Decizia nr. 721 din 16.10.2012

16.10.2012


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. MUSIC CHANNEL S.R.L.
Bucureşti, B-dul G-ral Gh. Magheru nr. 7, et. 2, cam. 241 B, sector 1

pentru postul MUSIC CHANNEL (MUSIC CHANNEL HU)

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 octombrie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, precum şi reclamaţiile înregistrate la CNA sub nr. 11713/30.07.2012, 12973/07.09.2012, cu privire la piesa muzicală „Toate-s la fel”, interpretată de formaţia Paraziţii feat. Dan Lazăr, difuzată de postul MUSIC CHANNEL, în ziua de 06.09.2012, de la ora 14.29.

Postul de televiziune MUSIC CHANNEL (MUSIC CHANNEL HU) aparţine radiodifuzorului S.C. MUSIC CHANNEL S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 222.3/22.05.2008, decizia de autorizare nr. 1470.0/28.05.2008 şi reautorizare 1470.0-3/28.05.2008 eliberată la data de 02.06.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. MUSIC CHANNEL S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 18 lit. a), b) şi c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :
- art. 18 : Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă :
a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat ;
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
c) persoane în ipostaze degradante.

În fapt, în data de 06.09.2012, de la ora 14.29, postul de televiziune MUSIC CHANNEL a difuzat varianta cenzurată a piesei muzicale „Toate-s la fel”, interpretată de Paraziţii feat. Dan Lazăr.

Textul piesei muzicale este următorul :

Refren : Toate-s la fel când visează legat
Legat de ele de casă de pat
Toate te fac să te simţi vinovat
Şi toate turbează că-ţi faci de cap.
Strofa I : Vreţi pat mare cu mătase şi perne moi
Vreţi s-aveţi păreri şi să vorbiţi peste noi
Vreţi atenţie, bani şi să vă ţinem de mână
Noi vă dăm promisiuni şi pământ pe lună
Staţi mai mult în oglindă decât staţi înfipte
Şi n-aţi învăţat să faceţi decât zile fripte
Când vă părăsim mâncaţi şi plângeţi cât şase
D-aia n-avem cum s-avem gânduri serioase.
Refren:Toate-s la fel cand visează legat
Legat de ele de casă de pat
Toate te fac să te simţi vinovat
Şi toate turbează că-ţi faci de cap.
Strofa II : Deja mă vezi prin casă în halat şi-n papuci
Crede-mă n-o să ajung în veci cuierul tău de muci
Sunt animal da’ nu-s domestic, când plec fac sport
Şi nu stau după tine cum nu stau după mort
N-am aur, n-am lanţuri, n-am poveşti cu sirop
Dacă-ţi fac dosarul ai peşte cu botox în bot
Vrei diamante ia calmante du-te şi sapă
Vrei perle dezbracă-te du-te şi înoată.
Refren : Toate-s la fel cand visează legat
Legat de ele de casă de pat
Toate te fac să te simţi vinovat
Şi toate turbează că-ţi faci de cap.
Strofa III : Mă vrei devreme acasă pe sub geam, c-o chitară
Să-ţi fac câte o serenadă în fiecare seară
Vrei să vin cu floarea-n dinţi, nu la caterincă
Să ne ţinem în braţe pe muzica lui Bănică
Vreţi haine de blană şi ochelari de soare
Când noi toţi bărbaţii vrem să vă scoatem din ţoale
Vreţi bani, diamante, farduri, carduri şi PIN-uri
Noi vă dăm să aveţi, să ardeţi în chinuri
Vreţi să dăm explicaţii, că aşa e viaţa-n doi
Noi vrem maşini cu un loc, să n-aveţi loc şi voi
Vreţi să vă lăsăm tot şi să ne înghită pârnaia
Vreţi pe Himalaya, nu vă mai place la Sinaia
Vreţi să vă ţinem de mână şi să citim în astre
Sentimentele noastre-s reale ca unghiile voastre
Vor palate, cai albi, la fel ca în poveste
Şi toate peste noapte se vor neveste.
Refren : Toate-s la fel când visează legat
Legat de ele de casă de pat
Toate te fac să te simţi vinovat
Şi toate turbează că-ţi faci de cap.

Videoclipul este realizat dintr-o succesiune de imagini în care interpreţii apar în diferite ipostaze, iar pe parcursul derulării acestuia apar diverse simboluri, cum este cel care priveşte avertizarea pentru pericolul nuclear având înscrise cuvintele : Paraziţii – Toate-s la fel ori cel inscripţionat pe îmbrăcămintea unui interpret, în care este prezentat un desen grafic ce sugerează o femeie şi un bărbat, cel din urmă urinând către aceasta.

În cadrul materialului audiovizual sunt difuzate imagini în care apar :
- un bărbat îmbrăcat într-o uniformă militară care ţine în lesă o femeie în lenjerie intimă, cu un braţ bandajat, iar pe una dintre fese ale acesteia este vizibilă urma unui bocanc ;
- femeia în lesă stă în genunchi în faţa unui bărbat, iar prin mişcări sugerează realizarea unui act sexual ;
- mai multe femei dansează lasciv în costume de baie, având braţele, picioarele sau capul bandajate ;
- una dintre dansatoare apare fără sutien, mişcându-se sau făcând gesturi provocatoare ;
- un buchet de flori ţinut în mână de o dansatoare este incendiat de unul dintre bărbaţi ;
- mai multe femei îngenunchiate în faţa unuia dintre bărbaţi ;
- un bărbat aflat în spatele unei dansatoare care are un buchet de flori în mână ridică un topor asupra acesteia.

Analizând videoclipul, membrii Consiliului au constatat că imaginile difuzate în cadrul acestuia conţin scene cu conotaţii sexuale ori femei ce apar în ipostaze degradante sau asupra cărora se sugerează că au fost comise acte de violenţă fizică, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 18 lit. a), b) şi c) din Codul audiovizualului.

Conform prevederilor invocate, în intervalul orar 6.00-23.00 nu pot fi difuzate producţii audiovizuale care prezintă violenţă fizică sau psihică, scene de sex, comportament obscen sau persoane în ipostaze degradante.

Consiliul consideră că deşi radiodifuzorul a difuzat varianta cenzurată a videoclipului, scenele care sugerează un comportament obscen (realizarea actului sexual), în care apar femei ce dansează lasciv şi provocator sau care redau acte de violenţă fizică, sunt de natură a afecta minorii care, la ora la care a fost difuzat videoclipul, respectiv 14.29, au avut acces neîngrădit la vizionare.

Având în vedere că postul MUSIC CHANNEL este un post muzical, urmărit în mod deosebit de copii şi adolescenţi, categoria cea mai predispusă să îşi creeze modele comportamentale din personajele care apar în diferite ipostaze pe micul ecran, Consiliul apreciază că un astfel de conţinut ca cel difuzat de radiodifuzor nu poate reprezenta un exemplu educativ în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului şi mai apoi a adultului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare, pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

Supusă la vot, propunerea de sancţionare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 144 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. MUSIC CHANNEL S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 222.3/22.05.2008, decizia de autorizare nr. 1470.0/28.05.2008 şi reautorizare 1470.0-3/28.05.2008 eliberată la data de 02.06.2011 pentru postul de televiziune MUSIC CHANNEL (MUSIC CHANNEL HU) se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 18 lit. a), b) şi c) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul MUSIC CHANNEL cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la protecţia copiilor, întrucât a difuzat în intervale orare accesibile minorilor un videoclip muzical ce prezintă persoane în ipostaze degradante şi comportament obscen.

Potrivit dispoziţiilor art. 18 din Codul audiovizualului, în intervalul orar 06.00-23.00 nu pot fi difuzate producţii cu un astfel de conţinut”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.