Decizia nr. 5 din 11.01.2011

11.01.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI, C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 ianuarie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile informative difuzate de postul de televiziune REALITATEA TV în perioada 5-8 ianuarie 2011.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.3/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 15 alin. (2) litera b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. (2) lit. b), în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

În fapt, începând cu data de 05 ianuarie 2011, postul de televiziune Realitatea TV a difuzat, în cadrul emisiunilor informative, ştiri sau dezbateri privind modul în care a avut loc un dublu asasinat la Cernavodă, în care au fost prezentate detalii importante privind tehnicile de comitere a crimelor şi de ştergere a urmelor.

În cadrul emisiunii informative Realitatea de la 18.00, din data de 5 ianuarie 2011, ştirea privind crimele de la Cernavodă a fost difuzată cu titlul : OMORÂŢI CU 30 DE LOVITURI DE CUŢIT / ASASINATE ŞOCANTE LA CERNAVODĂ. Subtitluri : Părinţii tinerei, găsiţi morţi aseară, au fost înjunghiaţi cu 30 de lovituri de cuţit / Mama fetei era ascunsă într-un dulap, iar tatăl era ascuns în beci, sub un pat.

Prezentatoare : Noi informaţii în cazul celor trei decese care au îngrozit oraşul Cernavodă ! Tânăra a murit înecată, fără alte urme de violenţă pe corp, conform necropsiei. Medicii legişti spun însă că părinţii ei au fost înjunghiaţi cu 30 de lovituri de cuţit. Soţul tinerei, despre care nu se ştie nimic, a fost dat în urmărire generală.
Voce din off, însoţită de imagini ale locuinţei din Cernavodă : Marţi după-amiază, a doua zi după ce a fost găsit trupul tinerei, poliţia, dar şi oamenii simpli au fost şocaţi de o nouă descoperire macabră. Mama Gabrielei a fost găsită moartă, într-un dulap, în propria casă. Avea urme de tăieturi. (...) După aproape şase ore, şi soţul ei a fost găsit tot mort, şi tot înjunghiat, sub un pat, în beci.

În cadrul emisiunii informative “Prime Time News, de la ora 20.00, ştirea a fost difuzată sub titlul : FAMILIE MĂCELĂRITĂ LA CERNAVODĂ.

Adrian Olariu, corespondent Realitatea TV : Din primele cercetări se pare că cei doi bătrâni au avut parte de o moarte cât se poate de violentă. Amândoi au fost, practic, executaţi, cu câte aproape 30 de lovituri de cuţit, majoritatea loviturilor erau îndreptate către partea dreaptă a corpului şi nu mai puţin de 5 au vizat gâtul.

Aceeaşi ştire a fost reluată în emisiunile informative difuzate în zilele de 6, 7 şi 8 ianuarie 2011, sub diverse titluri. Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :

- 6 ianuarie 2011

Realitatea de la 07.00 : PRIETENIE FATALĂ. Subtitlu : Părinţii tinerei, găsiţi morţi, au fost înjunghiaţi cu câte 25-30 de lovituri de cuţit.

Realitatea de la 08.00 : CRIME RECUNOSCUTE. Subtitlu : Părinţii tinerei, găsiţi morţi, au fost înjunghiaţi cu câte 25-30 de lovituri de cuţit.

Realitatea de la 09.00 : Adrian Olariu, corespondent Realitatea TV : Practic, principalul suspect a mers la domiciliul fetei pentru a se certa cu părinţii acesteia. A urmat un schimb dur de replici. Se pare că tatăl fetei era în stare de ebrietate, ar fi pus mâna pe un cuţit. Tânărul a reuşit să-i smulgă cuţitul, l-a ucis pe bărbat, l-a ascuns în subsolul beciului, după care a omorât-o şi pe femeie. Interesant este faptul că imediat după ce a comis dublul asasinat a mers acasă, şi-a schimbat hainele, şi le-a spălat, după care s-a întors la locul crimei pentru a ascunde cadavrele şi a plecat după doar câteva minute.

- 7 ianuarie 2011

Realitatea de la 18:00 : A fost difuzată ştirea „Mărturii şocante ale criminalului”, în care au fost prezentate noi informaţii în cazul crimelor de la Cernavodă.

Prezentatoare : Mărturii incredibile ale bărbatului arestat pentru uciderea părinţilor fetei înecate în Dunăre. Tânărul le-a spus procurorilor că el a fost cel atacat cu cuţitul, mai mult, i-a ucis pe cei doi într-un moment de nebunie, care a durat o oră.
Adrian Olariu, reporter : (...) A izbucnit imediat un scandal în timpul căruia Giani a reuşit să ia cuţitul din mâna bărbatului şi să îl omoare. În scurt timp a omorât-o şi pe femeie, a ascuns cadavrele, după care a pus mâna pe telefon pentru a-şi suna prietenul cel mai bun, pe Bogdan Mitu pentru a-i explica întreaga poveste.

În cadrul ştirii a fost difuzat un material având menţiunea „Neptun TV”, în care au fost prezentate fragmente din declaraţia suspectului Giani Deli Iorga :

Giani Deli Iorga : El a zis hai până jos să mutăm patul acela. Pentru că era patul acela unde se mutaseră ei. Am coborât jos cu el. El a rămas sus. M-am certat cu el şi a zis ieşi din casa mea. A luat cuţitul, a vrut să mă înţepe. L-am pus jos şi el tot dădea cu cuţitul în haină, dar se îndoia cuţitul.
Anchetator : I-ai smuls cuţitul din mână ?
Giani Deli Iorga : Da !
Anchetator : Şi unde l-ai lovit ?
Giani Deli Iorga arată spre gât, sugerând locul în care a lovit victima.
Anchetator : Bătrâna a venit, v-a auzit ?
(...)
Anchetator : Cu care cuţit ai înjunghiat-o pe ea ?
Giani Deli Iorga : Cu unul mic.

Pe parcursul difuzării ştirii, pe ecran, în partea inferioară a acestuia, a fost titrat : „Giani Deli Iorga a povestit anchetatorilor momentul crimei”, „ bărbatul care i-a ucis pe părinţii Gabrielei Mitu, fata înecată în Dunăre”

În continuare, a fost difuzată o ştire cu titlul „Misterul cadavrului tranşat”, în care au fost prezentate noi informaţii legate de cadavrul descoperit la o groapă de gunoi din Lugoj.

Prezentatoare : Informaţii noi în cazul cadavrului descoperit la groapa de gunoi din Lugoj. Anchetatorii spun că victima ar fi fost tranşată de un profesionist, care a folosit un cuţit de bucătărie şi un ferăstrău. Poliţia încearcă acum să identifice cadavrul.
Adriana Sicoe, corespondent : Bună seara, într-adevăr, cazul cadavrului găsit ieri la groapa de gunoi din Lugoj este în plină desfăşurare, medicii legişti au reuşit să stabilească câteva din semnalmentele cadavrului. Vorbim despre un bărbat cu vârstă cuprinsă între 30 şi 35 de ani, de asemenea, anchetatorii bănuiesc că au de-a face cu un specialist, asta pentru că gâtul, şi capul bărbatului au fost tranşate cu un ferăstrău, iar picioarele cu un cuţit de bucătărie, de asemenea, aceştia susţin că trunchiul omului a fost tăiat cu cea mai mare precizie. Oamenii legii au verificat toate persoanele care figurează ca date dispărute, atât din judeul Timiş, cât şi din judeţele învecinate, însă niciuna dintre acestea nu corespunde cu semnalmentele cadavrului găsit ieri la groapa de gunoi din Lugoj.

- 8 ianuarie 2011

Realitatea de la ora 18:00 : În ştirea cu titlul „Revelion cu criminalul” a fost reluat cazul crimelor de la Cernavodă. A fost difuzat un material cu menţiunea „Neptun TV”, în care au fost prezentate fragmente din declaraţia suspectului Giani Deli Iorga : Am fost să discut cu ei, să le povestesc ce s-a întâmplat. Am fost ... vin să...să repar maşina, s-au certat rău de tot, mi-a zis că vrea să se omoare.
Voce din off : Discuţia a degenerat, iar Deli Iorga susţine că tatăl fetei l-a atacat.
Deli Iorga : Am găsit cuţitul acolo, ieşi că te omor cu cuţitul, ieşi din casa mea. L-am pus jos şi el tot dădea cu cuţitul în haină, dar se îndoia cuţitul.
Voce din off : Soţia bărbatului ucis a auzit zgomot şi a venit să vadă ce s-a întâmplat la scurt ttimp după ce bărbatul şi-a dat ultima suflare.
Deli Iorga : Uitaţi ce s-a întâmplat, bărbatul a vrut să dea cu cuţitul în mine. A zis : ce ai făcut nenorocitule ?
Voce din off : În faţa procurorilor, Deli Iorga a insistat că ar fi fost atacat de părinţii fetei.
Deli Iorga : A început să dea cu cuţitul în mine, dar nu avea forţă. Mi s-a pus pata neagră, nici acum nu realizez ce s-a întâmplat. Şi am lovit-o, a căzut jos.

Realitatea de la ora 21:00 : În studio au fost invitaţi regizorul Sergiu Nicolaescu, criminologul Florian Gheorghe, jurnalista Lidia Mitchievici, iar prin telefon medicul psihiatru Florin Tudose. S-a dezbătut cazul celor două crime de la Cernavodă şi Lugoj. A fost difuzată din nou declaraţia suspectului Giani Deli Iorga pentru a fi apoi dezbătută în studio. (...)

Florin Tudose : Gândiţi-vă la aceste multiple lovituri de cuţit care sunt date în zone vitale...
Moderatoare : Care arată ce ? Domnule Tudose, ce arată loviturile acelea, câte erau, 25, ceva de genul acesta ? (...)
Prezentatoare : „Nu mă mai puteam opri...”
Florin Gheorghe. ...şi într-un loc cu totul vital, în zona gâtului... Apropo, el a spus că toată lupta a durat o oră. N-avea cum să dureze o oră, până şi percepţia timpului nu a mai văzut-o, pentru că era suficientă o singură lovitură colo şi colo.(...).

În continuare, în emisiune, s-a dezbătut cazul cadavrului găsit la groapa de gunoi din Lugoj, pe ecran fiind afişat titlul : „Tranşat ca la carte”.

Prezentatoare : Informaţii noi în cazul cadavrului descoperit la groapa de gunoi, trupul a fost tăiat cu precizie chirurgicală, iar inima i-a fost scoasă.
Corespondent Realitatea Tv : După ce cadavrul descoperit la groapa de gunoi a fost transportat la Institutul de Medicină Legală din Timişoara, în vederea identificării persoanei, medicii legişti, cu ajutorul probelor ADN şi a semnelor particulare au reuşit să stabilească vârsta bărbatului, între 30 şi 35 de ani, de asemenea, au stabilit că gâtul, mâinile şi capul au fost tăiate cu un ferăstrău, iar picioarele cu un cuţit de bucătărie. Identificarea bărbatului este cu atât mai grea cu cât acestuia îi lipsesc câteva dintre organe, printre care şi inima. Cât despre înfăţişare sau amprente nici nu poate fi vorba, asta pentru că până în prezent oamenii legii nu au reuşit să dea de urma mâinior, picioarelor şi a capului.(...) Medicul din cadrul Spitalului Municipal din Lugoj consideră că nu poate fi vorba de un specialist, mai degrabă despre un măcelar, asta pentru că în nicio intervenţie chirurgicală nu se aplică tăierea articulaţiilor.

Pe ecran splitat au fost prezentate imagini din timpul anchetei.

În studio, invitatul Florin Gheorghe, întrebat de prezentatoare, a afirmat : Avem un omor, şi pentru a putea fi transportat, dar în acelaşi timp nici să nu fie găsit uşor, capul a fost dus în altă parte...
Prezentatoare : Dar de ce i-a scos o parte din organe ?
Florian Gheorghe : Pentru a fi mai uşor de transportat, pentru că se va face o valiză, o pungă şi ca să o duci mai uşor, o parte din organe....
Prezentatoare : Aţi mai întâlnit astfel de cazuri ? Şi explicaţia era tocmai din raţiuni de greutate ?
Florian Gheorghe : De multe ori trebuie să ai mai multe valize ca să le duci, iarna se întâmplă deseori, este uşor să le duci să pui valizele sau pachetele în zăpadă, le acoperi şi până în primăvară... Iarna se întâmplă deseori aşa.

Membrii Consiliului au constatat că, în cadrul ştirilor cu privire la crimele de la Cernavodă şi Lugoj, difuzate în zilele de 5-8 ianuarie 2011 de postul REALITATEA TV, au fost oferite detalii privind tehnici criminale, la ore la care copiii au acces neîngrădit la programele de televiziune, fapt ce contravine prevederilor invocate.

Astfel, ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit, la Capitolul 2 « Serviciile de programe şi protecţia copilului » în art. 15 din Codul audiovizualului, norme obligatorii pentru radiodifuzori, referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum emisiunile ce conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

Conform dispoziţiilor art. 15, alin. (2) lit. b) din Decizia nr. 187/2006, în intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

Or, difuzarea unor ştiri cu un conţinut precum cel exemplificat anterior, dar şi titlurile afişate de radiodifuzor pentru aceste ştiri, („Omorâţi cu 30 de lovituri de cuţit”, „Tranşat ca la carte”) la ore accesibile minorilor, în cadrul intervalului orar în care un astfel de conţinut este interzis, a încălcat în mod flagrant dispoziţiile invocate mai sus.

Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte.

Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat pentru încălcarea normelor privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, membrii Consiliului au propus amendarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (titular al licenţei audiovizuale nr. TV 263.3/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004) se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 15 alin. (2) litera b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

REALITATEA MEDIA S.A.,
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI, C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 5/11.01.2011 privind amendarea cu suma de 5.000 lei a radiodifuzorului S.C.REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul REALITATEA TV şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă în cuantum de 5.000 de lei, întrucât, în cadrul ştirilor referitoare la crimele de la Cernavodă şi Lugoj, difuzate în perioada 5-8 ianuarie 2011, la ore accesibile tuturor categoriilor de public, au fost prezentate detalii privind tehnici criminale, fapt ce contravine prevederilor legale.

Conform Codului Audiovizualului, pentru asigurarea protecţiei minorilor în cadrul serviciilor de programe, difuzarea emisiunilor care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale, este interzisă în intervalul orar 06.00 - 22.00.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.