă, teamă şi oroare în rândul publicului, aşa cum şi prezentatorul ştirii a remarcat în finalul acesteia.

Prezentator (la finalul ştirii) : „Sigur, o astfel de ştire sperie orice om sănătos la cap şi temerea mare este că nu ştim câţi alţi dezaxaţi, gen Bogdan Mitu, or mai fi în libertate."

Cu toate acestea, subiectul referitor la triplul asasinat, din oraşul Cernavodă, a fost reluat şi în principala ediţie informativă, difuzată în data de 06.01.2011, de la ora 18.30. Şi în cadrul acestei ştiri, transmise sub titlul ,,Declaraţii şocante. Avea discernământ când a ucis", postul KANAL D a prezentat informaţii cu privire la modul în care presupul autor a ucis victimele.

Redăm din raportul de monitorizare :

Voce din off :„ Surse din cadrul anchetei spun că după ce a comis crimele, Deli-Iorga a încercat să-l sune pe Bogdan Mitu. Acesta însă nu i-a răspuns şi abia atunci şi-ar fi dat seama de grozăvia pe care a făcut-o. A fugit spre casă şi a aruncat armele crimei. Poliţiştii spun că s-a întors la locul crimei, încercând să-şi ascundă urmele. A înghesuit trupul femeii într-un dulap şi l-a târât pe soţul acesteia sub pat.

În ediţia informativă difuzată în data de 07.01.2011, postul KANAL D a prezentat o altă ştire în legătură cu cazul crimelor din oraşul Cernavodă, ştire care a avut un conţinut similar, fiind transmisă declaraţia presupului autor al crimelor, Deli-Iorga. Ştirea a fost transmisă sub titlul : „Ce poate fi în mintea unui criminal ? Incredibil, o crimă triplă, 2 autori"

Redăm din raportul de monitorizare :

Declaraţia lui Deli-Iorga (marcat, NeptunTV) : „M-am certat cu el şi azis : Ieşi din casa mea ! A luat cuţitul, a vrut să mă înţepe".
Voce din off : Asta le-a mărturisit anchetatorilor principalul suspect în cazul celor două crime de la Cernavodă. Calm şi liniştit, le-a mărturisit procurorilor toate amănuntele cumplitei crime.
Deli-Iorga (Imagini, Neptun TV) : „Uitaţi ce s-a întâmplat. Bătrânul a vrut să dea cu cuţitul în mine. Ce ai făcut, nenorocitule ? A luat şi ea un alt cuţit. A strigat : Poliţia !"

De asemenea, în aceeaşi ediţie informativă, postul KANAL D a difuzat o ştire despre o altă crimă comisă în oraşul Lugoj. Ştirea : ,,Crimă înfiorătoare, Atenţie ! Măcelarul criminal e liber !«  a conţinut detalii importante privind tehnicile criminale folosite, în timp ce pe ercan era afişat un text mare : „Tranşat şi aruncat la gunoi. »

Prezentator : „Poliţiştii din Timiş sunt în alertă. Un cadavru decapitat şi tranşat a fost găsit ieri la groapa de gunoi a oraşului Lugoj. Oamenii legii nu au deocamdată niciun indiciu. Nu ştiu identitatea victimei şi nu au nicio pistă pentru prinderea criminalului.

Având în vedere conţinutul ştirilor difuzate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. b) din Codul audiovizualului, care prevăd că emisiunile care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 22.00. Or, aceste ştiri, care au conţinut detalii cu privire la săvârşirea omorurilor prezentate, au fost difuzate în ediţiile informative difuzate de postul KANAL D începând cu ora 18.30, fapt ce contravine prevederilor invocate.

În scopul protejării publicului, în general, şi a minorilor, în special, legiuitorul a reglementat că asemenea programe care conţin detalii importante privind tehnicile criminale nu pot fi difuzate înainte de ora 22.00.

De asemenea, Consiliul consideră că prin difuzarea repetată a detaliilor acestor crime, la ore la care publicul, inclusiv cel minor, are acces neîngrădit la vizionarea programelor, radiodifuzorul a depăşit cadrul unei informări a publicului cu privire la cazurile prezentate, fiind de natură a induce nejustificat teamă în rândul telespectatorilor.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. pentru postul de televiziune KANAL D şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul KANAL D cu somaţie publică, întrucât în cadrul ştirilor referitoare la crimele de la Cernavodă şi Lugoj, difuzate în ediţiile emisiunii „D-Ştiri", din perioada 5-7 ianuarie 2011, începând cu ora 18.30, au fost prezentate detalii privind tehnici criminale, fapt ce contravine prevederilor legale.

Conform Codului audiovizualului, pentru asigurarea protecţiei minorilor în cadrul serviciilor de programe, difuzarea emisiunilor care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale, este interzisă în intervalul orar 6.00-22.00."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.