Decizia nr. 950 din 28.09.2010

28.09.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 15.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI, C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 septembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea « Ediţie specială », difuzată de postul REALITATEA TV în data de 23 septembrie 2010. Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.2/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.1-1/17.02.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1, 3, 4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare.

(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios ori să instige la violenţă împotriva altor persoane.

În fapt, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat, în data de 23.09.2010, începând cu ora 23.04, emisiunea « Ediţie specială », moderată de d-na Mirela Vaşadi, la care a participat, în calitate de invitat, dl. Corneliu Vadim Tudor, europarlamentar, preşedintele PRM. De asemenea, în studio a fost prezentă şi jurnalista Oana Stănciulescu. Pe ecran a fost titrat : „Opoziţia ameninţă cu suspendarea”, "Băsescu, ameninţat cu suspendarea”, iar în studio s-a discutat despre intenţia partidelor de opoziţie de a-l suspenda pe Preşedintele Traian Băsescu.

În acest context, invitatul emisiunii, dl. Corneliu Vadim Tudor, a formulat, la adresa unor persoane, acuzaţii de natură morală şi penală fără ca acestea din urmă să fie dovedite şi, mai grav, fără ca moderatoarea să solicite probe care să susţină acuzaţiile penale.

Redăm din raportul de monitorizare :

« Corneliu Vadim Tudor : Partidul de guvernământ, PD-L-ul, acţionează ca un grup de crimă organizată, e o bandă, fură oriunde îl trimeţi, fură ! Au furat tot timpul, au furat la referendumul din 2007, au furat pentru a-l băga în 2007 pe László Tőkés în Parlamentul European, că Băsescu şi PD-ul l-au băgat, pe urmă în 2009 să o bage pe EBA în Parlamentul European, pe urmă să îl scoată preşedinte cu un handicap de - 5%, că atât avea Mircea Geoană în decembrie 2009, să scoată totuşi scamatorie din pălărie, din joben pe Traian Băsescu pentru a doua oară. »

Faţă de aceste acuzaţii formulate de invitat, moderatoarea emisiunii, d-na Mirela Vaşadi, nu a manifestat niciun fel de reacţie, măcar formală, prin care să îi pună în vedere invtatului să susţină cu dovezi cele acuzate.

Cu privire la dosarul « Flota », dl. Vadim Tudor a arătat un dosar ce conţinea documente ce nu au fost prezentate în mod vizibil telespectatorilor şi cu privire la care moderatoarea nu a întrebat nimic, astfel încât publicul nu a putut înţelege dacă aceste materiale constituiau într-adevăr probe în susţinerea acuzaţiilor formulate.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

« Corneliu Vadim Tudor : „ ... dosarul Flota” pe care îl am eu din nou aicea ( în timp ce vorbeşte, arată un dosar ce conţine nişte documente) şi o să îi dau cu el în cap până o să se predea la prima circă de miliţie, ăsta e „dosarul Flota”, el nu poate să spună că n-a furat flota pentru că avem probabilităţi, nu mai există flota României şi dacă mai era primar general mult peste drum de Cişmigiu, vindea şi bărcile din Cişmigiu. »

În aceiaşi termeni, invitatul emisiunii a adus acuzaţii grave cu privire la un presupus transfer bancar a sumei de 150 milioane euro făcut de d-na Anca Boagiu într-un cont al unei bănci cu sucursală la Bruxelles, cont care ar aparţine d-lui Traian Băsescu. Fără a proba în vreun fel, invitatul emisiunii a afirmat că această operaţiune bancară ar fi fost făcută ca urmare a numirii d-nei Boagiu în funcţia de ministru al transporturilor, în luna septembrie 2010.

Redăm din raportul de monitorizare :

"Corneliu Vadim Tudor : Hai să vă spun eu ce căuta Băsescu la Bruxelles exact acum o săptămână, a intrat la Le Crédit Lyonnais la sucursala băncii din Bruxelles Le Crédit Lyonnais şi a stat acolo o oră, fără garda de la SPP. Să intre Pahonţu în direct cu mine să spună că Corneliu Vadim Tudor minte...
Mirela Vaşadi : Că nu e adevărat. L-aţi văzut d-voastră, l-aţi văzut sau aveţi....
Corneliu Vadim Tudor : L-am văzut.
Mirela Vaşadi : ....informaţii că a fost văzut...
Corneliu Vadim Tudor : L-au văzut cei care erau afară şi îl păzeau şi care mi-au dat mie raportul că nu îl mai suportă nimeni. Şi ştiţi de ce s-a dus acolo ? Şi iată sindicatele care mi-au zis aici sunt banii voştri de salarii, banii pensionarilor, banii alocaţiilor pentru copii. Deci fata asta, Anca Boagiu, i-a transferat acolo 150 de milioane de euro, erau bani din şpăgi recoltaţi puşi de Băsescu să îi administreze Anca Boagiu...
Mirela Vaşadi : O sumă foarte mare, domnule preşedinte, aceasta trebuie dovedită... Corneliu Vadim Tudor : Păi să termin fraza. Păi mi-o asum, de ce m-aţi chemat ? Ce nu ştiaţi ce bombă atomică aveaţi aici la îndemână ? Deci şantajul a fost, nu mă faci ambasador la Paris nu-ţi mai dau banii înapoi şi a făcut-o ministru al Transporturilor şi atunci i-a livrat 150 de milioane de euro, s-a dus să vadă să se convingă şi a schimbat administratorul contului pe EBA. Deci 150 de milioane de euro în contul lui Băsescu daţi înapoi de Anca Boagiu. Daţi-mă în judecată dacă nu e adevărat !
Mirela Vaşadi : Vă aşteptăm şi cu dovezi."

Reacţia moderatoarei la o astfel de acuzaţie gravă a fost referitoare la cuantumul mare al sumei, cu privire la care a apreciat că trebuie dovedit : « Vă aşteptăm şi cu dovezi. »

Deşi în astfel de situaţii obligaţia instituită de art. 42 alin. (3) în sarcina realizatorilor era de a interveni ferm, având chiar posibilitatea de a tăia microfonul invitatului, în cazul în care acesta nu se conforma, aceasta i-a solicitat doar în mod formal să prezinte probe în susţinerea acuzaţiilor formulate. D-na Vaşadi a dorit să cunoască sursa acestor informaţii, admiţând, contrar prevederilor legale, că eventualele dovezi ar putea fi prezentate, în principiu, cu un alt prilej.

Acuzaţii grave, de natură penală şi morală, nedovedite, au fost formulate de invitat şi cu privire la alte persoane, precum ministrul turismului, despre care a afirmat că :

"Corneliu Vadim Tudor : Poate nu ştii cum a vorbit fata asta, cum o cheamă, Elena Udrea cu Vasile Blaga luni, când a primit raportul Vasile Blaga cum că doamna ministru al Dezvoltării şi Turismului foloseşte unul din cele 28 de elictoptere ale MAI, pentru folosul personal şi transportă şi nişte vrăjitoare dintr-un judeţ în altul...
Realizator : Vrăjitoare ?
Corneliu Vadim Tudor : Da, sigur ! Păi, a dus-o pe vrăjitoarea Cati de la Aerodromul din Clinceni, pe un maidan de la Focşani să se vadă cu tămăduitoarea Irina. Ia căutaţi presa din Vrancea ! E una tămăduitoarea Irina ? S-a văzut cu aia să-i dea nişte preparate şi tinctură şi nu ştiu ce infuzii lui Băsescu. Deci, cu elicopterul Ministerului de Interne pe bani publici. Blaga a aflat, i-a dat telefon şi i-a zis : Găbiţa, sau cum i-o zice el, uite aşa, aşa. Aia l-a luat la trei păzeşte, l-a înjurat, s-au porcăit reciproc şi Blaga i-a zis-o : « să-ţi fac notă de imputare, 2,8 miliarde de lei vechi » şi ea i-a zis : « n-o să apuci tu să-mi faci notă de imputare, că te dau afară ». Ăsta e limbajul lor."

Nici de această dată moderatoarea nu a intervenit pentru a solicita dovezi invitatului său.

Consiliul a apreciat că d-na Mirela Vaşadi a adoptat o conduită care a permis şi a încurajat, pe alocuri, atitudinea d-lui Vadim Tudor, emisiunea fiind difuzată cu încălcarea gravă a legislaţiei audiovizuale care reglementează protecţia demnităţii şi a dreptului la propria imagine, respectiv a prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului.

Membrii Consiliului au constatat că, faţă de modalitatea în care s-a exprimat dl. Corneliu Vadim Tudor la adresa persoanelor despre care s-a discutat în emisiune, d-na Mirela Vaşadi, în calitate de moderator, avea obligaţia legală să intervină ferm, în sensul de a nu-i permite să continue să folosească un limbaj injurios şi nici să prejudicieze imaginea unor persoane prin formularea unor acuzaţii nedovedite. Or, lipsa unei astfel de atitudini a condus la încălcarea unor drepturi fundamentale, precum demnitatea şi dreptul la propria imagine ale acestor persoane.

Consiliul consideră că moderatoarea « a intrat în jocul » propus de dl. Vadim Tudor, dându-i acestuia posibilitatea de a se exprima într-o modalitate care a condus la încălcarea gravă a legislaţiei audiovizuale privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine.

Consiliul apreciază că libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, este temelia principiilor morale şi presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni în relaţiile cu ceilalaţi membri ai colectivităţii. În condiţiile în care alţi membri ai societăţii sunt lezaţi, tolerarea de către Consiliu a unor asemenea fapte ar contraveni tuturor dispoziţiilor constituţionale, precum şi a convenţiilor internaţionale la care România este parte.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a evita în emisiunile audiovizuale crearea unor asemenea situaţii care afectează drepturile consacrate prin legea fundamentală a ţării, precum şi prin legea audiovizualului.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu suma de 15.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare cu suma de 15.000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru nerespectarea prevederilor art. 42 alin. (1, 3, 4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2 şi 3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 263.2/03.05.2004 şi a deciziei de autorizare nr. 704.0/20.07.2004 pentru postul de televiziune REALITATEA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 15.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1, 3, 4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI, C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 950/28.09.2010 privind amendarea cu 15.000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă în cuantum de 15.000 lei, întrucât moderatoarea emisiunii „Ediţie specială” din 23 septembrie 2010, a permis invitatului să folosească un limbaj injurios şi să formuleze acuzaţii grave, nedovedite, la adresa unor persoane.

Potrivit Codului audiovizualului, moderatorii au obligaţia să solicite dovezi care să probeze acuzaţiile formulate de invitaţii emisiunii la adresa unor persoane, astfel încât telespectatorii să îşi poată forma o opinie corectă în legătură cu acuzaţiile aduse."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.