Decizia nr. 410 din 03.06.2014

11.06.2014


envoyer l'article par mail title=


 S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.,
 Ploieşti, str. Democraţiei nr. 28A, Spaţiul de lucru nr. 2, Construcţia C1, parter, jud. Prahova CUI 14954665,

 pentru postul ROMÂNIA TV
 BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

 Decizia nr. 410 din 03.06.2014

 privind obligaţia S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. de a acorda dreptul la replică Partidului Mişcarea Populară

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 iunie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare, precum şi sesizarea înregistrată sub nr. 6700/16.05.2014 formulată de Partidul Mişcarea Populară, prin care acesta solicita drept la replică cu privire la unele informaţii prezentate în cadrul ediţiilor de ştiri difuzate de postul ROMÂNIA TV, în ziua de 15 mai 2014.

 Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparţine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011 eliberată la data de 28.02.2012, decizia de autorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011 eliberată la data de 28.02.2012). Prin sesizare, Partidul Mişcarea Populară afirmă că „un material TV difuzat pe data de 15 mai 2014 de către postul TV România Tv, creează în mod mincinos o imagine negativă unuia dintre membrii PMP, doamna deputat Elena Udrea şi prin extensie, Partidului Mişcarea Populară. (...) Precizăm că am solicitat drept la replică postului România Tv, însă până acum nu am primit niciun răspuns.”
 În urma analizării raportului de monitorizare şi a sesizării, precum şi a vizionării înregistrării, membrii Consiliului au constatat că solicitarea este întemeiată şi au decis obligarea radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. de a acorda dreptul la replică Partidului Mişcarea Populară, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile Codului audiovizualului.
 În fapt, în cadrul ediţiilor informative transmise pe parcursul zilei de 15.05.2014, postul de televiziune ROMÂNIA TV a difuzat o ştire cu titlul : „CUM A PREGĂTIT UDREA TERENURILE PENTRU BĂSESCU”. În ştire s-a menţionat faptul că în perioada când doamna Elena Udrea a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, aceasta a canalizat sume semnificative de bani de la Banca Mondială către anumite localităţi din ţară printre care şi comuna Nana, localitate unde fiica preşedintelui a cumpărat o suprafaţă agricolă extinsă. În acest sens redăm din raportul de monitorizare :

 • România de la 09.00
 „Prezentatoare : Întâmplare sau calcul matematic, care a favorizat, culmea, tocmai viitorul agriculturii prezidenţiale. Comuna Nana a fost inclusă în programe europene înainte ca tranzacţia prezidenţială să fie pusă în practică.
 A fost dată legătura corespondentului România Tv care a oferit următoarele informaţii : În martie 2011, pe vremea când la Ministerul Dezvoltării era Elena Udrea, a început un program pilot cadastru general.
 Erau bani luaţi de autorităţile române de la Banca Mondială, 47 milioane de euro, pentru 19 localităţi din ţară. Nana, localitatea unde acum Traian Băsescu e proprietar pe 290 hectare de teren agriciol, a intrat în 2012 în acest proiect. Ce înseamnă cadastru general ? Practic prin acest program s-au grăbit, s-au urgentat toate tranzacţiile, de la înregistrarea proprietăţilor până la vânzarea şi cumpărarea terenurilor din această zonă. Nu vorbim doar de cadastru general, ci şi de bani băgaţi prin Hotărâri de Guvern tot de Elena Udrea în această localitate din Călăraşi, 2,5 milioane de lei pentru poduri, podeţe, străzi şi binecunoscutul parc de la Nana.”

 • România de la 11.00
 „În cadrul grupajului informativ „România de la 11.00” a fost difuzată o ştire asemănătoare celei de la ora 09.00, în studio prezentatoarea Iulia Nagy comentând împreună cu Dragoş Frumosu, preşedinte Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară. Iulia Nagy : Domnule Frumosu, pe de-o parte avem fonduri europene care au ajuns, foarte bine, în comuna Nana, pe de altă parte acest scandal cu arendaşii..
 Dragoş Frumosu : Acuma sigur că fondurile europene trebuie să ajungă la sate, fără discuţie, este foarte bine ca să dezvoltăm un pic şi primarii din aceste mici afaceri ale oamenilor pe fonduri europene să câştige şi să aibă bani să investească şi ce vorbeam mai devreme vizavi de subiectul cu inundaţiile, dar cum naiba s-a nimerit să se investească foare multe fonduri europene sau ca sumă foarte mult în Nana după care preşedintele să vină, iar acum să asistăm şi la alte scandaluri ale arendaşilor, este clar că sunt semne de întrebare şi din experienţa pe care o am eu ştiu următorul lucru, dacă vrei să ştergi urmele pentru o suprafaţă de teren mai ales agricol o vinzi din mână în mână de câteva ori, în momentul în care a ajuns la al treilea, la al patrulea proprietar, cel de drept se judecă cu mine, eu sunt un cumpărător de bună credinţă că am cumpărat de la italian, mai departe te judeci cu toţi pe rând şi sunt procese care durează ani sau poate zeci de ani şi situaţia nu poate fi clarificată. Deci s-ar putea ca la Nana, nu ştiu rezultatele Comisiei parlamentare, s-ar putea ca la Nana terenul să fie cu mari semne de întrebare şi nici nu mă îndoiesc că lucrurile stau chiar aşa. Preşedintele a cumpărat acolo, doamna în blugi Elena Udrea a investit bani europeni în zona agricolă din Nana, consilierull preşedintelui s-a dus să vadă ce se întâmplă cu acel teren şi să vadă cît de roditor este parcă luam un pumn şi vedeam peste noapate că a crescut grâul..
 Iulia Nagy : Aţi văzut a fost consilier în timpul liber...
 Dragoş Frumosu : Este foare dureros, eu zic aşa cu banii ăştia puteai să îţi cumperi teren agricol oriunde găseai în altă parte în condiţii foarte normale sau puteai să cumperi suprafeţe mai mici..
 Iulia Nagy : Dar care nu aduc profit...
 Dragoş Frumosu : Nu, cumpărai una lângă alta fără discuţie, de ce există complicaţii şi se fac toate în grabă, în condiţiile în care vorbim de promul om din stat nu ştiu dacă înţeleg.
 Iulia Nagy : Cu siguranţă vom avea un răspuns la această întrebare.

 • România de la 16.00
 „Titlu ştire : NANA A FOST PREGĂTITĂ DIN TIMP PENTRU BĂSESCU
 Prezentator : Ies la iveală noi investiţii şi privilegii acordate comunei Nana înainte ca Traian Băsescu să devină moşier acolo. În 2011, în timpul mandatului Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării, comuna Nana a fost una dintre cele câteva localităţi încluse într-un program pilot pe bani de la Banca Mondială. Voce din off : În martie 2011, sub atenta grijă a ministrului Elena Udrea, a început prima etapă a proiectului pilot de înscriere în cadastrul general a 19 localităţi. Agenţia Naţională de Cadastru a realizat proiectul cu 47 de milioane de euro, bani de la Banca Mondială. Zece dintre localităţi aveau primari de la PDL, coincidenţă sau nu comuna Nana s-a aflat pe lista scurtă a beneficiarilor. Odată realizat cadastrul, tranzacţiile imobiliare au putut fi urgentate şi s-au scurtat termenele de eliberare a certificatelor şi a altor autorizaţii. La Nana, Elena Udrea nu s-a preocupat doar de cadastru, fostul ministru a alocat sume mari comunei pentru investiţii, aproximativ 2,5 milioane de lei s-au dat iniţial de la guvern pentru Nana, sumele au fost mărite constant pentru podeţe, străzi, un parc şi un stadion comunal. Victor Ponta : Tot acolo în acei ani doamna Udrea făcea o mulţime de investiţii, făcea un Monte Carlo al României, cu parcuri cu trenuri de sport, cu toate cele dacă mergeţi acolo oamenii sunt amărâţi. Elena Udrea. Îmi pare rău, încă o dată, că nu am făcut pentru cetăţenii din comuna Nana investiţii care să le folosească...

 Pe ecran a fost prezentat un grafic animat reprezentând României şi localităţile în care Ministerul Dezvoltării a canalizat fonduri europene. A fost afişată şi o poză a Elenei Udrea, iar în partea dreaptă a ecranului sub titlul : Câţi bani a dat Udrea pentru Nana, cifrele : Podeţe : 1.655.000 lei ; Stadion : 510.000 lei ; Parc : 460.000 lei ; Total : 2.625.000 lei. În partea inferioară a aecranului a fost titrat : Sursa : Hotărâri de Guvern.”

 Cu privire la acuzaţiile formulate la adresa d-nei Elena Udrea, Partidul Mişcarea Populară susţine că : „Aceste afirmaţii creează un prejudiciu de imagine doamnei Elena Udrea şi prin extensie, PMP, fiindcă se exprimă ideea (precizăm, falsă şi denigratoare) că doamna Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în Guvernul României (sau ministru interimar al Mediului) a făcut demersuri pentru alocarea de fonduri publice în localitatea Nana din Călăraşi pentru a crea anumite avantaje (neprecizate de postul Tv) care să pregătească achiziţia ulterioară de teren agricol în comună de către un membru al familiei preşedintelui României.”

 Deşi în cadrul ştirii au fost formulate acuzaţii de natură a prejudicia imaginea doamnei Elena Udrea, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a prezentat punctul de vedere al acesteia, care ar fi fost în măsură să clarifice faptele ce îi erau imputate, astfel încât publicul să-şi poată forma propria convingere şi să aprecieze cât de justificate sunt acuzaţiile.

 În cazul în care postul ROMÂNIA TV ar fi solicitat d-nei Elena Udrea să-şi exprime opinia în legătură cu faptele de natură penală ce îi erau imputate, iar aceasta ar fi refuzat, postul avea obligaţia legală de a preciza acest fapt în emisiune.

 Potrivit prevederilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

 În scopul protejării imaginii persoanei şi a informării corecte a publicului, Codul audiovizualului la art. 50 alin. (2) prevede că respectarea principiului audiatur et altera pars presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare în cadrul aceluiaşi program.
 În această situaţie, membrii Consiliului consideră că unele afirmaţii acuzatoare făcute în cadrul ediţiilor informative pot leza drepturile şi interesele doamnei Elena Udrea şi, implicit, ale Partidului Mişcarea Populară al cărui membru este, în condiţiile în care acest partid participa la campania electorală pentru alegerile europarlamentare, iar ştirile în care au fost prezentate acuzaţii, nedovedite şi fără punctul de vedere al persoanei incriminate, au fost transmise în timpul desfăşurării campaniei, putând fi afectată astfel opţiunea de vot a electoratului.
 Faţă de aceste aspecte, constatând că sesizarea este întemeiată, în temeiul prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Consiliului au decis ca radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.. să acorde dreptul la replică Partidului Mişcarea Populară, în termenul şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.