Decizia nr. 539 din 15.09.2011

19.09.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,

cu sediul în BUCUREŞTI, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, camera 4, sector 4 C.U.I. 14080700

pentru postul REALITATEA TV

din Cluj-Napoca, str. Heltai Gaspar nr. 1B, jud. Cluj

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 septembrie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 8879/05.07.2011, cu privire la emisiunea „Ediţie specială” difuzată în zilele de 04 iulie şi 07 august 2011 de postul REALITATEA TV din Cluj-Napoca.

Postul de televiziune REALITATEA TV din Cluj-Napoca aparţine radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 240.4/11.11.2003, decizia de autorizare nr. 827.0/29.03.2005 şi reautorizare nr. 827.2/24.03.2009). Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat dispoziţiile art. 34 alin. (1), precum şi ale art. 40 alin. (1) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

  • art. 34 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine.
  • art. 40 alin. (1) : În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. alin. (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

În fapt, postul REALITATEA TV din Cluj-Napoca a difuzat, în direct, în data de 04 iulie 2011, în intervalul orar 18.10-18.36, emisiunea informativă „Realitatea de la Cluj”, prezentată de Claudia Chira.

În studio, a fost invitat dl. Rareş Bogdan, jurnalist REALITATEA TV şi editorialist la cotidianul „Ziua de Cluj". Pe parcursul emisiunii au fost difuzate şi dezbătute următoarele ştiri de actualitate, având titlurile : „Preşedintele BT, achitat”, „BAC ruşinos la Cluj” şi „Dedicaţie de ministru”.

În cadrul ştirii cu titlul „BAC ruşinos la Cluj”, prezentatoarea împreună cu invitatul său au comentat situaţia de la sesiunea de vară a bacalaureatului, precum şi cea a învăţământului, fiind făcute comentarii pe seama rezultatelor obţinute la acest examen.

Pe fondul acestor discuţii, invitatul Rareş Bogdan a folosit un limbaj injurios la adresa ministrului Petru Daniel Funeriu, fără ca prezentatoarea să respecte obligaţia prevăzută de legislaţia în vigoare, aceea de a nu-i permite invitatului emisiunii să folosească un astfel de limbaj.

Redăm din raportul de monitorizare :

Rareş Bogdan : ...am auzit tot felul de păreri în ultimele 24 de ore, am auzit apărarea penibilă a ministrului funebru, pentru că nu putem să-i rostim nici numele, acestui maimuţoi ... Claudia Chira : Funeriu să spunem Rareş Bogdan : spuneţi-i dumneavoastra, eu îi spun un maimuţoi funebru că nu pot să-i spun altceva. (...) Rareş Bogdan : ...deci domnul Funebru, domnul Funebru n-a reuşit altceva decât să implementeze o reformă schioapă, o reformă mizerabilă în învăţământ. (...). Rareş Bogdan : ...am înţeles că şi în Cluj se pun întrebări dacă la Dej sau Gherla nu s-a copiat sau nu (sic) , nu este foarte grav, înseamnă că nu este control pe sistem, dar problema nu de aici vine, pentru că repet, nu putem pleca de la premisa că trăim într-o ţară de hoţi şi de proşti... Claudia Chira : Mai rămâi alături de noi, pentru că... Rareş Bogdan : ...chiar dacă avem un ministru prost

Şi în timpul comentariilor făcute în cadrul ştirii „Dedicaţie de ministru”, invitatul Rareş Bogdan a folosit un limbaj injurios la adresa ministrului Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului, dl. Petru Daniel Funeriu, despre care a afirmat că este, cităm : „pagal, maimuţoi, penibil, şobolan".

Cităm din raportul de monitorizare :

Rareş Bogdan : ...în primul rând au fost penibili cei care l-au invitat... să inviţi un astfel de ...de un ...astfel de papagal, păi au jignit absolvenţii, cei 1200 de absolvenţi de la prestigioasa Universitate de Medicină şi Farmacie, deci aceia au fost jigniţi de prezenţa unui astfel de personaj sinistru, acest pixel albastru al lui Traian Băsescu, la festivitatea de absolvire. (...) Rareş Bogdan : ...dar eu mai spun încă odată, am mai spus-o şi aseară, să le fie ruşine celor care au invitat un astfel de personaj sinistru la absolvirea unei generaţii de viitori medici... Claudia Chira : ...este totuşi Ministrul Educaţiei... Rareş Bogdan : ...un penibil doamnă, un maimuţoi penibil ! Claudia Chira : ...nu mai avem timp... Rareş Bogdan : ...un maimuţoi ţinut în spate de Traian Băsescu, un şobolan.

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi raportul de monitorizare cu privire la emisiunea „Ediţie Specială” difuzată în ziua de 07 august 2011 şi au constatat că şi această emisiune a fost difuzată cu încălcarea prevederilor privind dreptul la imagine şi al demnităţii persoanei.

Postul REALITATEA TV din Cluj a difuzat în data de 07.08.2011, în intervalul orar 18.10-19.05, emisiunea „Ediţie Specială" în cadrul căreia au fost prezentate temele de dezbatere, cu titlurile : ”EURO ÎN PERICOL”, ”OCCIDENTUL ÎN CRIZĂ”, ”POLITICA ZARZAVATULUI”, ”SĂNĂTATE VACANTĂ”, ”A3, TRIUMFUL UNUI EŞEC” şi ”UN MINISTER PE PILE”.

Emisiunea a fost moderată de Mihai Hurezeanu, iar invitaţi în studio au fost domnii Ioan Novăcescu - jurnalist şi Octavian Hoandră – editorialist la cotidianul ”Ziua de Cluj”.

Pe parcursul emisiunii, în contextul dezbaterii temelor prezentate, persoanele participante la emisiune au formulat acuzaţii la adresa minorităţii maghiare, folosind un limbaj injurios, fără ca moderatorul să ia atitudine, în sensul de a le solicita probe pentru acuzaţiile formulate şi de a nu permite invitaţilor săi să se exprime astfel.

Redăm din raportul de monitorizare :

Mihai Hurezeanu : ...ei (maghiarii) consideră această piaţă, în mod evident, o parte esenţială a acestui patrimoniu (al naţiunii maghiare), biserica Sf. Mihai, complexul statuar ... Octavian Hoandră : ... realitatea este că maghiarii, nu maghiarii, o anumită parte din maghiari, pentru că eu nu confund şi n-am să confund niciodată maghiarimea, cu şefii lor şi clica asta de ... (nota inspector : neinteligibil) ..., băieţii ăştia deştepţi, cu ajutorul unor avocaţi foarte deştepţi, au pus mâna pe tot centrul Clujului, au ars cărţi funciare, le-au înlocuit, le-au schimbat ... Potrivit raportului de monitorizare, domnul Mihai Hurezeanu, în calitate de moderator, nu a solicitat invitaţilor să aducă dovezi în sprijinul afirmaţiilor acuzatoare, aşa cum avea obligaţia legală potrivit art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului. De asemenea, pe parcursul desfăşurării emisiunii, au fost făcute şi alte afirmaţii acuzatoare la adresa minorităţii maghiare şi a reprezentanţilor acesteia, context în care invitaţii au folosit un limbaj injurios la adresa maghiarilor. Faţă de acest fapt, moderatorul nu a luat atitudine, permiţând invitaţilor să se exprime într-un mod nepoliticos, jignitor, limbaj neadecvat unui program audiovizual. Redăm din raportul de monitorizare : Mihai Hurezeanu : … poate avea implicaţii la Bucureşti, în Parlament, divorţul ăsta de la Cluj ? (nota inspector : este vorba despre neînţelegerile dintre PD-L şi UDMR la nivel local) … Octavian Hoandră : … domnu Hurezeanu sunteţi om serios ? … cum puteţi să gândiţi aşa, vine Băsescu şi le dă un şpiţ în fund de nu se văd … Octavian Hoandră : … acum avem marele ghinion să ne conduca o generaţie a proştilor … Ioan Novăcescu : … nenorocirea României, este că, această generaţie nefericită de politicieni, slab pregatită intelectual,…nepatriotică, mulţi dintre ei fiind în poziţii de decizie, sub ei, au numit întotdeauna oameni… mult mai slabi…şi mai proşti…e o piramidă a mediocrităţii în România…cei din eşalonul doi, normal, nu puteau numi oameni deştepţi că îi concurau şi atunci au pus şi mai proşti şi mai obedienţi şi mai imbecili,…moda asta s-a extins in toata societatea … Octavian Hoandră : … că filiala, acolo e un cretin, maghiar... Octavian Hoandră : … asta dă dovada că este un ministru …nu un ministru, un om prost (referire la ministrul Traian Igaş).

Conform celor constatate în raportul de monitorizare, moderatorul Mihai Hurezeanu nu a intervenit pentru a stopa derapajul verbal al invitaţilor săi şi nu a solicitat acestora să probeze afirmaţiile acuzatoare formulate pe parcursul emisiunii la adresa reprezentanţilor minorităţii maghiare, aşa cum avea obligaţia legală, fapt ce a condus la încălcarea prevederilor art. 40 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului. Potrivit dispoziţiilor invocate, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios.

Faţă de toate cele constatate, în temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV din Cluj Napoca şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul REALITATEA TV din Cluj Napoca cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „Ediţie Specială" difuzată în zilele de 4 iulie şi 7 august 2011, moderatorul a permis invitaţilor săi să folosească un limbaj injurios şi să formuleze acuzaţii nedovedite, de natură a prejudicia dreptul la imagine a persoanei, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 40 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului. Potrivit dispoziţiilor invocate, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate