Decizia nr. 941 din 23.09.2010

23.09.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV SIRIUS SRL
cu sediul în DROBETA TURNU SEVERIN, str. Traian nr. 85 (corp B), bl. C1,
jud. Mehedinţi

pentru postul de televiziune TELE 2
din localitatea DROBETA TURNU SEVERIN, str. Aurelian nr. 46, et. 5, corp clădire P+5, cam. 1, 2, 3, 4, jud. Mehedinţi

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 23 septembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la respectarea, de către postul de televiziune TELE 2, a normelor privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale parţiale ce urmează a se desfăşura în data de 26 septembrie 2010, în localitatea Baia de Aramă, jud. Mehedinţi.

Postul de televiziune TELE 2 aparţine radiodifuzorului S.C. TV SIRIUS S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 387/18.03.2008 şi decizia de autorizare nr. 1570.0/05.02.2009).

Prin H.G. nr. 860/18.08.2010 s-a stabilit ca data alegerilor locale parţiale pentru funcţia de primar în circumscripţia electorală Baia de Aramă, jud. Mehedinţi, să fie 26 septembrie 2010.

Conform art. 57 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor, iar în cazul alegerilor locale parţiale, termenele se reduc la jumătate, potrivit art. 9 alin. (2) din aceeaşi lege.

În raport de aceste prevederi, rezultă că pentru circumscripţia electorală Baia de Aramă, jud. Mehedinţi, campania electorală se desfăşoară în perioada 10-25 septembrie 2010 şi se încheie în ziua de sâmbătă, 25 septembrie 2010, la ora 7.00.

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 65 alin. (7) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit acestor dispoziţii, timpii de antenă la radiodifuziunile şi televiziunile publice şi private, inclusiv cele prin cablu, se acordă partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale, în fiecare din zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri.

În fapt, în ziua de sâmbătă, 18 septembrie 2010, de la ora 20.00 şi, în reluare, începând cu ora 24.00, postul de televiziune TELE 2 a difuzat o ediţie a emisiunii cu caracter electoral “Obiectiv”, ediţie care a fost transmisă, în reluare, şi duminică, 19 septembrie 2010, la orele 10.45 şi 17.00.

Emisiunea a fost moderată de d-na Violeta Manta (crainică la emisiuni de ştiri) şi a avut ca invitaţi pe domnii : Andrei Bădin (reporter la postul de televiziune ANTENA 3) şi Florin Gust – deputat PSD – Dolj.

Or, conform dispoziţiilor invocate, emisiunile electorale sau de dezbateri electorale pot fi difuzate numai în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri.

Analizând conţinutul emisiunii monitorizate, membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate şi prevederile art. 42 alin. (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât în cadrul acestei ediţii, invitaţii au adus o serie de acuzaţii grave cu incidenţă penală şi morală la adresa Preşedintelui României, cât şi la adresa conducerii Partidului Democrat-Liberal, fără ca acestea să fie probate în vreun fel.

Potrivit acestor dispoziţii, realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.

Astfel, invitatul Florin Gust, care avea calitatea şi de reprezentant al unui competitor electoral, respectiv al Partidului Democrat Social, a acuzat atât PD-L-ul, cât şi pe dl. Traian Băsescu de “furt” şi a afirmat că PD-L-ul ar “cumpăra voturi” dând “şpagă” electoratului pentru a vota cu candidatul acestui partid.

Invitatul Andrei Bădin a denumit-o “mită” electorală.

De asemenea, dl. Florin Gust a acuzat şi electoratul care îşi vinde viitorul copiilor şi pensia “pentru 500.000, pentru 1 milion, pentru 2”, presupuse sume pe care reprezentanţii PD-L le-ar oferi cetăţenilor din Baia de Aramă pentru a-şi exprima opinia prin vot în favoarea candidatului propus de acest partid.

Au fost făcute afirmaţii acuzatoare şi la adresa cetăţenilor din Baia de Aramă care l-au votat, în decembrie, pe dl. Traian Băsescu, afirmaţii care-i incriminau pe aceştia că ar fi luat bani de la PD-L pentru a-l vota pe preşedinte, fără a aduce dovezi în acest sens, şi totodată i-a atenţionat să nu mai voteze cu candidatul acestui partid.

Mesajele electorale neechivoce lansate de cei doi invitaţi au fost de natură să influenţeze opţiunea electoratului cu privire la alegerile ce urmau să se desfăşoare în oraşul Baia de Aramă, jud. Mehedinţi, întrucât, prin aceste mesaje, au indus electoratului ideea că PD-L-ul încearcă să fraudeze alegerile prin oferirea unei presupuse “mite electorale”.

Cităm din raportul de monitorizare :

„Florin Gust : Sper să câştige, pentru că pe lângă calitatea candidatului, este important şi mesajul politic, pentru că oamenii trebuie să înţeleagă că cei de la PD-L trebuie să primească, Traian Băsescu şi Emil Boc, un vot de blam, pentru că, în continuare, mergând aşa, asta-i realitatea, ultimile 10 alegeri, de după câştigarea preşedinţiei de către Traian Băsescu, PD-L-ul a câştigat. Şi atunci, noi chiar avem un mare semn de întrebare, populaţia înţelege ce se întâmplă în momentul de faţă cu România ? Înţelege că oamenii ăştia nu au nici o oprelişte şi că vor merge, ca să zic aşa, până vor ajunge la controlul total al României ? Pe de altă parte, trebuie să nu ne ascundem, se vorbeşte foarte mult că PD-L-ul o să bage foarte mulţi bani să cumpere voturi ş.a.m.d. Eu le transmit un mesaj la acei cetăţeni că, pe lângă banii cu care, eu ştiu, o să vină cei de la PD-L să încerce să-i cumpere, cred că este extrem de important să înţeleagă că banii ăia sunt tot banii lor, deci, când cei de la PD-L vin la uşă şi încearcă să cumpere un vot, să înţeleagă că banii respectivi sunt banii pe care i-au furat cei de la PD-L, de la ei, prin diverse mijloace, şi pe urmă vin să-i cumpere din nou. Acei oameni trebuie să înţeleagă, în special acum pentru că sunt alegeri în Baia de Aramă că, după ce vor câştiga din nou, şi să sperăm că nu se va întâmpla lucrul ăsta, din nou o să le fure banii, pentru a-şi recupera şpaga dată, ca să zic aşa, pentru că eu nu pot să accept că un om raţional poate, în secolul XXI, în România care se pretinde europeană, în România care vrem cu toţii să evolueze, încă un om, pentru 500.000, pentru 1 milion, pentru 2, îşi vinde, să zic aşa, viitorul copiilor, îşi vinde pensia, pentru că vedem ce se întâmplă cu pensia în momentul de faţă, îşi vinde, să zic aşa, tot ce înseamnă parcursul pe care ar trebui să-l aibă o ţară, pentru 500.000, 1 milion sau 2 milioane. De aceea fac un apel la oamenii din Baia de Aramă, şi la orice cetăţean care ne urmăreşte…
Moderator. : Ştiţi că ne recepţionează, de o săptămână..
Florin Gust : …să nu mai cadă în această plasă, pentru că de acum de asta s-au redus salariile, pentru că foarte mulţi oameni au căzut în această plasă şi au luat bani de la cei de la PD-L, în decembrie…Dacă acum suntem, să zic aşa, cu pensiile unde suntem, cu puterea de cumpărare şi cu criza din România, suntem pentru că, la fel, nişte oameni au luat bani de la cei de la PD-L şi au votat cu Traian Băsescu şi eu sper că cei din Baia de Aramă să treacă pe lângă lipsurile pe care le au, pentru că probabil şi găsesc breşe, oameni care au nevoie de bani, acei oameni să înţeleagă că îşi vând viitorul oraşului, îşi vând viitorul lor, pînă la urmă…
Moderator : Da, domnule Gust, dar în mediul rural se trăieşte foarte greu, şi e o vorbă în popor care spune că le e mai aproape maieul decât cămaşa, omul respectiv el ştie că-i e foame…
Florin Gust : Îi este foame, dar foamea pe care o are el acum este provocată de cel care vine să-i dea bani…
Moderator : La el contează prezentul…
Florin Gust : Deci cel care vine să-i dea bani el i-a creat acea foame şi eu sper că oamenii încep să se trezească, să conştientizeze cine le-a creat acea foame…Cine a dus la această foame ? Poartă un singur nume : Traian Băsescu şi PDL-ul, pentru că banii cu care ei vin la uşă, să-şi pună o întrebare minimă, de unde au ei acei bani ? Simplu : din furt ! De unde au furat ? Tot de la oameni ! Adică practic, banii care vin la uşă să-i dea şpagă, pentru că asta e, şpagă, deci practic oamenii care iau acei bani primesc şpagă pentru a-şi da votul mai departe...
Andrei Bădin : E vorba de mită...
Florin Gust : Luare de mită, eu o să-i spun şpagă, e, să zic aşa, ca orice şpagă, pe urmă el, cel care-a dat, va vrea să-şi recupereze şpaga dată...
Moderator : Binenţeles, că nimeni nu-ţi dă nimic, fără să-ţi ceară ceva în schimb..
Florin Gust : ...şi de unde s-o recupereze ? Tot de la acei care au luat şpaga respectivă, pentru că pe urmă o să vină primarul de la PD-L, o să înceapă să pună borduri, floricele şi eu nu ştiu ce panseluţe care sunt, să zic aşa, o metodă prin care poate să-şi recupereze şpaga. De aceea îi rog pe cetăţenii din Baia de Aramă şi toţi cetăţenii care se uită să nu mai cadă în această plasă, cum au căzut încă o dată în decembrie 2009, şi vedem foarte bine ce se întâmplă cu România de astăzi…
Moderator : Da, şi atunci spuneţi-mi, cum îi convingeţi ? Daţi-ne nişte argumente, dacă aveţi un plan de măsuri...Spuneţi-ne ceva, cu ce-i convingeţi să vă voteze pe dv...
Florin Gust : Da, doamnă...
Moderator : Sau să accepte o altă variantă, mă rog...
Florin Gust : În momentul de faţă, noi credem că în primul rând cetăţenii au conştientizat ce greşeală s-a întâmplat în 2009 prin realegerea lui Traian Băsescu. Doi : Guvernul PSD, cu minusurile pe care le-a avut, până în 2004 a creat, oarecum, un echilibru în societate şi în tot ce înseamnă, să zic aşa, direcţia fiecărui om...”. Membrii Consiliului au constatat că pe parcursul desfăşurării acestei emisiuni cu conţinut electoral, în care acuzaţiile nu au fost susţinute cu probe, au fost încălcate şi dispoziţiile legale privind protecţia dreptului la propria imagine, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 42 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, Conform prevederilor invocate, orice persoană are dreptul la propria imagine.

În raport de aceste dispoziţii, Consiliul a constatat că pe parcursul desfăşurării emisiunii, invitaţii au formulat acuzaţii de natură morală şi penală atât la adresa d-lui Traian Băsescu, preşedintele României, a premierului Emil Boc, precum şi la adresa partidului de guvernământ, de natură a afecta imaginea şi demnitatea acestora, acuzaţii nesusţinute cu probe.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că atitudinea moderatoarei nu a fost conformă cu prevederile legale, întrucât aceasta nu a depus diligenţele necesare pentru ca imaginea unor persoane să nu fie prejudiciată în mod nejustificat, în sensul că nu a solicitat invitaţilor să aducă dovezi în sprijinul afirmaţiilor acuzatoare la adresa persoanelor despre care s-a vorbit în emisiune.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul dispoziţiilor art. 75 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de dispoziţiile art. 15 al aceleiaşi legi, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV SIRIUS S.R.L. pentru postul de televiziune TELE 2 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TELE 2 cu somaţie publică, întrucât în zilele de sâmbătă, 18 septembrie şi, în reluare, duminică, 19 septembrie 2010 a difuzat o emisiune cu conţinut electoral, fapt interzis de prevederile art. 65 din Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Potrivit dispoziţiilor invocate, emisiunile electorale sau de dezbateri electorale pot fi difuzate numai în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri.

Membrii Consiliului au constatat că în cadrul acestei emisiuni au fost aduse acuzaţii de natură morală şi penală la adresa preşedintelui României, a premierului Emil Boc şi a partidului de guvernământ, acuzaţii nesusţinute cu probe şi care au avut drept consecinţă afectarea imaginii şi demnităţii acestora.

De asemenea, moderatoarea emisiunii nu a pus în vedere invitaţilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin probele care le susţin, iar stăruinţa acesteia nu a fost una convingătoare, care să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă, influenţând telespectatorii în privinţa corectitudinii celorlalţi candidaţi la funcţia de primar al primăriei oraşului Baia de Aramă.”