Extras din procesul verbal al şedinţei de marți, 25 februarie 2020 – ora 10.00

Ședința s-a desfășurat în prezența următorilor membri ai Consiliului : Monica Gubernat, Nicolaie Bălașa, Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alexandru Kocsis, Borsos Orsolya, Ramona Sorescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Răsvan Popescu. Președinte de ședinț Monica Gubernat

26.02.2020


envoyer l'article par mail title=

Proiectul ordinii de zi a fost aprobat în unanimitate

Referitor la apariția pe unele posturi de televiziune a unor informații alarmiste și insuficient verificate în legătură cu epidemia de coronavirus - Consiliul a hotărât în unanimitate să se transmită un Comunicat de presă referitor la obligația radiodifuzorilor de a trata cu responsabilitate orice subiect legat de coronavirus.

De asemenea Consiliul a hotărât să se transmită adresă la Ministerul Sănătății cu privire la transmiterea de mesaje de interes public referitoare la coronavirus.

I. Proiect de modificare a Deciziei C.N.A. nr.72/2012.

Consiliul a aprobat în unanimitate propunerea societăților de cablu de a elimina din proiectul de decizie codul SIRUTA

Consiliul a respins în unanimitate amendamentul propus de Telekom

Consiliul a aprobat în unanimitate proiectul de decizie

II. Solicitări prelungiri valabilitate licențe audiovizuale :

1. S.C. P.C. NET-C.A.T.V. SRL București pentru Z TV din București cu modificarea structurii serviciului de programe

Solicitarea a fost aprobată în unanimitate

2. S.C. TRANSPOLL MARKET NETWORK SERVICII SRL Sf. Gheorghe pentru Slager Radio din Sf. Gheorghe

Solicitarea a fost aprobată în unanimitate

(d-na Monica Gubernat nu a fost prezentă în momentul votului

III. Modificări licențe audiovizuale : S.C. CEE BROADCASTING CO. SRL București - solicitare acord modificare sediu social

Solicitarea a fost aprobată în unanimitate (d-na Monica Gubernat nu a fost prezentă în momentul votului)

IV. Retragere licență audiovizuală - NEXTGEN INFO PAȘCANI

Consiliul a hotărât în unanimitate retragerea licenței (d-na Monica Gubernat nu a fost prezentă în momentul votului)

V. Avize de retransmisie (modificări)

6 modificări avize – DA – Unanimitate (d-na Monica Gubernat nu a fost prezentă în momentul votului)

A se vedea Anexa la Extrasul de proces verbal postat pe site-ul C.N.A.

PDF - 289 ko
Modificari avize 25.02.2020

VI. Decizii de autorizare.

Digi FM Baia Mare și Radio Banat Link Timișoara – DA - Unanimitate (d-na Monica Gubernat, d-na Borsos Orsolya nu au fost prezente în momentul votului)

Nord TV Borșa – Amânat

VII. Adresa nr.1715/20.02.2020 de la reprezentantul societății RCS&RDS SA București – solicită reanalizarea sancțiunii cu amendă în cuantum de 10.000 de lei acordată societății – cu pdv al SJRRE

Consiliul a hotărât în unanimitate (d-na Monica Gubernat, d-na Borsos Orsolya nu au fost prezente în momentul votului) amânare și reluarea discuțiilor în ședința de marți 03.03.2020 când se va discuta și solicitarea de reanalizare a S.C. Soundwave SRL Sarichioi/Tulcea

VIII. Rapoarte ale Direcției Control :

1. Broadcast Media Network Ostrovu Corbului/Mehedinți – Notificare a PRO TV cu pdv de la societate și de la PRO TV

Consiliul a hotărât ca inspectorul teritorial să meargă în control la societate pentru verificări și să transmită raport – se va relua discuția după verificări –

2. Posturi de televiziune, radio și CATV– rapoarte ale inspectorilor

 • S.C. Medicom StarNet Zimnicea/Teleorman

Consiliul a hotărât în unanimitate retragerea avizului de retransmisie aparținînd societății Medicom StarNet Zimnicea/Teleorman - pentru încălcarea art.74.4 din Legea audiovizualului, sancționarea cu amendă în cu amendă în cuantum de 100.000 de lei a S.C. Lidas Prod SRL - pentru încălcarea art. 50 și art.58 din Legea audiovizualului și sesizarea Poliției (d-na Monica Gubernat nu a fost prezentă în momentul votului)

 • Zoom Internet TV CATV Ianca - Nu au fost propuneri
 • Radio Brașov – S-a luat la cunoștință, s-au conformat
 • Balada TV Bistriţa, Tananana Timișoara, Radio Guerrilla Iași, KTV Cristuru Secuiesc – dl. Radu Herjeu a propus sancționarea societăților cu somații publice pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului.

Propunerea a fost aprobată în unanimitate (d-na Monica Gubernat nu a fost prezentă în momentul votului)

 • TV Cablu Turia/Covasna - dl. Radu Herjeu a propus sancționarea societăților cu somații publice pentru nerespectarea prevederilor 35 alin. (1) din Legea audiovizualului.

Propunerea a fost aprobată în unanimitate (d-na Monica Gubernat nu a fost prezentă în momentul votului)

 • The Fishing & Hunting Channel (satelit) București – dl. Radu Herjeu a propus sancționarea societății cu somați publică pentru nerespectarea prevederilor art. 31, alin. (4) din Legea audiovizualului și ale art. 135, alin. (4) din Codul audiovizualului.

Propunerea a fost aprobată în unanimitate (d-na Monica Gubernat nu a fost prezentă în momentul votului)

 • Antena 3 Pitești, TV Buzău – dl. Radu Herjeu a propus adrese de atenționare. Propunerea a fost aprobată în unanimitate (d-na Monica Gubernat nu a fost prezentă în momentul votului)

IX. Rapoarte ale Direcției Monitorizare :

A. Noi :

1. B1 TV - emisiunea Actualitatea românească edițiile din 27.12.2019, 03 și 10.01.2020 - cu reclamații (persoane lezate)

Dl. Radu Herjeu a propus sancționarea postului cu somație publică pentru încălcarea art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului. Propunerea a fost aprobată cu 9 voturi pentru și 1 vot împotrivă (dl. Răsvan Popescu)

De asemenea, dl. Radu Herjeu a propus acordarea dreptului la replică domnului Radu Răzvan Horațiu, pentru edițiile mai sus-menționate, precum și dreptul la replică domnului Mihai Bogdan Mateescu pentru ediția din 03.01.2020 a emisiunii, în condițiile prevăzute de Codul audiovizualului. Propunerea afost aprobată în unanimitate

2. Kanal D – emisiunea Știrile Kanal D difuzată pe data de 04.02.2020 – cu reclamație (persoană lezată)

Dl. Radu Herjeu a propus sancționarea postului cu somație publică, pentru încălcarea art. 64 alin. (1) lit. b) și ale art. 65 lit. a) și b) din Codul audiovizualului.

Propunerea a fost aprobată în unanimitate (d-na Cristina Pocora nu a participat nici la dezbateri nici la vot, d-na Monica Gubernat nu a fost prezentă în momentul votului)

3. TVR 1 și TVR 2 – emisiunea Telejurnal difuzată pe data de 10.02.2020 - cu reclamație (persoană lezată)

S-a luat la cunoștință

4. Antena 1, Antena 3, Antena Stars, B1 TV, Digi Sport 1, Kanal D, Prima TV, PRO TV, Realitatea Plus, România TV, Moozi+, TVR 1, Digi FM, Radio ZU – emisiuni difuzate în perioada 16 – 31.01.2020 – cu reclamații

 • Antena 1 – emisiunea Poftiți la muncă, edițiile din 15 și 16.01.2020 – cu reclamații

Dl. Radu Herjeu a propus sancționarea postului cu somație publică pentru încălcarea art. 18 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului.

Propunerea a fost aprobată în unanimitate (d-na Monica Gubernat nu a fost prezentă în momentul votului)

Pentru reclamația cu privire la filmul 101 Dalmațieni - nu au fost constatate abateri

 • Antena 3 – emisiunea Sinteza zilei din 30.01.2020 – autosesizare

Au fost 2 propuneri de sancționare :

 • d-na Dorina Rusu a propus sancționarea postului cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru încălcarea art. 64.1, lit.b, art.40.5 și art. 66 din Codul audiovizualului iar dl. Radu Herjeu a propus sancționarea postului cu somație publică, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului Propunerea d-lui Radu Herjeu a fost aprobată cu 6 voturi pentru, următorii membri : Ramona Sorescu, Nicolaie Bălașa, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Răsvan Popescu (d-na Dorina Rusu, d-na Cristina Pocora, d-na Borsos Orsolya, dl. Alexandru Kocsis au votat pentru amendă 5.000)
 • Antena Stars – emisiunea Star matinal din 22 și 31.01.2020 – cu reclamații Dl. Radu Herjeu a propus adresă de atenționare pe limbaj – art. 40.5 din Codul audiovizualului. Propunerea a fost aprobată cu 8 voturi pentru și 2 voturi împotrivă (d-na Cristina Pocora, dl. Răsvan Popescu)
 • B1 TV – emisiunea Lumea lui Banciu din 23.01.2020 – cu reclamație Nu au fost constatate abateri
 • Digi Sport 1 – emisiunea Digi sport matinal din 25.01.2020 și spoturi pentru jocuri de noroc : meciul FCSB – CFR Cluj transmis pe 02.02.2020 – cu reclamație

Reprezentantului postului, prezent la ședință, i s-a pus în vedere să respecte legislația în vigoare privind spoturile pentru jocurile de noroc

 • Kanal D – emisiunea Șltiril Kanal D din 30.01.2020 – cu reclamație D-na Dorina Rusu a propus adresă de atenționare pe art. 65, lit. a din Codul audiovizualului. Propunerea a fost aprobată în unanimitate (d-na Cristina Pocora nu a participat nici la dezbateri nici la vot)
 • Prima TV – filme difuzate pe 26 și 27.01.2020 și serialul Paradisul femeilor din 22.01.2020 – cu reclamații

Dl. Radu Herjeu a propus adresă de atenționare pe art. 83 din Codul audiovizualului. Propunerea a fost aprobată în unanimitate (d-na Monica Gubernat, d-na Cristina Pocora nu au fost prezente în momentul votului)

 • PRO TV (7 rapoarte) – cu reclamații

Dl. Radu Herjeu a propus sancționarea postului cu amendă în cuantum de de 5.000 de lei pentru încălcarea art. 64 alin. (1) lit. b) și ale art. 65 lit. a) din Codul audiovizualului - emisiunea Știrile PRO TV din 25.01.2020 (știrile „Aglomerație la munte” și „Sechestrați de barieră”)

Propunerea a fost aprobată cu 8 voturi pentru și 1 vot împotrivă (dl. Răsvan Popescu/d-na Cristina Pocora nu a fost prezentă în momentul votului)

Pentru celelalte emisiuni/aspecte reclamate – nu au fost constatate abateri

 • Digi FM – emisiunea Cristi Dumitrescu din 25.01.2020 – cu reclamație Dl. Radu Herjeu a propus adresă de atenționare pe art. 39.2 din Legea audiovizualului. Propunerea a fost aprobată în unanimitate (d-na Cristina Pocora nu a fost prezentă în momentul votului)

Celelalte rapoarte referitoare la : Realitatea Plus, România TV, Moozi+, TVR 1, Radio ZU – se reportează pentru ședința următoare

5. Posturi TV – spoturile publicitare :*7 Miracole difuzat în perioda 13 – 19.01.2020 ; *Strepsils și Raniseptol difuzate în perioada 20 – 26.01.2020 ; *Teleshopping Mediashop difuzat pe data de 17.01.2020 ; *Teleshopping Top Shop difuzat pe data 26.01.2020

Se reportează pentru ședința următoare

X. Diverse.