Comunicat de presă referitor la preocuparea a doi radiodifuzori pentru biografiile/viața privată a unor membri ai CNA

28.02.2023


envoyer l'article par mail title=

Ref. preocuparea a doi radiodifuzori pentru biografiile/viața privată a unor membri ai CNA

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului au constatat, în ultimele săptămâni, că intensificarea preocupării a doi radiodifuzori pentru biografiile unor membri CNA se petrece exact atunci când Consiliul constată abateri față de lege ale respectivilor radiodifuzori și le aplică sancțiuni. Această coincidență poate să fie interpretată ca fiind determinată de intenția de a împiedica membrii Consiliului, prin intimidare, de a-și exercita mandatul. Această coincidență constituie un motiv serios de a pune sub semnul întrebării buna credință a autorilor unor asemenea produse editoriale.

Mai mult, unele informații pe care jurnaliștii au ales să le facă publice sunt fragmente din viața privată a membrilor CNA, din viața privată a familiilor acestora, a copiilor lor, informații care nu au absolut nici o relevanță pentru misiunea demnitarului, nefiind de interes public.

Membrii Consiliului vor judeca activitatea radiodifuzorilor așa ca și până acum, raportându-se exclusiv la cadrul legal. Deciziile CNA sunt rezultatul unor deliberări și sunt asumate numai dacă întrunesc o majoritate de minim 6 voturi. Deciziile privesc exclusiv produse editoriale care au fost difuzate, deci nu există posibilitatea de a împiedica difuzarea – ceea ce înseamnă că acuzațiile de cenzură pe care aceiași radiodifuzori le lansează sunt false. Toate deciziile CNA sunt asumate numai după ce a fost audiat punctul de vedere al reprezentantului radiodifuzorului, spre deosebire de unele produse editoriale în care ziariștii cenzurează accesul la liberă exprimare al persoanelor despre care vorbesc, lipsindu-le de dreptul la apărare. Deciziile CNA pot fi atacate în justiție, ceea ce este calea legală și morală pe care o au la dispoziție radiodifuzorii care se consideră nedreptățiți.

Vicepreședinte,

Valentin-Alexandru Jucan