Decizia nr. 501 din 11.05.2010

11.05.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A.
BUCUREŞTI, Bd. Ficusului nr. 44A, corp B, et. 4, sector 1
CUI R 15081313

pentru postul RADIO ZU
Bucureşti, Str. Mr. Gheorghe Şonţu nr. 8, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 mai 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea nr. 5671/27.04.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile emisiunii „Morning ZU”, difuzate în perioada 1 - 30 aprilie 2010, de postul RADIO ZU.

Postul RADIO ZU aparţine S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A. (licenţa audiovizuală nr. R 427.2/26.04.2004, decizia de autorizare nr. 1002.0/22.12.2005 şi reautorizare nr. 1002.1/27.02.2009).

Analizând raportul de monitorizare şi audiind emisiunile menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 16 alin. (3) lit. f) şi k) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 28 alin. (1) din aceeaşi decizie.

Conform prevederilor din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

La art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului sunt prevăzute criteriile generale în funcţie de care radiodifuzorii vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale. Printre acestea se regăsesc :

(...)
- lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; (...)
- lit. k) calitatea şi tipologia limbajului.

Potrivit dispoziţiilor art. 28 alin. (1) din Codul audiovizualului, producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare.

În fapt, postul RADIO ZU difuzează de luni până vineri, între orele 07.00 - 10.00, emisiunea „Morning ZU”, realizată de domnii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan.

În urma analizării raportului de monitorizare cu privire la conţinutul ediţiilor din 9, 15 şi 16 aprilie 2010, ale emisiunii « Morning ZU », membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale cu privire la protecţia minorilor.

Astfel, în cadrul ediţiei din 9 aprilie 2010, a fost difuzată, la orele 07.30, 08.30 şi 09.30, “Farsa zilei”, realizată de dl. Daniel Buzdugan.

Protagonistul acestei farse, pe nume Victor, a fost un student homosexual căruia Daniel Buzdugan, prezentându-se Tudor, îi propune să aibă o relaţie.

Dialogul dintre realizator şi această persoană a conţinut un limbaj vulgar, cu conotaţii sexuale, neadecvat orei de difuzare, oră la care copiii au acces neîngrădit la audiţia unui astfel de program :

„Tudor” (D. Buzdugan) : Eşti frumuşel aşa, şi ce să zic, mi-aş lua limba în gură cu tine dar cum se spune...”.

Acesta îi sugerează lui „Tudor” că este de acord cu o relaţie pasageră (de o noapte).

„Tudor” răspunde că i se pare frivolă o relaţie de o noapte : „să vin să-mi iau limba în gură cu tine şi după aia tu să...măcar o dată pe lună...”.

Studentul Victor susţine că e foarte pretenţios, nu-i plac bărbaţii cu fundul mare, rotunjorii şi trebuie să fie şi epilaţi.

În final îşi dau întâlnire în week-end, când iubitul lui Victor este plecat din ţară.

În ediţia din 15 aprilie 2010, a fost difuzată, la orele 07.31, 08.48 şi 09.42, farsa „Fata de trupă”, în care dl. Daniel Buzdugan a contactat telefonic o femeie care a dat un anunţ la matrimoniale şi a întrebat-o dacă doreşte angajare la baza americană de la Kogălniceanu : „căutăm doamne, domnişoare pentru relaţii cu soldaţi americani”.

Convorbirea dintre cei doi a avut conotaţii sexuale :

„(...)
D.B. : Cu alte naţionalităţi aţi mai avut relaţii fizic ?
Ea : Da. Am întâlnit, da, grec, am întâlnit şi englez şi belgian.
D.B. : Bolile venerice ?
Ea : Nu, nici nu am avut, nici nu am.
D.B. : Cum aţi avut întâlniri dumneavoastră ?
Ea : Eu am plecat deci la domiciliul lor, sau la hotel.
D.B. : Numărul maxim de prestări pentru o singură zi la care dumneavoastră aţi prestat ?
Ea : Patru, maxim.
D.B. : Ar fi problemă dacă ar fi mai mult ?
Ea : Nu, dacă ar fi un loc stabil, n-ar fi problemă. Deci, dacă nu este deplasare, e ok, adică eu trebuie să mă deplasez. Când mă sună, eu plec şi timpul meu e obositor, mă înţelegeţi ?
D.B. : În condiţiile dumneavoastră, care veţi fi colaborator la baza americană Kogălniceanu, dumneavoastră nu faceţi deplasarea decât dintr-un dormitor în altul.
(...)”

Dl. Daniel Buzdugan i-a mai spus fetei că va fi probă la interviu o scurtă discuţie cu persoane americane în care să spună cuvinte de dragoste, cum ar fi : „Îmi place de tine, vreau să ne iubim” şi îi cere să spună în limba engleză : „Salut, Jack ! Îmi place de tine”. „Tu vrei să faci dragoste cu mine ?” „Mă simt foarte bine cu tine”. „Vreau să te simt sub pielea mea !”.

În aceeaşi emisiune au fost făcute comentarii cu conotaţii sexuale : „Care e cel mai sexy bărbat în viaţă ?”. Ascultătorii au fost întrebaţi : „Care e bărbatul normal cu care ai vrea să te culci ? (...) Hai să vorbim despre bărbaţii normali.”

De asemenea, un domn pe nume Vali a fost contactat telefonic, iar dialogul care a urmat cu prezentatorii emisiunii a fost unul pe teme sexuale : „Şi câte femei ai avut ? (...) Bun, da’ spune-mi, 2-3 ore pe ceas, nu ? (...) Da’ care e mai scurt timp în care ţi-a căzut o femeie la pat ? (...) Care e cea mai tânără reprezentantă a sexului frumos cu care ai ieşit la o mare ieşeală ? (...)”.

În emisiunea “Morning ZU”, ediţia din 16 aprilie 2010, a fost difuzată farsa « XXL », al cărei protagonist a fost un bărbat, contactat, în aparenţă, pentru o colaborare la realizarea unui film pentru adulţi.

Atât realizatorul, cât şi persoana cu care s-a aflat în dialog au folosit un limbaj explicit sexual.

Cităm din raportul de monitorizare :

D.B. : Adică actorii din film propriu-zişi, actorii principali, nu vor putea executa numerele de dificultate mai mare cu gagicile respective – pentru că ei sunt căsătoriţi, au relaţii –, vor fi dublaţi. Veţi juca la dublaj, cum s-ar spune. Veţi intra în pat şi veţi filma scenele profund erotice din timpul filmului XXL.
Bărbatul : Am înţeles, dar aţi zis că rol secundar, aşa câteva secunde şi eu intru în pat câteva secunde, mă încălzesc şi gata, nimic ?
D.B. : Aţi dori mai mult sau cum ?
Bărbatul : Păi nu pot să rămân aşa încălzit şi dup’aia ce fac, fug acasă şi-o iau în mână ?
D.B. : Deci, în film rămân câteva secunde, dar se filmează ore întregi.
Bărbatul : Aaaa ! Păi am crezut că plec nesatisfăcut de-acolo.
D.B. : Filmările durează şi câteva ore.
Bărbatul : Şi va trebui să fac, ştiu eu, şi perversiuni şi aşa, cu mai multe femei sau cu... ?
D.B. : Nu aveţi chef să faceţi ?
Bărbatul : Ba da, ba da, n-am încercat niciodată şi chiar mi-ar place să-ncerc.
D.B. : Aveţi HQ-ul mare ?
Bărbatul : Foarte mare, chiar.
D.B. : Cam cât aşa ?
Bărbatul : Deci n-aş şti, chiar nu aş şti să vă spun, că nu m-am măsurat niciodată.
D.B. : Şi aţi putea să faceţi în momentul ăsta treaba asta ?

În aceeaşi dimineaţă, la ora 08.14, s-a difuzat o piesă muzicală cu conţinut vulgar, « Vaca Morgana » - Zale« , prezentată de realizatori astfel : »D.Buzdugan : Mi-amintesc de nişte ani petrecuţi pe băncile şcolii.
M. Morar : Avem o întrebare esenţială în această dimineaţă, dacă tocilarele de pe vremuri sunt piţipoancele de astăzi, piţipoancele din vremea noastră, din vremea anilor noştri de şcoală, ce-au ajuns astăzi ?
D.B. : Tocilare !
M.M. : Răspundeţi-ne la 1815, până atunci ascultăm la « Morning Zu », « Imnul piţipoancei. »

Audiind ediţiile din zilele de 9, 15 şi 16 aprilie 2010 ale emisiunii « Morning ZU », Consiliul a constatat că acestea au fost încadrate greşit şi difuzate în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul lor, conţinut în care subiectele pe teme sexuale au predominat şi în care realizatorii au folosit un limbaj vulgar. Acest fapt a fost de natură a prejudicia pe minorii care, la orele de difuzare a emisiunilor în discuţie, aveau acces neîngrădit la programele radio.

Procedând astfel, radiodifuzorul a încălcat normele legale în materie de protecţie a minorilor.

Legiuitorul a instituit, la art. 39 din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, norme potrivit cărora protecţia acestora se realizează, numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Astfel, în raport de conţinutul programului audiovizual pe care îl transmit, radiodifuzorii trebuie să aibă în vedere intervalul orar de difuzare, ca măsură de protecţie a minorilor, astfel încât programele ascultate sau vizionate în familie, sau numai de către copii, să nu afecteze dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora. Sub acest aspect, radiodifuzorii au obligaţia de a ţine seama şi de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, precum şi calitatea limbajului folosit, prevăzute la art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului.

De asemenea, art. 28 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 prevede că producţiile muzicale care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare. Or, postul RADIO ZU nu a ţinut seama de această obligaţie stabilită de legiuitor în sarcina sa, transmiţând melodia « Vaca Morgana » - Zale, producţie muzicală în care a predominat limbajul licenţios, fără a lua în consideraţie nici criteriile de clasificare şi nici restricţiile orare de difuzare. În legătură cu această piesă muzicală, membrii Consiliului au constatat că, deşi ea a mai făcut obiectul unei decizii de sancţionare emise de C.N.A. în anul 2009, totuşi radiodifuzorul a ales să reia difuzarea ei, deşi cunoştea că un astfel de demers încalcă prevederile legislaţiei audiovizuale.

Audierea unor astfel de programe de către copii şi adolescenţi poate fi deosebit de nocivă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor.

Respectarea principiului superior al copilului prevăzut în legislaţia audiovizuală trebuie să primeze în orice program audiovizual, întrucât nevoia de protecţie a copiilor are în vedere, în egală măsură, şi educarea acestora.

Având în vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât, prin difuzarea producţiilor audiovizuale respective, copiii să poată fi protejaţi.

Ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea prevederilor privind protecţia minorilor, aspect care demonstrează că sancţiunile aplicate nu şi-au îndeplinit scopul preventiv, radiodifuzorul ignorând în continuare aceste dispoziţii, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 10.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A. a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) şi alin. (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 162 alin. (2) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A. (licenţa audiovizuală nr. R 427.2/26.04.2004, decizia de autorizare nr. 1002.0/22.12.2005 şi reautorizare nr. 1002.1/27.02.2009) pentru postul RADIO ZU, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 16 alin. (3) lit. f) şi k) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 28 alin. (1) din aceeaşi decizie.


Către

S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A.
Bd. Ficusului nr. 44A, corp B, et. 4, BUCUREŞTI, sector 1
CUI R 15081313

pentru postul RADIO ZU
Str. Mr. Gheorghe Şonţu nr. 8, Bucureşti, sector 1

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 501/11.05.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO ZU cu amendă în cuantum de 10.000 lei, deoarece ediţiile emisiunii „Morning ZU”, din zilele de 9, 15 şi 16 aprilie 2010, în care a fost folosit un limbaj vulgar, cu conotaţii sexuale, au fost difuzate într-un interval orar accesibil tuturor categoriilor de public, fapt de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a copiilor.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.