Extras din procesul verbal al ședinței de joi 06.06.2024

Ședința s-a desfășurat în prezența următorilor membri ai Consiliului : Monica Gubernat, Borsos Orsolya, Dorina Rusu, Oana Dincă, Cristina Pocora, Ramona Sorescu, Nicolaie Bălașa, Mircea Toma, Răsvan Popescu, Ionel Palăr. Ședințele s-a desfășurat on-line. Președinte de ședință Monica Gubernat

10.06.2024


envoyer l'article par mail title=

Proiectul ordinii de zi a fost aprobat în unanimitate cu completarea stabilită de către Consiliu în ședința de ieri, 05.06.2024 : Dezbateri și propuneri România Tv (dl Ionel Palăr nu a fost prezent în momentul votului).

Rapoarte ale Direcției Monitorizare - cu reclamații - REPORTATE :

A. Luna Februarie 2024 :

Dezbateri și propuneri România TV (14 rapoarte).

Au fost formulate următoarele propuneri :

Domnul Mircea Toma a propus sancționarea postului cu amendă în cuantum de 10.000 de lei pentru încălcarea art. 64.1.a și b, și 66 din Codul audiovizualului. următoarele emisiuni : Știri și Cheia zilei difuzate pe data de 3 februarie, Știri si România în 60 de minute difuzate pe data de 4 februarie.

Doamna Monica Gubernat a propus sancționarea postului cu amendă în cuantum de 5000 de lei pentru încălcarea art 66 din Codul audiovizualului pentru emisiunile Știri și Cheia zilei difuzate pe data de 3 februarie și Știri și România în 60 de minute difuzate pe data de 4 februarie.

În primul și al 2 lea tur de vot propunerea domnului Toma a fost respinsă fiind votată cu 4 voturi pentru (dna Rusu, dna Pocora, dna Dincă, dl Toma). Domnul Toma și-a retras propunerea.

Pentru turul al 3 lea de vot propunerea doamnei Monica Gubernat de sancționarea postului cu amendă în cuantum de 5000 de lei pentru încălcarea art. 66 din Codul audiovizualului pentru emisiunile Știri și Cheia zilei difuzate pe data de 3 februarie, și Știri și România în 60 de minute difuzate pe data de 4 februarie, a fost aprobată în unaminitate (dna Orsolya Borsos nu a participat la vot, dl Ionel Palăr nu a fost prezent în momentul votului). -

Domnul Mircea Toma a propus scrisoare de atenționare pentru nerespectarea art. 70.1 din Codul audiovizualului, emisiunea Știri din 16 februarie, propunerea a fost aprobată în unaminitate (dna Orsolya Borsos nu a participat la vot, dl Ionel Palăr nu a fost prezent în momentul votului).

Doamna Monica Gubernat a propus scrisoare de atenționare pentru nerespectarea art. 40.2 din Codul audiovizualului pentru emisiunea Punctul culminant difuzată pe data de 29 februarie, iar domnul Mircea Toma a propus sancționarea postului cu somație publică pentru aceeași emisiune și același articol.
Propunerea domnului Mircea Toma a fost respinsă fiind votată cu 3 voturi pentru (dna Dorina Rusu, dna Cristina Pocora, dl Mircea Toma).
Propunerea doamnei Monica Gubernat a fost aprobată în unanimitate (dna Orsolya Borsos nu a participat la vot, dl Ionel Palăr nu a fost prezent în momentul votului).

I. Rapoarte ale Direcției Monitorizare :

1. Posturi TV și radio - emisiuni de Știri și de dezbatere destinate campaniei electorale, difuzate în perioada 24.05 - 30.05.2024.

Pentru postul Antena 3 CNN, domnul Mircea Toma a propus sancționarea cu somație publică pentru încălcarea art. 7.2 din Decizia nr. 150 din 2024 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024, pentru emisiunea Știri difuzată pe data de 29.05. 2024.
Propunerea a fost aprobată în unanimitate.

Pentru postul România TV, emisiunea „România Te Vede” din data de 26.05.2024, dl. Mircea Toma a propus sancționarea cu somație publică, pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului.
Propunerea a fost aprobată în unanimitate.

Pentru postul Gold FM, dna. Monica Gubernat a solicitat invitarea reprezentanților.

Pentru postul Inedit TV, dna. Monica Gubernat a solicitat înregistrările aferente perioadei 24.05 - 30.05.2024.

Pentru celelalte emisiuni reclamate – nu au fost constatate abateri

II. Rapoarte ale Direcției Control :

1. Posturi TV și radio - emisiuni de Știri și de dezbatere destinate campaniei electorale, difuzate în perioada 24.05 - 30.05.2024

Consiliul a analizat emisiuni de știri și de dezbatere destinate campaniei electorale, difuzate de studiourile teritoriale ale SRTV și SRR.
Pentru postul Radio Iași, dna Monica Gubernat a solicitat întocmirea unei adrese către SRR.

Pentru celelalte emisiuni reclamate – nu au fost constatate abateri

Celelalte subiecte se reportează pentru ședința viitoare.