Decizia nr. 951 din 28.09.2010

28.09.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. PRO TV S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, B-dul Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2
CUI R 2835636

pentru postul PRO FM

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 septembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile emisiunii „Alarma”, difuzate în perioada de 01-23 septembrie 2010, de postul PRO FM.

Postul de radio PRO FM aparţine S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. R 025.3/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 057.0/27.09.1994 şi reautorizare nr. 057.0-2/27.09.1994).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 16 din Decizia CNA nr. 187/2006, precum şi dispoziţiile art. 42 alin. (1) şi (5) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

La art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului sunt prevăzute criteriile generale în funcţie de care radiodifuzorii vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale. Printre acestea se regăsesc :

(...)
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; (...)
i) prezentarea femeii în ipostaze degradante ;
k) calitatea şi tipologia limbajului ;
l) genul sau temele producţiilor audiovizuale.

Potrivit art. 42 din Codul audiovizualului :

(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(5) Sunt interzise în programele audiovizuale orice referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, precum şi punerea acestora în situaţii ridicole ori umilitoare.

Analizând raportul de monitorizare cu privire la conţinutul ediţiilor matinale ale emisiunii « Alarma », difuzate de postul PRO FM în perioada 01-23 septembrie 2010, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale cu privire la protecţia minorilor.

Emisiunea “Alarma” se difuzează de luni până vineri, în intervalul orar 07.00-10.00 şi este prezentată de Claudiu Sara şi Bogdan Nicolai.

Ediţiile monitorizate au cuprins o rubrică sponsorizată de Nic Fişic, personaj prezentat ca fiind “un tip plin de bani care face ce vrea în ţara lui şi, prin urmare şi în emisiunea pe care o sponsorizează”.

În intervenţiile sale, „sponsorul emisiunii”, Nic Fişic, a vorbit cu cei doi prezentatori şi a făcut comentarii pe teme sexuale, folosind un limbaj trivial şi violent la ore la care copiii au acces neîngrădit la audierea unui astfel de program.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

• ediţia din 06 septembrie 2010 :

Nic Fişic (ora 9.21) : În week-end am avut cancer, deci cancer e puţin spus, băi, că eu nu fac ca toţi fraierii un nodul, o gâlmă d-aia, o ceva, deci dacă eu dacă fac cancer, eu fac două, trei, patru tipuri grave de tot. (...). Băi, şi vine caca ăla de doctor şi-mi spune că mai am doar 10 luni de trăit, păi ce, băi, eu sunt coropişniţa ta ? (...) Hai ca să-ţi zic şi finalul. Deci eu vedeam totul în spaţiu acolo cu stetoscopul ăla Huble, care vede până pe Marte şi înapoi, tremura doctorul ăla de-i săreau toţi morcovii din cur, înţelegi ? (...).

Un conţinut trivial, nepotrivit orei de difuzare au avut şi rubricile „sponsorizate” de Nic Fişic în cadrul ediţiilor emisiunii „Alarma” transmise în zilele de 8, 10, 13, 14, 15, 16, 17 şi 21 septembrie 2010.

Astfel, în ediţia din 08 septembrie 2010, Nic Fişic a dialogat cu prezentatorul Claudiu Sara, explicându-i că vrea să facă în România cel mai mare bordel din lume.

Cităm din raportul de monitorizare :

„Nic Fişic : La etajul 1, o să fie toate chioarele, ruptele, toate chiaşpaurele, toate şchioapele, toate buboasele, grasele, penalele, toate bubele pământului, mă înţelegi ? Claudiu Sara : Aşa ! (...)
Nic Fişic : După care, la etajul 2 o să am găini, capre, vaci, veveriţe, iepe şi alte delicii din astea, pentru zoologii ăştia care se excită la animale (...)
Claudiu Sara : Pentru zoofili, domne.
Nic Fişic : La maimuţele alea de-şi bagă degetul în fund şi îşi miros fundul... După care, la etajul 3, m-am păcălit, deci am luat acolo o sută de tailandeze din astea, dintre care 99,5 sunt băieţi, băi Sara.
Claudiu Sara : Păi, cum 99,5 ?
Nic Fişic : Pentru că unul e fată, mă înţelegi ? Deci n-a apucat să se opereze total.
Claudiu Sara : Am înţeles.
Nic Fişic : Deci ele e travestitele mele. La etajul 4 am un azil de bătrâne cu Alzheimer care uită să le ceară banii clienţilor după ce uită să le facă la clienţi ce au cerut ei înainte. Acolo în salonul ăsta, cele mai căutate sunt alea cu Parkinson că se mişcă repede, aşa bâţâite.
Nic Fişic : La etajul 5, în bordelul meu o să fie acolo, o cameră din asta VIP, unde e toate asistenţele, mondence, din Ciao, din toţi Clicii, Cancanii, alea care-ţi curge şi balele la televizor după ele, cele mai de lux, deci e date prin făină de aur, are cristale Swarowsky, bătute în cap de le luminează freza ca neonu’. (...)
Claudiu Sara : Am înţeles, ăsta e ultimul etaj ?
Nic Fişic : Nu, deci ultimul etaj e preferatul meu... Deci am d-ălea cu trei ţâţe, cicloape cu un ochi, cicloape cu trei ochi, cu patru picioare, se caţără pe tavan ca păienjenii, sar pe acolo de pe dulap, în pat, sar pe tavan ca păienjenii. (...) Şi mai am femeia gură-cască, care-ţi bagi capul aşa, la ea în gură ca într-o cască.
Claudiu Sara : Am înţeles.
(...) Nic Fişic : ...băi Sara, deci te aştept la mine la bordelul meu, primele 7 nopţi pentru tine e gratuite la salonul ăla de bătrâne.” De asemenea, în cadrul emisiunii din 8 septembrie, în contextul prezentării unei informaţii cu privire la o nouă modificare a Codului fiscal şi introducerea de taxe noi, prezentatorii au spus :

„Bogdan Nicolai (ora 07.54) : (...) Bănuiesc că o să mai fie impozite pe erecţie, adică tot ce e peste 15 cm, trebuie să se taie.
Claudiu Sara : Păi, şi de câte ori pe zi ? Bogdan Nicolai : Corect. (...).”

În ediţia din 10 septembrie 2010, Nic Fişic le-a povestit celor doi prezentatori că şi-a făcut o „fermă de femei”.

Pe lângă comentariile cu caracter sexual, nepotrivite în raport cu ora de difuzare, Nic Fişic a făcut referiri peiorative la adresa femeilor şi altor persoane, prezentându-le în ipostaze degradante, ceea ce contravine atât legislaţiei audiovizuale în materie de protecţie a copiilor, cât şi imaginii şi demnităţii persoanei.

În acest sens, comentariile aşa-zisului sponsor au reliefat o asociere, o cu caracter depreciativ şi degradant la adresa femeilor, pe care le-a comparat cu nişte „chiaşpaure extrem de bune, cu sâni mari, sâni mari de tot (...)” ce stau într-un „grajd” cu „... tot confortul occidental ... fân pe jos, oglinde pe sus, reflectoare din alea ca la Ibiza (...) şi cabine de machiar erotic, tot felul, tot le le trebuie lor, exact tot ce şi-ar dori o femeie în grajdul ei (...), ele trebuie să umble în 4 labe şi să scoată zgomotele lor specifice la împerechere”.

Membrii Consiliului au apreciat că, aceste comentarii, cu referiri peiorative la adresa femeilor (chioarele, ruptele, toate chiaşpaurele, toate şchioapele, toate buboasele, grasele, penalele, toate bubele pământului, exact tot ce şi-ar dori o femeie în grajdul ei, etc) au fost de natură să le prezinte într-o postură ridicolă şi umilitoare, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 42 alin. (5) din Decizia nr. 287/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Conform prevederilor invocate, sunt interzise în programele audiovizuale orice referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, precum şi punerea acestora în situaţii ridicole ori umilitoare.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

Claudiu Sara (ora 9.32) : Este timpul din nou pentru acest personaj oribil, şi anume, Nic Fişic, mi-e şi groază să stăm de vorbă cu el... Nic Fişic (rep. 0.12) : Când eu mă plimbam prin nămol, voi umblaţi la cucul gol, la Techirghiol, sau pe unde Doamne iartă-vă. Ţara lui Nic Fişic.(...).
Nic Fişic (reper 2.25) : (...) Deci am văzut că tu vrei să-ţi faci o fermă din asta, de femei ...
Nic Fişic : Şi am transformat visul tău de o viaţă, în realitatea mea imediată.
Claudiu Sara : Cum aşa, domnul Fişic ?
Nic Fişic : Deci am cumpărat o păşune din asta mare, mare de tot, e puţin spus mare. Şi am asamblat acolo toată ferma mea. Apoi am achiziţionat de pe hi5, 300 de chiaşpaure extrem de bune, cu sâni mari, sâni mari de tot, care pârâie ca pepenele de Dăbuleni.
Claudiu Sara : Aşa !
Nic Fişic : Cu funduri cât Dealu Negru, de 13 mici în el.
Claudiu Sara : Da.
Nic Fişic : Şi cu feţe din ăstea frumoase ca păpuşile Barbie, mireasă şi doctoriţă, alea din ‘86. Deci am luat toate Miss Univers şi Miss Pervers din 1890 încoace, mă înţelegi ? Toate sunt aicea. Grajdul lor este super mare, e cât Mallul ăla al lui Băsescu de la Cotroceni şi are tot confortul occidental, deci are fân pe jos, oglinde pe sus, reflectoare din alea ca la Ibiza (...), (rep. 3.35) şi cabine de machiaj erotic, tot felul, tot ce le trebuie lor, exact tot ce şi-ar dori o femeie în grajdul ei, mă înţelegi. (...).
Nic Fişic : Da. Ele trebuie să stea acolo toată ziua, adică 24 de ore, adică 1440 de minute, adică 86400 de secunde, mă înţelegi ?
Claudiu Sara : Da.
Nic Fişic : Deci ele trebuie să umble în 4 labe şi să scoată zgomotele lor specifice la împerechere. Miau ! miau ! Zât, mă, de aici, pleacă de aici imediat ! În fiecare dimineaţă eu le scot de acolo din grajd şi care nu vrea să iasă, mi-am făcut un bici din ăsta, cu care le dau, dar nu le dau tare doar le arăt aşa şi se sperie afară imediat, ai văzut cum dădeam mai devreme pe sclavii mei. (...)
Nic Fişic : Afară, când iese soarele, (...), (rep. 4.30), ele servesc micul dejun, iarbă, ghinde, ciuperci, halogene, deci tot ce trebuie acolo, de le luminează mintea. Le-am pus acolo trambuline, care vrea să sară în sus, în jos, (...), (rep 4.54) le-am adus şi câteva manechini din ăştia de chiloţi de la Botezatu, dar manechinii s-a împrietenit între ei, mi-a creat probleme, dar fetele s-a enervat şi a intrat peste ei acolo nervoase şi eu le-am interzis să stea băieţii deasupra că dacă o dă din ăstea aşa slam-dunk, de deasupra, iese gravide cu băieţi şi pentru că a stat incomod le-a făcut captivus şi a trebuit să plătească Botezatu câte 10.000 de euro, pentru fiecare manechin ca să-i dau drumul înapoi. Deci a fost super caterincă. (...).
Nic Fişic : Da, deci după ce cresc ăstea şi se fac unele se ajung urâte şi le trimit imediat la clinică, le operez, le bag silicoane în toate alea şi le trimit pe Dorobanţi acolo, la treabă. (...) Te aştept şi pe tine şi pe Nicolai aici la ferma mea, dar numai la gard, pentru că voi sunteţi doi rupţi în fund, sunteţi săraci şi mi se sperie femeile de voi şi mi se urcă în copaci şi iar trebuie să dau după aia cu pietre după ele şi le fac cucuie şi nu mi le mai ia nimeni. (...).”

Acelaşi limbaj trivial, peiorativ şi incorect gramatical a fost folosit de Nic Fişic şi în ediţiile emisiunii „Alarma” difuzate în zilele de 13, 14, 15, 16, 17 şi 21 septembrie 2010.

• Ediţia din 13 septembrie 2010 :

„Nic Fişic (ora 9:37, reper 0.14) : M-am spart în milioane de monede de aur de râs, că Vântu, l-au arestat ăştia ca pe ultimul sărman, rupt în fund. Păi dacă eşti şmecher cu adevărat, adică dacă eşti adevărăciune nu ajungi, frate, să stai cu toţi şobolanii şi cu urechelniţele în celulă, da ? Deci mă vezi pe mine vreodată arestat pentru catralioanele de infinite de euro care-mi curg dimineaţa din fund ?”

• În ediţia din 14 septembrie 2010.

„Nic Fişic (ora 9:37) : (...) Toate femeile din lume care mă va vedea la reality-show-ul ăsta o să facă : Ah ! Oh !
Claudiu Sara : De scârbă ?
Nic Fişic : Adică se va excita foarte tare.
Claudiu Sara : Aha, am înţeles.
Nic Fişic : Deci ele va râde când eu voi râgâi, sau când mă voi pârţâi şi când voi lipi aşa câte un muc pe capul tău sau pe capul lui Nicolae, aşa, la mişto... sau direct pe cameră, că mie aşa-mi place, să fie bogăţie adevărată. Să fie verzişori pe voi. (...)”.

• Ediţia din 15 septembrie 2010 :

Nic Fişic (ora 9:37) : Am cumpărat şi nişte globuri oculare de la nişte babe din ăstea, care oricum nu mai vedea. Ce mai, l-am răpit şi pe Hruşcă, i-am tăiat limba şi i-am spart dracu chitara aia în cap, că mă zdrăngănea la nervi. Băi, mă zdrăngănea e puţin spus, am vrut să şi deturnez avionul ăla cu care vine el din Canada, ca să ne prostească cu astăzi s-a născut Hristos, ... astăzi s-a născut ! S-a înţeles ?! (...)
Nic Fişic (reper 1.29) : M-am gândit să-mi fac în cursul orei următoare o fabrică din asta uriaşă de jucării adevărăciune, care să se mire toţi chiaşpaurii de somalezii ăia care stau la puţa goală şi pe burta goală, să primească cele mai frumoase jucării din lume, mă înţelegi ? (...)
Nic Fişic (reper 1.53) : Prima jucărie va fi o păpuşă din asta Voodoo în formă de Băsescu... Care o voi da şi la copii din România, deci păpuşa în formă de Băsescu, râde foarte urât, când înfigi ţepe în alte păpuşi cu feţe de români amărâţi . Claudiu Sara : Aşa.
Nic Fişic : Când intră în contact cu păpuşa gonflabilă Udrea ...
Claudiu Sara : Aşa.
Nic Fişic : Şi când te joci cu ea în cadă şi vede că la un moment dat îţi dispar din cadă toate bărcuţele de hârtie, toate vaporaşele când dispar, râde aşa urât.
Nic Fişic (reper 2.41) : Deci, pe banii mei şi Boc va fi o jucărie, dar de data asta, să mă scuze ascultătorii, va fi o jucărie sexuală, foarte adevărăciune pentru toţi românii care vrea să şi-l bage în fund, ca să-i arate că n-au mai mâncat de o lună nimic altceva în afară de pâine goală.
Claudiu Sara : Dar ce e domn’e, ca o vizită la proctolog ?
Nic Fişic : Da, deci el va fi Boc, va fi un DilDo Boc. Claudiu Sara : Am înţeles.
Nic Fişic : Un fel de boloboc. Tot la jucării sexuale se va încadra şi cătuşele cu puf, în care va fi prinse ca bonus mâinile iscusite ale lui Vântu.
Claudiu Sara : Cum domn’e, cătuşe d-alea roz cu puf, da ? (...)
Nic Fişic (reper 4.12) : Mai am alte două-trei jucării şi pentru tine să te joci cu ele... Ţie o să ţi-l dau pe Crin Antonescu, care va fi păpuşa Chucky.
Nic Fişic (reper 5.09) : Şi ultima jucărie, cea mai mişto, cu care mă joc acuma, jucăria Vadim, va fi şi el din jucărie, e puţin spus din jucărie, va fi un fel de diavol tasmanian, aşa, din pluş, cu un fermoar la spate, în care să-ţi ţii rudotelul, diazepamul, valeriana şi ciocanul. (...).”

• Ediţia din 16 septembrie 2010

În cadrul acestei emisiuni, „Nic Fişic” i-a dat câteva idei prezentatorului Claudiu Sara, despre cum trebuie să se comporte în familie, împrejurare în care a folosit un limbaj violent şi obscen.

„(...) Claudiu Sara, ora 9:38 : ...m-aţi sfătuit înţeleg să-i iau iaht, să nu trag vânturi şi să-i pun pe urme detectivi.
Nic Fişic : Da, exact şi când afli de la castraţii ăştia că a intrat în contact iminent cu un chiaşpaur, fie că e benzinaru’, fie că-i frizeru’ ei personal, fie că e ăla de la Shaorma, ia-le gâtul, ca la porc.
Claudiu Sara : Aoleu, băi...
Nic Fişic : Deci porneşte de la premisa că toţi se dau la ea, pentru că aşa e, cum îţi spun eu. Toţi se dau la ea, pentru că tu cum te dai la orice chiaşpaură, aşa şi ea, nu e proastă, pentru că nu există oameni proşti, decât oameni săraci, băi Sara, adică omul prost şi bogat nu e prost, e cool, pe când omul sărac şi prost, e vai de capul tău, ieşi dracu din faţa mea de lichea perversă, că pun tigrii pe tine acuma. Deci dacă ai şi probleme cu socră-tu, cu soacră-ta ...
Claudiu Sara : Aşa.
Nic Fişic : Înseamnă că nu le-ai dat bani destui de distracţie. Dacă sunt bolnavi şi nu vor să se distreze, bagă..., să bage şi ei prafuri, nişte masaje erotice în vitrine, dă-le şi tu mai mulţi bani acolo, de medicamente, în care tu trebuie să înlocuieşti, tu cu servitorii, în capsulele ălea cu otravă sau cu cioburi şi gata.
Claudiu Sara : Cum domnule să-mi omor socrii domnule, ce sfaturi sunt astea ?
Nic Fişic : Soacra, dacă o ai vie, înţelege, numai probleme înseamnă asta pe capul tău. Nu te băga în probleme singur ! Claudiu Sara : Am înţeles.
Nic Fişic : Bine, există şi situaţii în care viaţa sexuală nu mai merge. Astfel de situaţii apar când tu i-ai spus că s-a îngrăşat, în loc s-o terorizezi vreo două, trei săptămâni cu doi, trei maniaci de aştia de la spitalul 9, care s-o alerge pe balena ta până când o confundă cu o antilopă şi o lasă în pace.

• Şi în ediţia din 17 septembrie 2010, aşa-zisul sponsor Nic Fişic a folosit acelaşi limbaj violent şi trivial, pe motiv că s-a supărat pe cetăţenii francezi.

„Nic Fişic (ora 9:36) : Cine mă supără în dimineaţa asta e chiaşpaurul ăla de “Sarkozyu”... Deci, ăla, mi-e şi scârbă de el, deci scârbă e puţin spus ...
Claudiu Sara : Preşedintele Franţei, da ?
Nic Fişic : Simt aşa că-mi vine icrele negre înapoi în gât, aşa, când îl văd aşa de prostănac, zici că e Geoană, mă jur. Deci, băi, nimeni nu se ia de fraţii mei ţigani, pentru că e cei mai simpatici din lume (...) Nu fac rău decât la fraieri, băi Sara ! (reper 0.38) : Banii se ţin în Elveţia, nu în buzunare, dă-vă dracu de ţărani.
Claudiu Sara : Cum dom’le ? Care va să zică, ce fac ei, sunt simpatici şi doar cântă şi dansează, da ?
Nic Fişic : Păi bineînţeles. Şi când pun mâna la bani, normal, că dacă stai cu banul la vedere în loc să-i ţii în bănci. Eu ce vină am, frate ? Zgârciţii dracu de francezi ! (...)
Nic Fişic : Trebuie să vă înarmaţi până în ciocuri, cu tot ce vă vine la gură ... Cu flegme, cu înjurături ...
Claudiu Sara : Aoleu ...
Nic Fişic : Cu bâtele, să luăm bâtele şi să-i apostăm.
Claudiu Sara : Numai pe violenţă sunteţi.
Nic Fişic : Da, luăm bâta, îi apostăm, le dăm omor pe malul Senei, acolo, că ei s-au chinuit să-şi facă braţul ăla. Iar cu sabia să-i deschidem aici, adică să-i ..., le dăm până-i julim, 24 de ore din 24 ...
Claudiu Sara : Aoleu !
Nic Fişic : Adică 1440 de minute, adică 86400 de secunde. Lui “Sarkozyu”, o să-i luăm cântăcioasa aia, care o facem cu capul, deci n-o vom viola... (...)

Potrivit raportului de monitorizare, aceleaşi expresii triviale au fost folosite şi în cadrul rubricii sponsorizate de Nic Fişic difuzată în ediţia din 21 septembrie 2010, sub pretextul că ar dori să cumpere Casa Poporului şi să se mute acolo cu toate femeile din România.

Analizând conţinutul emisiunilor difuzate în perioada 01-23 septembrie 2010, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat normele audiovizuale privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

Legiuitorul a instituit norme imperative în materia protecţiei minorilor, norme potrivit cărora această protecţie se realizează, numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

În acest sens, în raport de conţinutul programului audiovizual pe care îl transmit, radiodifuzorii trebuie să ţină cont de intervalul orar de difuzare, ca măsură de protecţie a minorilor, astfel încât programele ascultate sau vizionate în familie, sau numai de către copii, să nu afecteze dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora.

Membrii Consiliului au apreciat că audierea de către copii a unor programe precum cel monitorizat poate fi deosebit de nocivă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor.

Având în vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât, prin difuzarea producţiilor audiovizuale respective, copiii să poată fi protejaţi.

Având în vedere conţinutul acestor emisiuni, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu şi-a respectat obligaţia de a ţine seama, la alegerea intervalului orar de difuzare, de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi de cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, cele privind prezentarea femeii în ipostaze degradante, cel referitor la calitatea şi tipologia limbajului, precum şi cel privind genul sau temele producţiilor audiovizuale.

De asemenea, legiuitorul a interzis difuzarea în programele audiovizuale a oricărei referiri peiorative la adresa persoanelor în vârstă şi punerea acestora în situaţii ridicole şi umilitoare, potrivit art. 42 alin. (5) din Codul audiovizualului.

În acest sens, membrii Consiliului au apreciat că, în ediţia difuzată în ziua de 10 septembrie 2010, pe lângă comentariile cu caracter sexual, nepotrivite în raport cu ora de difuzare, personajul Nic Fişic a făcut referiri peiorative la adresa femeilor şi a altor persoane, pe care le-a prezentat în ipostaze degradante, fapt ce contravine atât legislaţiei audiovizuale în materie de protecţie a copiilor, cât şi celei privind protejarea imaginii şi demnităţii persoanei.

Astfel, Consiliul a constatat că ediţiile emisiunii „Alarma”, difuzate în perioada 01-23 septembrie 2010, au fost difuzate în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul acestora, conţinut în care subiectele pe teme sexuale au predominat şi în care aşa-zisul sponsor al rubricii difuzate în cadrul acestor emisiuni a folosit un limbaj trivial, violent şi depreciativ.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. cu amendă în cuantum de 10.000 lei a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi al art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. având licenţa audiovizuală nr. R 025.3/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 057.0/27.09.1994 şi reautorizare nr. 057.0-2/27.09.1994 pentru postul PRO FM, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 16, precum şi ale art. 42 alin. (1) şi (5) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. PRO TV S.A.
B-dul Pache Protopopescu nr. 109, et. 1,
BUCUREŞTI, sector 2
CUI R 2835636

pentru postul PRO FM

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 951/28.09.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio PRO FM cu amendă în cuantum de 10.000 lei, deoarece în unele ediţii ale emisiunii „Alarma”, difuzate în perioada 01-23 septembrie 2010, au fost făcute comentarii pe teme sexuale şi s-a folosit un limbaj trivial la ore la care copiii au acces neîngrădit la audierea programelor de radio, fapt ce contravine Legii audiovizualului.

În egală măsură, comentariile cu evidente conotaţii sexuale făcute în timpul emisiunii au fost de natură să prezinte femeile în ipostaze degradante şi să le pună în situaţii umilitoare, fapt ce a condus şi la încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la protecţia demnităţii şi imaginii persoanei.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.