În atenția radiodifuzorilor

16.05.2019


envoyer l'article par mail title=

Având în vedere Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 29 din 08.05.2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a referendumului naţional din 26 mai 2019,

Consiliul Naţional al Audiovizualului le reamintește radiodifuzorilor care vor reflecta desfăşurarea campaniei pentru referendum că au obligația de a respecta prevederile legislaţiei în domeniu. Campania pentru referendum se desfăşoară în condiţiile stabilite de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu respectarea dispoziţiilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum și ale Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

În ședința publică din data de 16.05.2019, membrii CNA au decis să le atragă atenția radiodifuzorilor că au obligaţia de a reflecta echidistant punctele de vedere aflate în divergenţă. În cadrul emisiunilor de dezbatere radiodifuzorii trebuie să asigure egalitatea de şanse între partizanii şi adversarii problemei supuse referendumului ; în cazul în care unul dintre cei invitaţi nu participă, acest fapt trebuie menţionat pe post ; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii.

Menționăm că, în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul Naţional al Audiovizualului va monitoriza cu atenţie toate emisiunile destinate reflectării campaniei pentru referendum pe posturile de radio şi televiziune şi va aplica sancțiuni în cazul în care va constata abateri de la respectarea prevederilor legale.

Cu stimă,

Nicolaie Bălașa-Sorescu

Vicepreședinte