Recomandare


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 29 octombrie 2013, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat atât programele de ştiri cât şi emisiunile de dezbatere difuzate în ultimele două luni, având drept subiect activitatea seismică din România.

Având în vedere istoricul cutremurelor produse în România, efectele provocate de seismele de intensitate medie şi mare precum şi sensibilitatea publicului din România în legătură cu acest subiect, recomandăm furnizorilor de servicii media audiovizuale să nu inducă panică prin modul de realizare şi de ilustrare a ştirilor cu privire la activitatea seismică ce se desfăşoară în prezent, în diverse zone ale ţării sau a ştirilor cu privire la seisme produse pe glob.

Reiterăm dispoziţiile art. 75, alin. 1 din Decizia CNA nr. 220/2011 privind codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora : “Relatările despre dezastre sau tragedii colective trebuie să fie realizate cu decenţă şi discernământ, fără a induce panică.” De asemenea, recomandăm posturilor de radio şi de televiziune care realizează emisiuni pe tema cutremurelor din România, la care invită specialişti din domeniul fizicii Pământului să rezerve un spaţiu pentru educarea publicului cu privire la măsurile de urgenţă pe care cetăţenii trebuie să le ia în situaţia în care s-a produs un cutremur precum şi cu privire la adăposturile puse la dispoziţie de autorităţile locale.

Întrucât subiectul activităţii seismice din ultimele două luni din România se află în continuare în atenţia opiniei publice, Consiliul Naţional al Audiovizualului recomandă radiodifuzorilor ca, în cazul abordării acestui subiect să evite :
- difuzarea în mod repetat şi nejustificat a unor imagini de arhivă cu un puternic impact emoţional negativ care ilustrează efectele provocate de cutremurele puternice produse în anii anteriori ;
- afişarea pe ecran a unor titluri care să contribuie la sporirea impactului emoţional generat oricum de acest subiect.

Recomandăm prezentatorilor emisiunilor de ştiri să evite implicarea emoţională şi să prezinte în mod neutru, obiectiv şi echilibrat subiectele legate de activitatea seismică, fără a limita demersul jurnalistic la spectacular şi la date şi informaţii oferite de studii, cercetari şi specialişti în acest domeniu.

Servirea interesului public de posturile de radio şi de televiziune în tot ceea ce priveşte tratarea subiectului dinamicii seismice din România trebuie să includă şi o componentă care să prezinte soluţiile pe care populaţia le are la îndemână în cazul producerii unui cutremur de mai mare intensitate.

LAURA GEORGESCU

PREŞEDINTE